Annonce
Randers

Usikkerhed i juletræsbranchen: Nogle forventer klare fald, andre krydser fingre for et stigende salg

Søren Lundgaard, der er juletræsansvarlig hos Skovdyrkerforeningen Nord-Øst, forventer et svigtende salg på grund af coronapandemien. Andre sælger af juletræer håber dog på, at juletræshandlen vil gå bedre end normalt. Foto: Annelene Petersen
Danmark er en af Europas største producenter af juletræer, men coronaen presser eksporten af de danske træer. Hos Skovdyrkerforeningen Nord-Øst forventer man, at salget falder 10-15 procent, fordi udenlandske købere er underlagt restriktioner, der gør betingelserne for videresalg umulige. Andre krydser derimod håbefuldt fingre for et rekordsalg.
Annonce

Randers: Hvert år eksporterer danske virksomheder juletræer til Europa for omkring 1,5 milliarder kroner.

Vi er blandt de største leverandører og dyrker i omegnen af 10 millioner juletræer årligt, hvor størstedelen er af sorten nordmannsgran med de fyldige grene med mørkegrønne, blanke nåle.

Med julen indenfor rækkevidde plejer der at være travlhed hos de danske juletræsproducenter, men i år behøver flere af dem ikke løbe med samme fart som vanligt.


Normalt sælger vi ofte til kunder i Europa, der måske har otte-ti små salgsstande, men de er usikre på, om du må sælge i år, og det gør ondt på os.

Søren Lundgaard, juletræsansvarlig hos Skovdyrkerforeningen Nord-Øst


Coronarestriktioner og nedlukninger i mange europæiske lande rammer nemlig flere af de danske producenter af juletræer hårdt. Det fortæller Søren Lundgaard, der er juletræsansvarlig hos Skovdyrkerforeningen Nord-Øst, som normalt sælger omkring 85.000 juletræer om året.

- Salget er voldsomt påvirket af pandemien. Mange lande, som vi sælger til, er ramt og lukker ned for muligt juletræssalg. Selv ordrer, som er underskrevne, bliver afbestilt, fordi de ikke ved, om de får lov til at lukke op for salget, fortæller Søren Lundgaard.

Annonce

- Det er mørke tider

I øjeblikket er situationen for Skovdyrkerforeningen Nord-Øst, der holder til i Paderup, at Polen aftager under halvdelen af den normale mængde af træer. I Frankrig har det kun været muligt at sælge til større kæder, fordi mindre forretningsdrivende har været under forbud, og Østrig er også lukket ned.

Kun i Tyskland, som er den største aftager af danske juletræer, ser det ud til at gå nogenlunde som vanligt, lyder det fra Søren Lundgaard.

Skovdyrkerforeningen har flere afdelinger og sælger mellem 700.000 og 800.000 træer på landsplan, hvor andre store spillere på juletræsmarkedet er Green Team, Henningsen Group og Hedeselskabet.

Hundredetusinder af juletræer bliver hvert år eksporteret fra Danmark, men i år kan eksporten blive ramt af coronapandemien - dog er juletræssælgerne ikke helt enige om, om salget vil blive bedre eller dårligere. Foto: Annelene Petersen

Hos konkurrenterne udfordrer det ifølge Søren Lundgaard også, at Storbritannien ikke aftager den vanlige mængde.

- Vi har ikke nogen handel med Storbritannien, men vi kan høre på vores kollegaer, at de bliver ramt. Det er mørke tider for hele branchen lige nu. Salget falder i hvert fald 10-15 procent, og det kommer i en periode, hvor vi i forvejen får meget lave priser for vores træer, fortæller den juletræsansvarlige.

Annonce

Usikre købere

Når salget ikke er gået helt i stå, skyldes det ifølge Søren Lundgaard, at store detailkæder som Bauhaus stadig holde juletræssalget i gang.

- Normalt sælger vi ofte til kunder i Europa, der måske har otte-ti små salgsstande, men de er usikre på, om de må sælge i år, og det gør ondt på os. Kædeforhandlerne kører, men det er hos de mindre, at vi har størst avance, forklarer Søren Lundgaard.

Kommer danske juletræsproducenter til at brænde inde med træer?

- Der er ingen tvivl om, at vi har varer i vores medlemskreds, som simpelthen ikke bliver solgt i år, fordi afsætningen falder. Vi holder igen med at fælde og nette træerne, indtil vi ved, at vi kan komme af med dem. Det gælder om at vente til sidste øjeblik, og så sørger vi for at lade kunderne stå med en del af risikoen, når vi begynder håndteringen af ordren, fortæller Søren Lundgaard.

Annonce

- Macron kostede nogle læs

Det er dog ikke alle steder, man ser helt så sort på tingene, som det gør sig gældende for Skovdyrkerforeningen Nord-Øst. I hvert fald ikke endnu.

Det fortæller skovfoged Lars Geil fra Clausholm Slot ved Randers. Han står i spidsen for salget af mellem 80.000 og 100.000 juletræer, som Clausholm Slot hvert år sender ud til kunder i hele Europa.

- Indtil videre er vores eksportniveau tæt på det normale. Det er da rigtigt, at da Macron (Emanuel Macron, præsident i Frankrig, red.) lukkede Frankrig ned, mistede vi nogle få læs. Og lige nu er England og Østrig delvis og fuldstændig lukket ned indtil 2. og 6. december. Men vi har jo en eller anden forventning om, at tingene normaliseres, hvis de nedlukninger ikke forlænges, siger Lars Geil.

Annonce

Håb om rekord

Ja, faktisk vover skovfogeden fra Clausholm Slot ligefrem at håbe på, at 2020 kan gå hen og blive lidt af et rekordår for juletræseksporten.

- Der er jo ikke nogen som helst i Europa, der rejser ret langt uden for deres hjemegn i øjeblikket. Der er i hvert fald ikke otte millioner tyskere, der tager på juleferie i udlandet i år. Franskmændene bliver hjemme, hollænderne bliver hjemme hos deres egen lille familie, så vi har sådan set en forventning om, at forbruget af juletræer bliver kæmpestort - måske større end nogensinde, siger Lars Geil.

Han erkender dog, at alt lige nu er præget af usikkerhed. For hvis ikke Corona-smittetallene er faldet til det niveau, som myndighederne håber på, så risikerer det nuværende lockdown i enkelte europæiske lande at blive forlænget - og i værste fald spreder det sig til andre lande. I så fald vil sagen blive en anden, end den er nu.

- Hvis det sker, så vil mange af vores kunder få et problem. Og så får vi selvfølgelig også et problem. Men der er vi slet ikke endnu, siger Lars Geil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Fire færdselssager i Randers

Randers For abonnenter

Kunstig sø er blevet kampplads for lystfiskere og lokale beboere - minister på vej med afgørelse

Annonce