Annonce
Mariagerfjord

Vaccinen tabte kapløbet: 47 smittede og flere døde på plejehjem

Siden årsskiftet har coronasmitten bredt sig voldsomt på Plejecenter Solgaven i Hobro. Flere beboere har mistet livet. Arkivfoto: Guillaume Bonnefont
Der har været tæt kapløb mellem vaccine og coronavirus på Plejecenter Solgaven i Hobro, og desværre var det ikke vaccinen, der vandt. Omtrent samtidig med, at første stik blev givet, brød smitten ud på stedet, og siden da har den spredt sig så voldsomt, at sundheds- og ældrechefen frygter, der er tale om den nye, engelske coronavariant.
Annonce

Hobro: Da man nytårsaftensdag vaccinerede mod coronavirus på Plejecenter Solgaven, var der otte beboere i karantæne med mistanke om, at de var smittet. Kort efter blev den første testet positiv, og så gik det stærkt.

Siden da er 24 beboere og 23 medarbejdere konstateret smittet med coronavirus. En del af dem er eller har været indlagt med alvorlige forløb, og flere beboere har mistet livet til sygdommen - præcis hvor mange ønsker sundheds- og ældrechef Michael Tidemand dog ikke at oplyse.

- Situationen er kritisk. Vi gør præcis, som vi ved tidligere udbrud på plejecentre har gjort, hvor vi har haft held med at inddæmme smitten. Men det virker ikke her. Udbruddet vokser i stedet for at svinde ind. Derfor er jeg nervøs for, at vi står over for en anden og mere smitsom virusvariant denne gang, siger Michael Tidemand.

Fremadrettet vil samtlige af de positive testresultater, der kommer fra Solgaven, blive undersøgt for blandt andet den engelske mutation. Men man går ikke tilbage og undersøger de 47 positive testresultater, der de seneste uger er tikket ind.

Annonce

Mangler personale

Michael Tidemand lægger ikke skjul på, at det giver store udfordringer, når 23 medarbejdere bliver sat ud af spil på samme tid.

- Det er bestemt en udfordring af skaffe personale, for folk står ikke ligefrem i kø for at komme ind og arbejde på et plejecenter, der er så belastet af smitte, konstaterer han.

Indtil videre er det dog lykkedes at finde sundhedspersonale fra blandt andet hjemmeplejen, som har sagt ja til at træde til og hjælpe med plejeopgaverne på Solgaven.

- Derudover er vi gået i gang med at rekruttere sundhedspersonale fra en ekstern jobbank, og det er også lykkedes at finde et par stykker der, som har sagt ja, fortæller Michael Tidemand.

- I yderste konsekvens kan vi blive nødt til at tvinge sundhedspersonale fra andre stillinger i kommunen til midlertidigt at hjælpe på Solgaven, men den situation står vi heldigvis ikke i endnu, tilføjer han.

Annonce

Hurtigtest i døren

I et forsøg på at komme smitten til livs, er der indført forbud mod besøgende på plejehjemmet. Kun i helt kritiske situationer er det muligt for pårørende at komme ind på stedet.


Situationen er kritisk. Vi gør præcis, som vi ved tidligere udbrud på plejecentre har gjort, hvor vi har haft held med at inddæmme smitten. Men det virker ikke her. Udbruddet vokser i stedet for at svinde ind. Derfor er jeg nervøs for, at vi står over for en anden og mere smitsom virusvariant denne gang.

Michael Tidemand, sundheds- og ældrechef i Mariagerfjord Kommune


Derudover vil Falck fra nu af stå ved indgangen og lave en hurtigtest på alle, der skal ind på plejecentret.

- Adgangen til bygningen går forbi Falck, som udfører strakstest, og man bliver kun lukket ind, hvis man tester negativ. Det er et af de værktøjer, vi har taget i brug for at komme smitten til livs. Derudover er en hygiejnesygeplejerske rykket ind på Solgaven, hvor hun kigger med på alle arbejdsgange. Vi kæmper virkelig en hård kamp lige nu, fastslår Michael Tidemand.

Annonce

Tvivl om anden vaccine

Oprindeligt var det planen, at beboere og medarbejdere fra Solgaven skulle have anden og sidste del af corona-vaccinationen i denne uge, men om det bliver muligt er endnu uvist.

- Vi er ved at kigge på, om vi er nødt til at skubbe anden vaccination for hele plejecentret, eller om vi kan nøjes med at udskyde den for dem, der er testet positiv, siger Michael Tidemand og understreger, at man uanset hvad nok skal sørge for, at alle bliver færdigvaccineret.

- Beboere og medarbejdere er tydeligvis ikke beskyttet tilstrækkeligt endnu. Det her er en helt absurd situation, hvor vi vaccinerer for at beskytte, og i dagene efter begynder folk at blive smittet. Det har virkelig været et tæt kapløb mellem vaccine og virus, og desværre var det ikke vaccinen, der vandt, siger han og fortsætter:

- Nogle var formentlig smittet allerede nogle dage før, de fik vaccinen, mens andre nåede at få vaccinen først og alligevel blev smittet.

Ifølge Sundhedsstyrelsen opnås den fulde effekt af vaccinen først en til to uger efter andet stik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kragballe genopstod og gik forrest i Forum: Dét sagde Randers HK-lejren efter sejren

Annonce