Annonce
Østjylland

Utålmodig skolebestyrelse om kommunen: De lader hånt om børnenes sikkerhed

Der lægges hver morgen og hver eftermiddag et stort pres på Sdr. Fælledvej i Auning. Når op mod 750 skoleelever fra 0.-9. klasse skal til og fra skole via busser, biler, taxabusser, knallerter, cykler og gåben, så er der ganske ofte dømt anarki i områdets gadebillede. Foto: Mathias Fredslund Hansen

De nuværende trafikale forhold omkring Auning Skole er intet mindre end uacceptable. Sådan lyder den helt klare melding til Norddjurs Kommune fra skolebestyrelsen, som frygter, at kun en ulykke kan få sat skub i tingene.

Auning: I mere end to år har politikerne i både miljø- og teknikudvalget og kommunalbestyrelsen i Norddjurs diskuteret, hvordan man kan forbedre forholdene på Sdr. Fælledvej i Auning bedst muligt. Foreløbig er det groft sagt blevet til lukning af en del af vejen, genåbning af selv samme vejstykke samt en ensretning af trafikken.

Men den endelig løsning på de mange trafikale problemer i området lader stadig vente på sig. Og det frustrerer skolebestyrelsen på Auning Skole.

Derfor sendte skolebestyrelsen i begyndelsen af året et mere end tre sider langt høringssvar til kommunen i forbindelse med, at kommunen lægger op til at finde en langsigtet løsning på de trafikale problemer på og omkring Sdr. Fælledvej.

Kys & kør-båsene er placeret i den forkerte ende af vejen. Det er de store børn, der skal gå kortest og de små børn der skal gå længst. Desuden mangler der p-pladser. Det har været en ret mild dag i dag. Men andre dage er det rent kaos. Folk er for egoistiske og for dårlige til at følge reglerne, så de, der følger reglerne, bliver straffet af dem, der ikke gør.

Anja Mortensen, forælder

Udviklingen i sagen om trafikale forhold ved Auning Skole

April 2016: Norddjurs Kommune beslutter at spærre Sdr. Fælledvej i Auning mellem Auning Idræts- og Kulturcenter og den nyåbnede daginstitution Mælkevejen. Desuden bekendtgør man, at man er i gang med at undersøge en langsigtet løsning for trafikforholdene i området ved Auning Skole, Auning Idræts- og Kulturcenter, SFO og den nye daginstitution.August 2016: Miljø- og teknikudvalget beslutter at etablere en kys og kør- afsætningsplads foran Auning Skole. Der indføres tidsbegrænset parkering på de ni parkeringspladser ved skolen over for Stadion Allé samt ved parkeringspladserne modsat hallen ind mod Auning Stadion.

Marts 2017: Miljø- og teknikudvalget beslutter at gøre ordningen med kys og kør-afsætningsplads, tidsbegrænsede parkeringspladser og afspærring foran AIK permanent.

Oktober 2017: Afspæringen af Sdr. Fælledvej mellem Auning Idræts- og Kulturcenter genåbnes efter kommunalbestyrelsens ønske. Vejen gøres dog smallere, og der indføres chikaner, så der stadig er plads til at etablere et aktivt udeområde omkring fritidscentret. Desuden gøres Sdr. Fælledvej ensrettet.

April 2018: Et flertal i kommunalbestyrelsen beslutter, at der skal laves en trafikal helhedsplan for området omkring Auning Skole, Auning Idræts- og Kulturcenter og daginstitutionen Mælkevejen. Det er dog et vilkår for helhedsplanen, at Sdr. Fælledvej bliver ensrettet i den retning, der går fra Auning Skole og ned mod Mælkevejen. Forslaget blev vedtaget med 16 stemmer - socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og de to konservative. Imod stemte 11. Venstre, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten.

I efteråret 2016 besluttede Norddjurs Kommune at indføre såkaldte kys og kør-afsætningspladser ved Auning Skole. Men selvom tanken er god, fungerer initiativet ikke ordentlig i praksis. Årsagen er, at den er for kort, at elevernes forældre og kommunens taxabusser parkerer i den, samt at den ligger placeret forkert og tilgodeser de største i stedet for de mindste elever. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Det rene anarki

I høringssvaret påpegede skolebestyrelsen de sikkerhedsmæssige problemer, som der ifølge Auning Skole er forbundet med de trafikale forhold i området.

Og listen er lang.

Der er blandt andet konstateret problemer med regionalbusser, der spærrer Grenåvej i østgående retning lige før indkørslen til Sdr. Fælledvej, fordi busholdepladsen i siden af vejen ikke er lang nok. Hertil kommer forældre og kommunale taxabusser, der spærrer en i forvejen alt for kort kys og kør-zonen, fordi de vælger at parkere i den i stedet for at bruge den, som den egentlig var tænkt. Skolebusser holder på rad og række i både to og tre lag, hvorved de spærrer det meste af området. Og ikke mindst er der den altoverskyggende mangel på parkeringspladser, der får folk til at ty til anarki med parkeringer på må og få i forsøget på at få afleveret deres børn til tiden - også selv om de dermed spærrer for al den øvrige trafik.

- Det er helt uacceptabelt, som det er nu. I dét øjeblik man ikke vil tage en reel beslutning om noget, så lader man hånt om en given sag, og det er tilfældet på Auning Skole. Jeg synes, vores elever har ret til en sikker vej til skole, og det er der ikke, som det er nu, fastslår forældrerepræsentant i Auning Skoles skolebestyrelse Brian Axelsen og sender dermed en bredside i retning mod de norddjurske politikere.

Annonce

Mangel på rettidig omhu

Ifølge Brian Axelsen har de trafikale forhold ved Auning Skole været uhensigtsmæssige, så længe han kan huske. Men problemerne blev væsentlig større, da kommunalbestyrelsen i 2013 besluttede at lade Auning Skole være den eneste overbygningsskole i den vestlige del af Norddjurs Kommune.

- Allerede dengang undlod politikerne at udvise rettidig omhu. Sådan en beslutning betyder jo, at man får både flere skolebusser, men også flere udefrakommende forældre, der vil aflevere deres børn i skole. Men man gjorde intet for at forbedre de trafikale forhold på stedet, siger Brian Axelsen.

Han mener, at rettidigt omhu tilsyneladende stadig er en by i Rusland for politikerne, når det kommer til Sdr. Fælledvej.

I begyndelsen af marts deltog Auning Skoles ledelse sammen med forældrerepræsentanter, en elevrådsrepræsentant, en medarbejder fra vejdirektoratet og vejingeniør Anders Bitsch Christiansen fra Norddjurs Kommune i et møde, hvor de trafikale forhold omkring Auning Skole blev besigtiget.

- Alles erfaringer kom i spil. Og både vejdirektoratets repræsentant og Anders Bitsch Christiansen fra forvaltningen anerkendte de problemer, vi har. Anders (Bitsch Christiansen, red.) fortalte endda, at man allerede har en færdig pakkeplan klar, der kan løse det hele. Man har bare ikke økonomien til at sætte den i værk, fortæller Brian Axelsen.

Annonce

Tilbage til udgangspunktet

Med visheden om den manglende økonomiske dækning savner Brian Axelsen og den øvrige skolebestyrelse svar på, hvad der rent faktisk sker i sagen omkring trafiksikkerheden ved Auning Skole. For siden kommunalbestyrelsen i april besluttede at lægge spørgsmålet ind i en helhedsplan for området, har de ikke kunnet få svar på, hvornår der forventes at ske en udvikling.

- Så længe vi ved, at man gør et eller andet håndgribeligt, så kan vi sådan set acceptere meget. Men vi får intet brugbart svar. Og så er vi tilbage ved udgangspunktet. For så svarer det jo i princippet til en arkivering, hvor man intet gør, og så, synes jeg, at man lader hånt om vores børns sikkerhed, siger Brian Axelsen.

Han forudser derfor, at Norddjurs Kommune til trods for skolebestyrelsens gentagne advarsler om trafiksikkerheden på Sdr. Fælledvej først vil ty til handling i sagen den dag, hvor ulykken er sket.

- Vi har allerede haft eksempler på børn, der er kommet rendende og er blevet grebet af en voksen eller skolepatruljen, så de lige præcis missede en bil med en centimeter. Men på et tidspunkt kommer margenerne altså også til at være imod os. Desværre, siger han.

Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Randers

Stadig 25 mand i gang med brandslukning i kæmpe affaldsbunke: Men der er godt nyt

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

Har du opdaget det? Nu kan du trille let ned på cykel- og gangstien under Hvidemøllebroen

Annonce