Annonce
Læserbrev

Pas på. Utryghed ved salget af fjernvarmenettet i Herning til Verdo i Randers

Læserbrev: Som medlem af Eniigs nuværende og kommende repræsentantskab er jeg imod, at energiselskabet Eniig vil sælge fjernvarmenettet i Herning til Verdo i Randers. Som bekendt blev det for nylig offentligt kendt, at Verdo har overfaktureret for 440 millioner kroner fra selskabets cirka 13.000 varmekunder i perioden 2000–2014, der nu skal tilbagebetales.

Desuden har Verdo deltaget i en "pengekarrusel", en umoralsk pengemaskine, der har kostet varmekunderne mange millioner kroner. Ved kreative bogføringsmanøvrer har Verdo i perioden 2012 og 2017 skaffet et udbytte på 550 millioner kroner, som moderselskabet efterfølgende har udlånt til fjernvarmeselskabet. Fjernvarmeselskabet har altså ikke fået en krone mere i kassen. Til gængæld har varmeforbrugerne årligt måttet betale cirka 20 millioner kroner i ekstra renter.

Grunden til at jeg på varmeforbrugernes vegne er ekstra opmærksom på ovennævnte transaktioner er, at energiselskabet Eniig ønsker at indgå en byttehandel, der indebærer, at Hernings 19.000 fjernvarmeforbrugere skal overgå til Verdo-varme i Randers. Samtidig med at energiselskabet Verdo sælger elnettet i Randers, Hobro og Hillerød til energiselskabet Eniig.

Nævnte transaktion skal behandles i Randers Kommunes økonomiudvalg 23. april, godkendes af Eniigs repræsentantskab 25. april og til slut godkendes af Randers Kommunes byråd 29. april.

Jeg har i perioden efterlyst information fra Eniig og Verdos ledelse - dog uden held. Jeg vil derfor på Eniigs repræsentantskabs vegne foreslå, at vi udsætter den planlagte transaktion, indtil vi kender konsekvenserne af Verdos umoralske adfærd overfor deres varmeforbrugere og har sikkerhed for, at varmebrugerne i Herning ikke skal være med til at betale Verdos økonomiske fiflerier. Klarhed for hvilket beløb, 235 eller 500 millioner kroner, der skal tilbagebetales varmeforbrugerne i Randers.

Jeg vil også gerne høre, hvordan Eniig allerede i maj 2018 kunne indlede forhandlingerne med Verdo, der allerede på det tidspunkt var blevet afsløret i at have sugerøret i varmeforbrugernes lommer, og fortsætte forhandlingerne, inden man kender resultatet på ankesagen fra Verdo?

En anden uklarhed er, hvordan varmeforbrugerne i Randers og Herning sikres en afgørende indflydelse i et forbrugerejet fjernvarmeselskab. Skal forbrugerrepræsentanterne indsættes i bestyrelsen for varmen eller i selve Verdos hovedbestyrelse? Desuden vil jeg gerne høre, om Eniig synes, at varmeforbrugerne i Herning er blevet informeret tilstrækkeligt, samtidig med at varmeforbrugernes repræsentanter ikke har måttet udtale sig de seneste par uger.

Hvis der ikke bliver givet fornuftige svar på ovennævnte spørgsmål, er jeg forsat imod, at energiselskabet Eniig sælger fjernvarmenettet i Herning til Verdo i Randers.

Annonce
JFMNORMAL - Verdos direktør Kim Frimer. Sidste uge kom det frem, at Verdo står til at tabe en sag mod Forsyningstilsynet, som forlanger, at Verdo skal tilbagebetale 234, 7 millioner kroner til forbrugerne, fordi pengene er opkrævet ulovligt i perioden 2000-2005, da energiselskabet hverken har søgt om eller fået tilladelse til at opkræve pengene. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Man kender et samfund på, hvordan det behandler sine svageste

Læserbrev: Det er med stor bekymring, at min familie har læst budgetforslaget om besparelser på specialskoleområdet. Vi har en datter, som går på Vesterbakkeskolen, og som har behov for netop dét, den skole kan tilbyde: en lille klasse (maksimum 8-10 elever) en tilgængelig voksen, der kan guide 80 procent af tiden særligt tilrettelagt undervisning med brug af pictogrammer og TTT undervisning i langsomt tempo og med mange, mange gentagelser over lang tid handicap- og diagnoseindsigt på specialist-niveau særlige faciliteter, som rideterapi, sanserum, specialcykler, balanceredskaber med videre og stort fokus på den motoriske udvikling Rambøll lavede i 2016 en undersøgelse af risiko- og beskyttelsesfaktorer i forhold til udsatte børn. Undersøgelsen konkluderer, at den faktor, der tegner sig for den største beskyttelses-effekt, er en god skolegang. Et handicappet barn har brug for et særligt tilrettelagt skoletilbud for at kunne opnå de mest basale kompetencer som at kunne læse og regne. Opnår barnet ikke det, vil det ikke kunne skrive en indkøbsseddel, læse en busplan, regne ud, om der er penge nok i pungen at købe for og så videre. Livsdueligheden bliver lav, og deraf følger et massivt støttebehov som voksen. Med andre ord; de penge, I sparer nu, kommer vi som kommune til at betale 10 gange, når vores børn bliver voksne og ikke kan de mest basale ting selv. Vores datter er en glad og dejlig pige, og hun fortjener et ordentligt liv - herunder et skoleliv, hvor hun bliver mødt på sine helt særlige præmisser og opnår læring, så hun opnår kompetencer. Der skal specialistviden til og helt særlige rammer, og dem får folkeskolen aldrig. Det er skammeligt, at vi i stedet for at have en specialskole, vi kan være tilfredse med og sætte en ære i det faglige arbejde, der laves der, hellere vil udsulte området, så skolen i stedet bliver et sort hul på kommunekortet. Man kender et samfund på, hvordan det behandler sine svageste - og dette forslag, kære byråd, er en skændsel.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Annonce