Annonce
Randers

Vådt i vådt

Det var vandhundenes festival, da havnedagen åbnede lørdag formiddag i silende sommerregn. Men det holdt ikke nysgerrige voksne og legesyge børn væk til glæde for vandsportens forskellige foreninger, som stod klar med tør- og våddragter og redningsveste.

Randers: Regnen siler ned, men pyt, synes at være mottoet for de mange hundrede, som er på havnen for at følge med i de mange aktiviteter i og ved vandet. Pigerne i Randers Pigegarde blæser og trutter i deres instrumenter, mens regnen trommer mod paraplyer og overdækninger. Umiddelbart ikke den bedste åbning på festuge-finalen. Men på havnen gør det ingen forskel for de mange, der i våd- og tørdragter og med redningsveste, ser ud til at være mere i vandet end på kajen. Og deres humør spreder sig til de mange hundrede tilskuere, som er mødt op fra dagens begyndelse.

Foreninger med tilknytning til vandet tilbyder interesserede en prøvetur, det gælder foreksempel Randers Sejlklub og Randers Sportsdykkerklub, og man kan låne det nødvendige udstyr og få kyndig vejledning for uddannede instruktører, hvis man er lidt modig, men ikke før har prøvet foreksempel at dykke med flasker og det hele.

Randers Pigegarde var med, da havnedagen åbnede og de spillede omkap med regnens trommen. Foto: Jakob Lerche.

Vinterbader og dykker

Den chance benytter Holger Schøler, 10 år og fra Randers sig af. Han er en dygtig svømmer og vinterbader, fortæller hans mor, mens Holger er ved at klæde om efter en tur i dykkerklubbens store bassin. I bassinet prøvede han for første gang at dykke med luft fra en flaske, lungeautomat og dykkermaske. Og det var en god oplevelse:

- Det var sjovt. Jeg har prøvet at dykke med snorkel, men aldrig med flasker og dykkermaske.

Prøvedykket har bekræftet Holger i, at han nu vil til at lære at dykke rigtigt, og derfor begynder han til september på et hold i Randers Sportsdykkerklub.

Klubbens formand, Thomas Mortensen, fortæller, at det er meget almindeligt, at børn og unge, der prøver sporten af under havnedagen, siden melder sig ind og begynder at lære sportsdykning.

- Ungerne er helt vilde med det, men når vi spørger deres forældre, om de også har lyst til at prøve, så vil de ikke, griner dykker-formanden.

SUP er populært

Også ved Randers Sejlklub er der gang i aktiviteterne trods regnen, som heller ikke her generer de legesyge vandhunde det mindste. En at tidens helt store vandsports-diller er padling stående på et brædt. Det lydder lidt fladt, at skrive og sige det på den måde, så er der straks mere fart over sportens amerikanske navn, stand up paddle, eller SUP, som det hedder. Sporten stammer fra Hawai og menes at være en af de mest hurtigst voksende vandsportsgrene i verden.

Det har de også fornemmet i Randers Sejklub, som derfor underviser i SUP. En af klubbens instruktører er Bonnie Mørup, og hun fortæller, at det er blevet voldsomt populært også i Randers at padle afsted i stående stilling: - Og det er faktisk et godt alternativ til løb. Hvis du ikke kan tåle at løbe, så får du brugt kroppen godt og grundigt uden at belaste knæene.

Begyndere skal dog vænne sig til at holde balancen på brædtet, eller boardet, og det foregår i begyndelsen på knæ.

Holger Schøler, 10 år, svømmer, vinterbader og nu også dykker. Foto: Jakob Lerche.
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce