Annonce
Randers

Vandkamp endt i fordragelighed: Nu er der styr på priserne

Bestræbelserne for at få styr på de lokale vandtakster har alene kostet Randers Kommune 2,8 millioner kroner i ekspertbistand. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
En revision af Verdo Vand over en 20-årig periode viser, at forbrugerne har omkring en million kroner til gode hos den lokale leverandør af postevand. Dermed er stridsøksen endeligt begravet efter en årelang diskussion mellem kommunen og Verdo om taksterne for de livgivende dråber. Randers Kommune har alene brugt 2,8 millioner kroner i ekspertbistand.

Randers: En årelang strid mellem Verdo og Randers Kommune om prisen på vand er kommet nærmere en løsning.

Sagen har handlet om, at Randers Kommune som tilsynsmyndighed ikke har villet godkende Verdos vandpriser for 2018 og 2019, fordi der var mistanke om, at Verdo opkrævede en for høj pris for selskabets vand.

Tilbage i 2015 bøjede Verdo sig for Randers Kommune og afsluttede dermed en syv år lang konflikt om vandpriserne. Dengang blev det aftalt, at Verdo skulle betale 22 millioner kroner tilbage til forbrugerne for ulovligt opkrævede penge i perioden 2008-2015.

Annonce

Tilbagebetalingen skulle ske over 10 år ved, at grundprisen på vand blev sænket.

Nyt slagsmål

Dog mente kommunen efterfølgende, at prisen skulle sænkes endnu mere, hvilket udløste et nyt slagsmål mellem parterne, der måtte hyre dyre advokater og revisorer for at hitte rede i en temmelig kompliceret sag.

Det koster dit vand

Du betaler til Verdo

Kubikmeterpris: 4,42 kr. ekskl. moms

Årligt abonnement: 555 kr. ekskl. moms for en alm. husstandsmåler

En almindelig husstand bruger i gennemsnit 100 kubikmeter vand om året.

Det giver en årlig udgift til vand til Verdo på 997 kr. ekskl. moms.

Du betaler til staten

Grundvandsbeskyttelse: 0,19 kr.

Ledningsført vand: 6,18 kr.

Moms (af det samlede beløb): 13,49 kr. inkl. moms

Alle priser er for almindelige husstande.

Udgiften til ekspertbistand har alene kostet Randers Kommune 2,8 millioner kroner.

Sidste år stak rådgiverne fra de to parter dog hovederne sammen for i fællesskab at få styr på en fremtidssikring af taksterne for vand.

Nu viser en omfattende revision, foretaget af firmaet BDO for Randers Kommune, at det mellemværende, der er mellem Verdo og vandkunderne for perioden 2000-2019, beløber sig til godt en million kroner, nærmere bestemt 1.005.728 kroner. Penge som Verdo Vand er i gang med at betale tilbage.

Annonce

En anden metode

Kommunen er samtidig klar til at godkende taksterne for Verdo Vand for 2021.

Godkendelsen af takster for Verdo Vand for 2021 bygger på den senest indsendte beregning. Her er der ifølge forvaltningen taget højde for udviklingen i mellemværendet mellem Verdo Vand og forbrugerne i hele den undersøgte periode.


Jeg afventer fortsat roligt, at anklagemyndigheden afgør, om der kan rejses en sigtelse i den sag om taksterne, som tidligere er rejst. Påstanden om ulovlige forhold bliver jo ikke ligefrem styrket af, at det viser sig, at der ikke er snydt for et trecifret millionbeløb.

Hans Nikolaisen, tidligere kommunaldirektør, Randers


Den nye opgørelse bygger ifølge revisionsfirmaet BDO på en anden metode, der blev anvendt ved opgørelsen, som kommunen og Verdo indgik aftale om i 2015.

Sagen er mandag første punkt på dagsordenen i kommunens miljø- og teknikudvalg og lander efterfølgende til godkendelse i byrådet.

Annonce

En streg i sandet

- I 2021 bliver der trukket en streg i sandet. Der kan vi starte på en frisk, og så har vi grundlaget for, at der kan laves retvisende takstregnskaber i årene frem, siger Jens Heslop, direktør for udvikling, miljø og teknik i Randers Kommune.

Fra den anden part i sagen, Verdo, har avisen indhentet følgende kortfattede kommentar:

- Vi har sendt Randers Kommune et omfattende materiale, som nu bliver behandlet. Vi håber på en snarlig afklaring af en kompleks sag. Så længe sagen er under behandling, kan vi naturligvis ikke udtale os om sagens indhold, siger Brian Seeberg, direktør for energi, forsyning og elsalg i Verdo.

Annonce

Godt nyt for forbrugerne

Hans Nikolaisen, der var kommunaldirektør i Randers Kommune fra 2011 til 2016, glæder sig over, at den komplicerede sag har fundet en afslutning.

- Jeg synes, det er rigtigt godt for Randers, at man kan komme videre. At der er kommet en afklaring, og at der er blevet ryddet op i det her. Det må være godt nyt for forbrugerne og kommunen. På det personlige plan er jeg godt tilfreds med, at det viser sig, at der ikke er hold i påstanden om, at Verdo har opkrævet trecifrede millionbeløb for meget fra forbrugerne, siger Hans Nikolaisen.

- Jeg afventer fortsat roligt, at anklagemyndigheden afgør, om der kan rejses en sigtelse i den sag om taksterne, som tidligere er rejst. Påstanden om ulovlige forhold bliver jo ikke ligefrem styrket af, at det viser sig, at der ikke er snydt for et trecifret millionbeløb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Randers

Skolens legeplads fyldt med glasskår: Skoleleder appellerer til forældre om at tage en snak med de unge

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Randers FC For abonnenter

Thomasbergs ønsker til transfermarkedet: - Det er naturligt, at vi kigger på emner til den del af banen

Annonce