Annonce
Randers

Valgforsker: Michael Aastrup og Malte Larsen kører uskønt parløb

"Den der har da siddet lidt for længe," siger Malte Larsen om bøffen på Michael Aastrups grill. Foto: Annelene Petersen
De to lokale folketingskandidater Michael Aastrup Jensen og Malte Larsen fra henholdsvis Venstre og Socialdemokratiet har slået pjalterne sammen under valgkampen under parolen "Sammen om Randers". En valgforsker fra Aalborg Universitet er dog ikke specielt imponeret over den alliance.
Annonce

Randers: Fredag eftermiddag var der gang i grillen på Jens Otto Krags Plads, da to af de lokale folketingskandidater, Michael Aastrup Jensen (V) og Malte Larsen (S), dystede om, hvem af de to, der kan lave den bedste burger.

Frem mod valget kan gæsterne på Café Jens Otto så bekende politisk kulør ved at købe enten den røde eller den blå burger for en flad halvtredser. Selvom de to kandidater på papiret er politiske modstandere, har de i flere sammenhænge valgt at føre valgkamp i fællesskab. De er nemlig ”sammen om Randers,” lyder budskabet.

Og alliancen giver da også god mening, forklarer valg- og samfundsforsker ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, Johannes Andersen. Særligt i en valgkamp som denne, hvor hele 13 partier er opstillingsberettigede.

- Den her konstellation giver god mulighed for at lave nogle rød-eller-blå-gimmicks, og kreativiteten er stor, men målet er én ting: At fange pressens interesse og gøre opmærksom på sig selv, fortæller Johannes Andersen.

Ud fra fremmødet foran caféen at dømme, kan der være noget om snakken. Et hold af kampagnemedarbejdere og frivillige filmer ivrigt seancen, inden avisens udsendte kaster sig ud i et interview, mens fotografen knipser løs. Vælgere er der ingen af.

Ifølge Johannes Andersen er samarbejdet altså i det store hele en ren taktisk manøvre, mens budskabet om en fælles front for Randers’ interesser blot er overskriften udadtil.

- Det er en kold kalkulering fra deres side. De andre kandidater fra Randers, som ikke nu sidder i Folketinget, får så ikke en chance for at gøre sig gældende i det samme gode selskab. På den her måde har man banen helt for sig selv. Det trumfer de andre lokale kandidater, og det er ikke helt ordentligt, siger Johannes Andersen.

Sammen om Randers - og politisk kampagneføring. Foto: Emil Häggqvist
Annonce

En naturlig offensiv

Bag grillen og den velduftende os fra hakkebøfferne indrømmer Malte Larsen da også gerne, at samarbejdet med kollegaen fra Christiansborg i en vis udstrækning er et taktisk valg.

- Jeg gør meget ud af at føre en valgkamp, som jeg kan se mig selv i. Og jeg bruger selvfølgelig de muligheder, jeg har, også for at få opmærksomhed. For mig er det en offensiv, og det mener jeg, er helt naturligt i en valgkamp, fortæller han.

Heller ikke Michael Aastrup ser noget odiøst i, at de to kører parløb i valgkampen.

- Lige siden jeg har været aktiv i landspolitik, har jeg haft et samarbejde med det lokale socialdemokratiske folketingsmedlem. Først med Torben Hansen, siden med Maja Panduro, og nu med Malte, og for mig har det været helt essentielt. Det er det, der skaber de bedste resultater for byen, siger Michael Aastrup.

Han forklarer, at man da godt kunne have inviteret alle kandidater, men at det så givetvis ville åbne op for en helt masse diskussioner om, hvorvidt de overhovedet har nogen chancer for at blive valgt. På den her måde skæres der ind til benet, supplerer Malte Larsen.

- Vi er de to siddende, lokale folketingskandidater fra de partier, der normalt er regeringsbærende. Så det er de to retninger, der ligesom er. Hvis man skal se på, hvad der er godt for Randers, er det, at vi to har et tæt samarbejde, fastslår Michael Aastrup.

Annonce

Ikke en lukket klub

I løbet af valgkampen har de to kandidater som nævnt planer om at afholde en række arrangementer i fællesskab – en af dem altså en dyst i burgerkunsten. Kommer man trillende over Randersbro vil man muligvis også støde på en fælles reklame på Tante Olgas lysavis.

De fortæller dog, at det ikke er alle deres fælles kampagneplaner, som kun indebærer de to. På søndag har de eksempelvis inviteret alle partier, som har en kandidat boende i kommunen, til debat på MacAle og Tante Olga.

Det lokale er nemlig det helt klare fokus i både Malte Larsen og Michael Aastrups kampagner.

- Der er jo en lang række opgaver, som i virkeligheden ikke er partiopgaver. Mere motorvej, infrastruktur, bredbånd, udligningsordning, og så videre. Det er jo fælles gods for os begge, fortæller Malte Larsen, inden Michael Aastrup supplerer:

- Selvfølgelig er der forskel på os, for vi kommer jo fra hver vores parti, men der er også meget, vi er enige om, når det handler om Randers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce