Annonce
Randers

Værkets historiske satsning hænger i en tynd tråd: Kan ende med milliontab

Björn Ulveaus flankeret af de to kvindelige hovedroller i musicalen "Mamma Mia", Mathilde Zeuner Nielsen og Annette Heick. Der er planlagt seks forestillinger i Randers i april, men coronaepidemien kan sætte en stopper for Værkets store satsning. Arkivfoto: Johan Paulin
Den helt store forårssatsning, de seks forestillinger af musicalen "Mamma Mia", er officielt fortsat på plakaten, men musik- og teaterchefen på Værket erkender, at det virker usandsynligt, at man får lov til at samle tusindvis af mennesker i april. I tilfælde af en aflysning står Værket til et tab på tre millioner kroner.

Randers: 6.000 billetter var sat til salg. Lige så mange er blevet solgt.

Om en måned skulle medarbejdere på Værket klappe sig selv på skulderen og skåle i champagne i anledning af, at seks opførsler - en fordobling af musikhusets hidtidige rekord - af musicalen "Mamma Mia" var vel overståede.

Men coronaepidemien har sendt sorte skyer ind over de festlige forestillinger.

Værket har været i dvale, siden statsminister gik på talerstolen for to uger siden og lukkede det offentlige ned, og er det som minimum frem til 13. april. Ligesom det er tilfældet for resten af landet.

Af den grund er 34 arrangementer på musikhuset indtil videre blevet flyttet til senere på året eller decideret aflyst.

Annette Heick står dog stadig på plakaten som Donna i Mamma Mia i dagene 22.-26. april.

- Kulturlivet er hårdt ramt lige nu. Alt er aflyst frem til 13. april, men det er ikke os, der træffer beslutningen om, hvorvidt "Mamma Mia" skal aflyses. Det er myndighederne. Vi følger 100 procent deres retningslinjer. Derfor er "Mamma Mia" ikke aflyst endnu, siger Mikael Qvist Rørsted, musik- og teaterchef på Værket.

Annonce

Grønt lys er usandsynligt

På baggrund af myndighedernes forlængelse af nedlukningen til den anden side af påske er "Mamma Mia"-forestillingerne blevet aflyst i Holstebro og det samme gør sig gældende for den første uge af turnéen i Aalborg.

Og selvom opsætningen står og tripper i kulisserne for at gå på Værkets scene, erkender Mikael Qvist Rørsted, at der er stor usikkerhed forbundet med, om det kan lade sig gøre.

- Det er utroligt svært at navigere i. Det er jo meget usandsynligt, at man får lov til at samle tusindvis af mennesker til begivenheder lige efter 13. april. Der kunne jeg godt ønske mig, at myndighederne meldte klarere ud, hvornår der igen er grønt løs til større forsamlinger. Jo tidligere man gør det, jo lettere er det for os og alle de kunder, som står i uvished, siger musik- og teaterchefen.

- Når eller hvis "Mamma Mia" i givet fald bliver aflyst, får kunderne selvfølgelig direkte besked. Men lige nu kan vi ikke gøre andet end at sige, at vi forholder os til de retningslinjer, myndighederne udstikker, tilføjer Mikael Qvist Rørsted.

Muligt milliontab

Rettighederne til "Mamma Mia"-turnéen er ejet af produktionsselskabet PER SE, men sammen med musikhusene i Holstebro, Aalborg, Esbjerg, Vejle og Viborg er man i Randers medproducenter på musicalen.

Stykket er derfor blevet sat op på baggrund af, at de enkelte musikhuse laver x antal forestillinger - i Randers' tilfælde seks.

Det kan derfor blive en bekostelig affære for Værket, hvis det ender med en aflysning, da musical er en genre, hvor de store udgifter til rettigheder, kostumer, scenografi samt skuespillere og musikere på garanterede tremåneders kontrakter ligger før selve forestillingen bliver spillet.

- Vi skal betale for hver forestilling, om den så bliver spillet eller ej. Der er ingen besparelse forbundet med ikke at opføre det, og da produktionsselskabet ikke får en krone i offentlig støtte, skal alle udgifter dækkes af entréindtægterne, forklarer Mikael Qvist Rørsted og tilføjer:

- Vi laver turnéen med seks andre musikhuse, og vi kigger pt. ind i et samlet tab på over 20 millioner kroner ved en aflysning. Deraf er de tre millioner alene et tab for Værket.

Hjælpepakkerne svigter

Tidligere i coranakrisen bukkede Fredericia Teater under og drejede nøglen om, men så galt kommer det ikke til at gå Værket, forsikrer musik- og teaterchefen.

Musikhuset skal nok overleve, da det er en del af Randers Kommune, men en aflysning af "Mamma Mia" vil uden tvivl få følger.

- Det vil få superalvorlige konsekvenser, men det er lige nu umuligt at gennemskue, hvordan det vil udmønte sig. Lige nu bruger vi mest krudt på at undgå tab end at spekulere i konsekvenser, siger Mikael Qvist Rørsted.

Regeringen har tidligere kastet en redningskrans ud til de hårdt ramte virksomheder i underholdningsbranchen, men som det ser ud nu, kan Værket ikke få del i midlerne.

- Stik imod signalerne fra regeringen omfatter kompensationspuljen ikke et arrangement som "Mamma Mia", da et af kriterierne er, at det skal være en unik begivenhed i Danmark, som kun opføres en enkelt eller få gange. Det må vi gå ud fra, er en fejl, da det hele selvfølgelig går meget hurtigt med de her tiltag og hjælpepakker, siger Mikael Qvist Rørsted.

Blandt andet af den grund sendte de ansvarlige på kulturområdet i Randers, Aarhus, Odense, Aalborg, København og Esbjerg Kommuner torsdag morgen en pressemeddelelse ud henvendt til de tre ministre i henholdsvis Finans-, Erhvervs- og Kulturministeriet, hvor de gør opmærksom på, at en lang række kulturinstitutioner og forenings- og fritidstilbud ikke kan få glæde af de nuværende hjælpepakker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Beskyldes for totalt svigt: Notat rejser kras kritik af Trafikstyrelsen efter den aflyste letbaneåbning

Annonce