Annonce
Randers

Valdemar overlevede et halvt år i det danske vejr: - Vi troede ikke, vi skulle se ham igen

Vi har snydt lidt, for faktisk er det ikke skægagamen Valdemar, der er på billedet sammen med 9-årige Birk Bjørkmann. Det er hans artsfælle, Emma. Foto: Annelene Petersen
Skægagamen Valdemar har været på springtur i et halvt år, men mod alle odds er det lykkedes ham at vende hjem til sin bolig med livet i behold.

Ulstrup: Der var glædestårer, da Valdemar søndag vendte hjem til sit terrarie i Teglparken i Ulstrup efter et halvt års udflugt i det fri.

Eller; "vendte hjem" er måske så meget sagt. Valdemar har oplevet friheden, og han er ikke klar over, at en tur tilbage i det danske efterårsvejr ville være den visse død. Så i disse dage er han mindre begejstret for situationen bag glaspladen, som han ihærdigt forsøger at slippe ud fra.

Det var genboen, der ringede på hos 9-årige Birk Bjørkmann og hans forældre. Nogen havde fundet en skægagame, og nu lå den på fortorvet med et spand over, så den ikke stak af igen.

Annonce

- Vi var lige kommet hjem, da vi fik at vide, at det måske var vores. Birk græd af glæde, allerede inden vi havde set ham, så vi var nødt til at sige, at det måske var en anden. Men vi var slet ikke i tvivl, da vi så ham. Det var Valdemar, fortæller Birks mor, Julie Bjørkmann.

På tur i drivhuset

Birk Bjørkmann havde Valdemar med en tur i drivhuset en dag i maj. Men efter at have nydt varmen, var Valdemar fuld af energi og slet ikke klar på at skulle med Birk ind igen.

Valdemar er ikke klar på en tur op i armene på Birk Bjørkmann. Efter at have fået varmen har krybdyret glemt alt om regn og kulde, og han er klar på endnu et udbrud, hvis chancen skulle byde sig. Foto: Annelene Petersen

Så på vej tilbage mod huset på armen af Birk sprang Valdemar ud i friheden. Trods forsøg på at holde den tilbage, var der ikke noget at gøre. Valdemar var væk.

- Jeg forsøgte at holde ham, og jeg fik fat i halen. Men han vred sig, og så gav jeg slip, siger Birk Bjørkmann.

- Birk var knust. Han brød helt sammen i tårer. Vi var selvfølgelig rundt i kvarteret for at lede, men vi fandt ham ikke, fortæller Birks far, Christian Bjørkmann.

Den første uges tid kørte han forskellige veje hjem fra arbejdet for at se, om Valdemar skulle ligge og slappe af i vejkanten, men ret hurtigt mistede de håbet.

Annonce

- Jeg troede, han ville dø

Nogle dage efter flugten sad familien og så fjernsyn, og som det er i Danmark, er der ikke langt fra den ene vejrudsigt til den næste.

Her lovede de regn. Det kan ikke blive meget værre for en skægagame, der ikke kan tåle at være våd i ret lang tid af gangen.

- Jeg troede, han ville dø. En skægagame skal helst leve i over 30 grader, fortæller Birk, mens Valdemar, der igen er frisk efter nogle dage under varmelampen, kravler rundt på terrariets vægge.

Men Valdemar døde som bekendt ikke. Familiens teori er, at krybdyret har fundet et sted i naboens flisbunke, og der har den så levet - eller i hvert fald overlevet - mens temperaturen udenfor faldt.

Birk Bjørkmann med Emma i armene. I terrariet bag ham sidder Emmas nye bofælle, Lemon, der kun nåede at bo kortvarrigt for sig selv. Så kom Valdemar tilbage, og Lemon måtte flytte ind til Emma. Foto: Annelene Petersen

Da naboen så besluttede sig for at tage af flisbunken, kom Valdemar ud i det fri.

Annonce

Flisbunken er livreddende

Hvis teorien om, at Valdemar har boet i naboens flisbunke passer, så er det ikke overraskende, at han har klaret skærene. Det mener Brian Rasmussen, der er dyrepasser i Randers Regnskov.

- Krybdyr bruger ikke en masse energi på at holde varmen. De er afhængige af omgivelserne. Så hvis den finder et sted med naturlig nedbrydning, kan den overleve i meget lang tid, siger Brian Rasmussen.

Til gengæld ville den ikke have klaret den længe på fliserne med det vejr, vi har i Danmark nu.

- 5 til 7 grader er for koldt. Den vil kunne overleve noget tid, men den kan ikke leve. Selv hvis den kommer indenfor i live, så vil den kunne have kuldeskader i hale og ben.

Annonce

To er blevet til tre

Mens Valdemar har været væk, er der flyttet en ny beboer ind i hans hjem.

Lille Lemon havde egentlig overtaget pladsen, men da Valdemar vendte tilbage, måtte den unge skægagame føje sig.

- Han er flyttet ind hos vores anden skægagame, Emma. Normalt tager det noget tid, hvor de skal lære hinanden at kende i korte perioder, men det er heldigvis gået vildt godt, siger Julie Bjørkmann.

Skægagamerne Emma og Lemon bor sammen nu. Foto: Annelene Petersen.
Annonce
Randers FC For abonnenter

Rødt kort, brændt straffespark og feberramt målscorer: Lyngby stoppede Randers-talenters flotte stimer

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Voldsdømt Sødisbakke-pædagog spøger stadig på Christiansborg: Nu skal ministeren endnu en gang forholde sig til problemet

Randers For abonnenter

Jens håber på et nej, så han kan blive i sit hjem gennem 11 år: Ansøgning om udvidelse af kæmpe vindmøllepark er sendt ind

Randers FC

Navne, noter og bud på startopstillingen: Keeper savner spilletid i Randers FC, tre spillere i karantænefare og back ude hos Brøndby

Randers

30-årig mand varetægtsfængslet - forsøgte at komme ind i landet på falsk pas

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Randers For abonnenter

Ups - impulskøb i millionklassen: Ejeren nåede aldrig at flytte ind i byens dyreste lejlighed, før den blev sat til salg igen

Randers

Byens æresnissebande blev udvidet med en ung æresnisse: Citychefen fik nissehue, nissetov, benvarmere og skulle øve sig i at råbe ho-ho-ho

Randers

Direktør ville gerne indføre krav om coronapas for medarbejderne: - Men vi har ikke råd

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Randers

Randrusiansk mundbindsproducent åbner op for salg til private: Sønderbros Apotek bliver første forhandler af allergivenlige, genanvendelige mundbind

Analyse For abonnenter

Borgmesterens bitre rutsjetur: Torben Hansen mistede personlige stemmer i alle 30 valglokaler

Sport

Ugen, der gik: Randers FC-jubilæum, pengeregn over Dronningborg og kronjysk leverance til rødt og hvidt

Annonce