Annonce
Østjylland

Væk med lange gange og linoleum: Nyt demensplejehjem får rækkehuse og stort naturområde

Sådan forestiller arkitekterne sig, at det nye demensplejehjem i Hedensted kommer til at se ud. Boligerne ligger i mindre grupper som en form for rækkehuse, og i midten ligger et torv. Illustration: Skala Arkitekter
Hedensted Kommune og Østjysk Boligselskab afslører nu, hvordan et nyt demensplejehjem til 138 millioner kroner kommer til at se ud.

Hedensted: Når de første beboere i begyndelsen af 2023 flytter ind på det nye demensplejehjem i det sydlige Hedensted bliver det i et byggeri, der slet ikke ligner de plejehjem, der i forvejen er i kommunen.

Her er ingen lange gange med døre til lejligheder, linoleum på gulvene og kæmpestore fællesrum.

- Vi ville gerne skabe et sted, hvor beboerne føler sig hjemme, og som ikke ligner en institution, fortæller Emil Simonsen, der er udviklingschef i Skala Arkitekterne, der har tegnet det nye demenshjem, der skal bygges på Rugmarken i Hedensted.

Annonce

Grupper på 10

De 60 boliger ligger i grupper på 10. Hver bolig har adgang til en terrasse og fællesareal i midten, hvorfra der også er adgang til en overdækket terrasse.

Bygningerne er bygget sammen med glaspartier, så plejehjemmet kommer til at ligne grupper af rækkehuse, og personalefaciliteter er placeret, så beboerne ikke umiddelbart kommer forbi dem.

Hver gruppe af boliger har egen indgang og får sin egne farve mursten, så det er nemt at finde rundt.


Demenshjemmet skal være trygt og hjemmeligt at være i. Det bliver bygget i mursten med tegltag, og der kommer trægulve i boligerne, så husene får et varmt udtryk.

Emil Simonsen, Skala Arkitekter


Indvendigt er lejlighederne på omkring 40 kvm, for det er erfaringen, at demente i høj grad gerne vil være ude blandt andre. Fællesarealerne er fleksible, så man kan sidde sammen eller i mindre grupper og spise eller lave aktiviteter. Fællesrummet indeholder også en atriumgård, som sender masser af lys ind, og som beboerne kan gå ud i.

Annonce

Store arealer udenfor

Til forskel fra ældre plejehjem er der i det nye demenshjem tænkt meget over udearealerne. På den ene side af byggeriet ligger et regnvandsbassin, som for det meste vil henligge som en sø, og på den anden side er et stort naturområde med masser af stier. Her er der både et lille stykke skov, en park og mulighed for fårehold eller hold af andre dyr.

Der er også plads til en sansehave, og på ankomsttorvet skal der være et rundt bassin med rislende vand.

- Vi ved, at demente ofte søger ud og gerne vil gå, så derfor er området indrettet, så man kan gå rundt i et loop. Man kan godt komme uden for området, men udgangen er skærmet af, forklarer chef for social omsorg René G. Nielsen.

Annonce

Bred inddragelse

Arkitekterne har designet plejehjemmet på baggrund af ønsker fra en bred gruppe af mennesker. Både politikere, personale, pårørende, kommunale embedsfolk og Østjysk Boligselskab, der skal eje og drifte bygningerne, har været involveret i projektet.

- Det her projekt er anderledes, fordi der har været voldsomt meget forarbejde Vi har været på ture rundt i landet og i udlandet og ladet os inspirere, og det er ikke bare lederen, der har sagt, hvordan det skal være, men også dem, der skal arbejde på stedet, siger forretningsfører Helle Bro fra Østjysk Boligselskab.

Annonce

Flere bliver demente

Baggrunden for at bygge demenshjemmet er, at befolkningen i kommunen bliver ældre og ældre, og dermed er der et stigende antal demente.

- Omkring 80 pct. af de mennesker, der bor på plejehjem er demente i større eller mindre grad. Nu får vi mulighed for at få et plejehjem til de svært demente, fortæller Birgit Jakobsen (KD), der er næstformand i udvalget for social omsorg.

Byggeriet skal opfylde det behov, men det betyder ikke, at der bliver mindre fokus på demens på kommunens andre plejehjem.

- Kommunen er medlem af demensalliancen og arbejder med demens både på vores plejehjem og ude i samfundet, så det fortsætter vi med. Arbejdet med demensplejehjemmet kan også få betydning, når vi på sigt skal i gang med at bygge nyt plejehjem i eksempelvis Juelsminde, siger formand for udvalget for social omsorg Allan Petersen (DF).

De første beboere ventes at kunne flytte ind på det nye plejehjem i januar 2023.

Demenshjem i Hedensted

Projektet omfatter 60 boliger, syv aflastningspladser, personalefaciliteter, produktionskøkken, daghjem til 12 brugere inkl. tilhørende fælles udearealer, skure mv.

Projektets samlede bruttoetageareal er 5698 kvm + depotskure i terræn.

Hele projektet koster 138 millioner kroner. 

Plejehjemmet opføres i den sydlige del af Hedensted by, beliggende med adresse Rugmarken 4, Hedensted.

Grundarealet henligger i dag som ubebygget areal på kanten af byen med bofællesskabet Rugmarken og Hedensted rideskole som nærmeste naboer, grænsende op til marker og skov.

Bygherre er Østjysk boligselskab af 1976 og totalentreprenør er EMR Murer og Entreprenør A/S

Der forventes byggestart i maj 2021 og indflytning i januar 2023.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Få overblikket og bliv klædt på til byrådsvalget: Hvem vil gøre Randers grønnest?

Annonce