Annonce
Randers

Unikke boliger i unikke rammer

Arsenalbygningen er nænsomt restaureret indvendigt. Nu vil Tækker Rådgivende Ingeniører A/S lave spændende nye boliger i den gamle bygning. Foto: Lars Rasborg

Arsenalbygningen i Tøjhuset bevarer sit historiske udseende, men indenfor bliver der tænkt helt nye arkitektoniske tanker.

I 2005 købte Jørn Sækker det gamle Nørre Jyllands Tøihuus, der ligger centralt i Randers og med facaden ud mod Udbyhøjvej er et markant indslag i bybilledet.

Annonce
To steder skal der laves nye, moderne boliger i de historiske bygninger på udbyhøjvej. I forvejen er en del af Tøjhus-bygningerne renoverede og lavet om til leje-boliger. Illustration: Randers Kommune

Siden er en del af de mindre bygninger i bygnings-komplekset restaurerede og renoverede og indrettet til boliger.

Nu er turen kommet til selve Arsenalbygningen og Vognladen samt garagen.

Det kræver en ny lokalplan, fordi der kun må være 12 boliger i bygningerne i området, og dét er der allerede.

Tækker Rådgivende Ingeniører A/S har sendt et skitseprojekt til Randers Kommune, der nu går i gang med at lave et forslag til ny lokalplan.

Frank Nørgaard (DF), formand for miljø og teknik udvalget, mener det er glædeligt, når gamle bygninger anvendes til nye formål.

»Hvis det ikke sker, forsvinder vores historie. Det er vigtigt, at nogle ser et potentiale i at udnytte gamle rammer til nye aktiviteter,« siger han.

Da Arsenalbygningen er fredet, skal Kulturstyrelsen godkende de planer, der er for bygningen.

Styrelsen er kommet med en foreløbig udtalelse, hvoraf det blandt andet fremgår:

»Kulturstyrelsen er umiddelbart positive overfor det tilsendte ideoplæg til indretning af leje-lejligheder i den tidligere Arsenalbygning, heriblandt at etablere bokse indeholdende toilet/bad og køkken samt soverum.«

De bokse, Kulturstyrelsen henviser til, er en del af det specielle boligprojekt.

Siden overtagelsen i 2005 har Jørn Sækker restaureret bygningerne med stort hensyn til de oprindelige materialer og farvesammensætninger indvendigt.

Tanken er at inddele bygningen i lejligheder og derefter lade de gamle rum stå åbne uden ruminddelinger og så placere træ-bokse med forskellige funktioner i hver enkelt lejlighed. Boksene har vinduer og placeres ved de store vinduer i bygningen.

Vognladen/garagen skal i følge skitseprojektet indrettes, så de historiske og miljømæssige kvaliteter bevares. Det skal ske ved at renovere og synliggøre de eksisterende facader og porte mere end det er tilfældet i dag. Bygningen skal bruges til boliger og ny-indrettes i stueplan med delvist udnyttet tagetage.

Nu skal miljø og teknikudvalget se på sagen, og blandt andet beslutte om der skal gennemføres en naboorientering i forbindelse med offentliggørelsen af lokalplanforslaget for Tøjhuset.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jørn Tækker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce