Annonce
Udland

Ungt østjysk par i jordskælv-panik: Det var en helvedesnat

Der var panik på Gili Air, da alle kæmpede om alt for få bådpladser, da øen skulle evakueres. Foto: Julie Hejlskov

Det værste var, at man ikke vidste, om det blev værre, siger Julie Hejlskov og Jonas Mathiesen fra Aarhus om oplevelserne i Indonesien søndag aften lokal tid.

Indonesien: 21 dage i paradis på indonesiske øers hvide sandstrande blev en rystende oplevelse for 19-årige Julie Hejlskov og 21-årige Jonas Mathiesen fra Aarhus. I bogstaveligste forstand rystende. På den indonesiske ø Lombok har jordskælv kostet mindst 91 personer livet, og mindst dobbelt så mange er kvæstet.

- Vi er i sikkerhed, og vi er klar til at komme hjem. I den grad klar, siger Julie Hejlskov på facebook-telefon fra Bali, hvor parret ikke helt kan slippe de sidste døgns oplevelser, før de sidder i et fly med kurs mod Danmark.

Parret var på Lomboks naboø, som hedder Gili Air, søndag aften lokal tid, da ferien skiftede fra idyl til kaos. De havde lige betalt tjeneren på den lokale restaurant, da det begyndte at rumle.

- Tjenerne begyndte at løbe ud af restauranten, og vandet fra poolbaren begyndte at sprøjte op på mine fødder. Hele bygningen rystede, og lyset gik, fortæller Julie Hejlskov.

Annonce

Vi styrtede afsted, og vi kunne se, hvordan maden fra bordene blev smadret mod gulvet, mens bygninger brød sammen. De lokale blev ved med at skrige om tsunami og græde højlydt.

Julie Hejlskov, Aarhus

Jordskælv i Indonesien

Mindst 91 mennesker døde, og flere end 200 kom til skade i forbindelse med jordskælvet søndag aften lokal tid i Indonesien. Det havde en beregnet størrelse på 7,0 på Richter-skalaen.Skælvet ramte nord for Lombok i en dybde af cirka ti kilometer og kunne mærkes på naboøerne Bali, Gili Trawangan, Gili Meno og Gili Air.Det var anden gang på en uge, at et jordskælv ramte Lombok. Forrige søndag ramte et skælv med en beregnet styrke på 6,4 øen.17 mennesker mistede da livet, og flere end 1000 huse blev helt eller delvist ødelagt af rystelserne.

Julie Hejlskov i en mere rolig feriestund. Privatfoto

De råbte tsunami

Jonas Mathiesen nåede at tænke terror, og de lokale løb rundt og råbte.

- Tjenerene begyndte at løbe ud af restauranten og ud på stranden, og vi løb efter. Vi styrtede afsted, og vi kunne se, hvordan maden fra bordene blev smadret mod gulvet, mens andre bygninger brød sammen. De lokale blev ved med at skrige om tsunami og græde højlydt, siger Julie Hejlskov.

Hun og Jonas blev på stranden, indtil de regnede med, at efterskælvene var færdige. Da de begyndte at gå op mod hotellet og deres hytte, blev de for alvor klar over hvor voldsomt, det havde været:

- Der var intet liv overhovedet! Ingen turister eller personale omkring hotellet eller stranden. Da vi så kunne se, at stakittet var væltet, og en af hytterne var totalt smadret, valgte vi ikke at gå ind, siger Julie Hejlskov.

- Da vi så kunne se, at stakittet var væltet, og en af hytterne var totalt smadret, valgte vi ikke at gå ind, siger Julie Hejlskov fra Aarhus. Foto: Julie Hejlskov

Priserne skruet i vejret

- Det var godt, vi tøvede, for i samme øjeblik kom et kæmpe efterskælv, og vi skyndte os tilbage imod lyset på den anden side af øen. Her så vi, at folk flokkedes inde midt på øen. Folk hamstrede puder, tæpper, cola og snacks fra de ødelagte butikker og restauranter, siger hun om den hårde nat.

Da solen stod op, fik de lov at gå hjem til hotellet igen. Men faren var ikke drevet over. Øen skulle evakueres, og nu begyndte kampen om at få et køretøj og for at komme på en færge mod Lombok. Julie og Jonas oplevede ikke meget hjælp fra de lokale.

- Taxaerne og de få køretøjer, der var, tænkte først og fremmest på at få kørt de lokale. Nogle af dem havde pårørende inde i Lombok, hvor det jo var gået endnu værre. Vi fandt sammen med en gruppe danskere. Vi var 18 i alt, som hjalp hinanden så godt, vi kunne, fortæller Julie Hejlskov.

Der var panik alle vegne, for alle ville have en taxi, og færgerne og hurtigbådene ind til Lombok var overfyldte.

- Vi var heldige at få os mast ind i en lille bil, og turen kostede 200.000 af den lokale møntfod (90 danske kr., red). Det ville normalt koste 200, siger Julie Hejlskov.

Mennesker i hundredevis i venten på at blive evakueret fra en af Gili-øerne, Gili Trawangan, efter jordskælvet søndag. Foto: Indonesia Water Police/AFP

Som en ond drøm

Prisen for at blive sejlet væk fra var også skruet voldsomt i vejret. Men det lykkedes til sidst at komme over til Lombok, hvor jordskælvet havde mishandlet alt omkring sig:

- Det var meget slemt, kunne vi se. Der blev hevet mennesker ud af bygninger. Vi mødte heldigvis nogle af de danskere, som vi havde siddet sammen med om natten og havde stødt på i havnen på Gili Air, fortæller Julie Hejlskov.

Da Julie og Jonas endelig nåede frem til Bali, havde de ikke sovet i 36 timer, og de havde intet spist i 24 timer. De var skrammede og smurt ind i mudder, men de var i sikkerhed. Eller var de? Efter et par dage med et stressniveau i det røde felt var det svært at tro.

- Her på Bali har vi fået at vide, at de også har mærket to skælv, så vi er ikke helt sikre. Det er lidt som en ond drøm, siger Julie Hejlskov.

Og netop uvisheden har været det værste, når hun tænker tilbage.

- Vi har været i konstant beredskab, og det var en helvedesnat. Men det værste var nok ikke at vide, om det var overstået, eller om der kom mere. Om det blev værre, siger Julie Hejlskov.

Parrets forsikringsselskab arbejder på højtryk for at få dem på et fly mod Danmark så hurtigt som muligt.

Jonas og Julie er rejselystne, og de regner ikke med, at chokket får dem til at blive hjemme i Aarhus. Meen:

- Vi skal nok ikke til Indonesien næste gang. Jeg tror måske, vi bliver i Europa de næste gange, siger hun.

Ud over gode strande og seværdigheder vil parret fremover nok også interessere sig lidt for, hvordan de tektoniske plader ligger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce