Annonce
Debat

Uværdig ældrepleje – det er ikke personalets skyld

Annonce

Læserbrev: TV2 har lavet optagelser på plejehjemmet Nyvang, Randers. Optagelserne viser en 91-årig dement mand, som må vente 10 timer på at blive skiftet. Han får serveret mad, mens han stadig har afføring i bleen. Det er uværdigt, uhygiejnisk og helt utilstedeligt.

Desværre forekommer svigt i plejen af ældre også på andre plejehjem i kommunen. Hvilket jeg har oplevet på nærmeste hold som løst ansat på plejehjem.

Der bliver talt om en forrået kultur i ældreplejen. Ja, forråelse finder helt bestemt sted mellem personale og beboere og personalerne imellem. Men kan personalet lastes? Nej, de er bare redskaber i kommunens sparepolitik. For forråelsen opstår, når besparelserne koldt og kynisk rammer ældreplejen og med den mange andre velfærdsområder.

Personalet skal løbe stærkere og stærkere. Den enkelte hjælper er bange for ikke at kunne nå sine daglige opgaver. Beboer nummer to skal op. Hun skynder sig med den første beboer. Hun bliver kort for hovedet, bliver hård i sin retorik. Der falder en finke af fadet. Beboeren tager det ilde op, bliver ked af det.

Hun står ofte alene med meget tunge beboere, som eksempelvis skal liftes. Fysioterapeuter anbefaler, at man er to hjælpere, men ofte er hun alene. Det er 100 procent ikke optimalt, for hun kan komme til skade og beboeren ligeså.

Beboeren kan, hvis vedkommende er uheldig, ligge til langt op ad formiddagen med lorte- og tissebleer. For det siger sig selv, at hvis en personalegruppe på tre-fire personer og i weekenden måske kun to skal hjælpe 20 beboere, hvoraf mindst fem-seks beboere er meget tunge og skal have hjælp til næsten alt, ja, så ender beboeren med at blive udsat for dårlig hygiejne og en følelse af at blive uværdigt behandlet.

Og hvor står lederen? Lederen er ofte fraværende. Lederen ved måske godt, at hun/han også kun er et redskab i kommunens spareøvelser. Men lederen burde dog være den første til at råbe vagt i gevær. Nu kan mit personale altså ikke løbe stærkere.

Og hvor er kommunen? Tror man virkelig, at besparelser ikke har omkostninger? Tror man virkelig på, at fordi man ikke hører noget klynk og brok fra dem, som virkelig har fingrene i bolledejen, altså de hårdtarbejdende personaler på gulvet, ja så er der ingen problemer?

Nu er der endelig gået hul på en betændt byld. Så må det nu være op til dem, som har noget at skulle have sagt, hvordan der kan rettes op på mange års nedskæringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Ordentlighed betaler sig, mener ejer af Marcus Gruppen: Annullerede ordrer for 10 millioner kroner i starten af coronakrisen

Annonce