Annonce
Randers

Usikkert om Visit Randers skal lukke - Politikere er gået i tænkeboks

Hvordan fremmer man bedst turisme og erhvervliv i Randers Kommune? Nu sættes arbejdet i gang med at undersøge, hvordan man organiserer sig i forhold til andre kommuner og lokale foreninger, så man får mest for pengene. Arkivfoto
Politikerne vil undersøge hvad Randers egentlig får for pengene, hvis de går med i et stort anlagt, tværkommunalt samarbejde om turisme. Beslutningen er afgørende for, om Visit Randers fortsat skal bestå eller ej. Også det fremtidige samarbejde mellem byens erhvervs-foreninger skal på dagsordnen.
Annonce

Randers: Hvad får Randers Kommune for pengene, hvis man opsiger samarbejdet med Visit Randers og i stedet slutter sig til et nyt destinationsselskab, Visit Aarhus, ligesom kommunerne Syddjurs, Norddjurs, Viborg og Silkeborg allerede har gjort det?

Dét spørgsmål vil politikerne i udviklingsudvalget have svar på, inden der træffes beslutning om, hvordan kommunen i fremtiden skal fremme turismen i Randers.

På udvalgsmødet torsdag skulle politikerne tage stilling til, om kontrakten med Visit Randers skulle fornyes eller ej. Kommunen bruger knap tre millioner kroner på samarbejdet hvert år. Visit Randers har i 113 år varetaget aktiviteter til fremme af turismen i Randers.

Men nu er der kommet en ny lov om erhvervsfremme, der ændrer strukturen på turismeområdet i hele landet. Den nye struktur betyder, at der etableres 15-25 nye destinationsselskaber, der erstatter kommunernes traditionelle turismeorganisering via lokale Visit-organisationer.

Kommunerne skal indgå i et destinationsselskab, hvis man vil have del i de nationale turistudviklingsmidler, der udgør cirka 40 millioner kroner om året.

I det østjyske område forventes en stor del af kommunerne i Business Region Aarhus at slå sig sammen i destinationsselskabet Visit Aarhus. Selskabet er stiftet som en erhvervsdrivende fond og tæller allerede nu kommunerne Norddjurs, Syddjurs, Silkeborg, Viborg og Aarhus. Skanderborg og Favrskov forventes slutte sig til, mens det stadig er uklart, hvordan Horsens, Odder, Hedensted og Samsø kommuner vælger at organisere sig.

- Sagen vil komme på dagsordnen igen til september. Nu får vi lidt luft og ro på, inden vi tages stilling til, om kontrakten med Visit Randers skal opsiges.

Henning Jensen Nyhuus (S), næstformand i udviklingsudvalget

Annonce

Finansieringen mangler

Henning Jensen Nyhuus (S), der er næstformand i udviklingsudvalget, er glad for at beslutningen om, hvordan Randers i fremtiden skal fremme turisme, nu er udskudt, så det kan blive belyst, hvad der reelt vil komme ud af et samarbejde med Aarhus og andre kommuner.

- Sagen vil komme på dagsordnen igen til september. Nu får vi lidt luft og ro på, inden vi tages stilling til, om kontrakten med Visit Randers skal opsiges, siger han.

Henrik Herold, der er direktør for kommunens største turistattraktion Randers Regnskov, har tidligere udtalt til avisen, at han ser positivt på Randers' deltagelse i Visit Aarhus.

- Det er altid en styrkelse, når nogle går sammen, især hvis det kan skabe flere turister. Randers Regnskov er i forvejen en del af Destination Djursland, så vi kommer til at skumme en del af succesen. Jeg synes, at Randers er en naturlig del af fællesskabet, sagde Herold sidste år.

Der er også nedsat en arbejdsgruppe med kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt i spidsen, der skal se på hvordan erhvervsfremme-samarbejdet i fremtiden skal foregå i Randers.

Den nye lov om erhvervsfremme betyder nemlig også at strukturen her skal ændres. Der etableres nye erhvervshuse, der erstatter de regionale væksthuse, og der laves en digital platform, der skal samle oplysninger om erhvervsservice. Den nye struktur betyder også, at der sker en omrokering af de opgaver, som de enkelte aktører i erhvervsfremmesystemet løser i dag.

I øjeblikket varetages erhvervsfremme i Randers af Randers Kommune, Væksthus Midtjylland og Erhverv Randers.

- Jeg indkalder snarest de involverede parter til et møde, hvor vi kan drøfte, hvordan man kan forestille sig, at det fremtidige samarbejde kan se ud, siger Jesper Kaas Schmidt. Første skridt er en åben dialog om, hvordan opgaven kan løses.

Til efteråret kan der måske ligge en resultatkontrakt klar der beskriver, hvem der løser hvilke opgaver.

Udviklingsudvalget anerkender, at området ikke er finansieret, og at der er fragået Erhverv Randers en række opgaver til erhvervshusene. Der skal derfor findes et niveau for Erhverv Randers' fremtidige virke i forbindelse med budget 2020-2023.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Annonce