Annonce
Randers

Vandkamp endt i fordragelighed: Nu er der styr på priserne

Bestræbelserne for at få styr på de lokale vandtakster har alene kostet Randers Kommune 2,8 millioner kroner i ekspertbistand. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
En revision af Verdo Vand over en 20-årig periode viser, at forbrugerne har omkring en million kroner til gode hos den lokale leverandør af postevand. Dermed er stridsøksen endeligt begravet efter en årelang diskussion mellem kommunen og Verdo om taksterne for de livgivende dråber. Randers Kommune har alene brugt 2,8 millioner kroner i ekspertbistand.

Randers: En årelang strid mellem Verdo og Randers Kommune om prisen på vand er kommet nærmere en løsning.

Sagen har handlet om, at Randers Kommune som tilsynsmyndighed ikke har villet godkende Verdos vandpriser for 2018 og 2019, fordi der var mistanke om, at Verdo opkrævede en for høj pris for selskabets vand.

Tilbage i 2015 bøjede Verdo sig for Randers Kommune og afsluttede dermed en syv år lang konflikt om vandpriserne. Dengang blev det aftalt, at Verdo skulle betale 22 millioner kroner tilbage til forbrugerne for ulovligt opkrævede penge i perioden 2008-2015.

Annonce

Tilbagebetalingen skulle ske over 10 år ved, at grundprisen på vand blev sænket.

Nyt slagsmål

Dog mente kommunen efterfølgende, at prisen skulle sænkes endnu mere, hvilket udløste et nyt slagsmål mellem parterne, der måtte hyre dyre advokater og revisorer for at hitte rede i en temmelig kompliceret sag.

Det koster dit vand

Du betaler til Verdo

Kubikmeterpris: 4,42 kr. ekskl. moms

Årligt abonnement: 555 kr. ekskl. moms for en alm. husstandsmåler

En almindelig husstand bruger i gennemsnit 100 kubikmeter vand om året.

Det giver en årlig udgift til vand til Verdo på 997 kr. ekskl. moms.

Du betaler til staten

Grundvandsbeskyttelse: 0,19 kr.

Ledningsført vand: 6,18 kr.

Moms (af det samlede beløb): 13,49 kr. inkl. moms

Alle priser er for almindelige husstande.

Udgiften til ekspertbistand har alene kostet Randers Kommune 2,8 millioner kroner.

Sidste år stak rådgiverne fra de to parter dog hovederne sammen for i fællesskab at få styr på en fremtidssikring af taksterne for vand.

Nu viser en omfattende revision, foretaget af firmaet BDO for Randers Kommune, at det mellemværende, der er mellem Verdo og vandkunderne for perioden 2000-2019, beløber sig til godt en million kroner, nærmere bestemt 1.005.728 kroner. Penge som Verdo Vand er i gang med at betale tilbage.

Annonce

En anden metode

Kommunen er samtidig klar til at godkende taksterne for Verdo Vand for 2021.

Godkendelsen af takster for Verdo Vand for 2021 bygger på den senest indsendte beregning. Her er der ifølge forvaltningen taget højde for udviklingen i mellemværendet mellem Verdo Vand og forbrugerne i hele den undersøgte periode.


Jeg afventer fortsat roligt, at anklagemyndigheden afgør, om der kan rejses en sigtelse i den sag om taksterne, som tidligere er rejst. Påstanden om ulovlige forhold bliver jo ikke ligefrem styrket af, at det viser sig, at der ikke er snydt for et trecifret millionbeløb.

Hans Nikolaisen, tidligere kommunaldirektør, Randers


Den nye opgørelse bygger ifølge revisionsfirmaet BDO på en anden metode, der blev anvendt ved opgørelsen, som kommunen og Verdo indgik aftale om i 2015.

Sagen er mandag første punkt på dagsordenen i kommunens miljø- og teknikudvalg og lander efterfølgende til godkendelse i byrådet.

Annonce

En streg i sandet

- I 2021 bliver der trukket en streg i sandet. Der kan vi starte på en frisk, og så har vi grundlaget for, at der kan laves retvisende takstregnskaber i årene frem, siger Jens Heslop, direktør for udvikling, miljø og teknik i Randers Kommune.

Fra den anden part i sagen, Verdo, har avisen indhentet følgende kortfattede kommentar:

- Vi har sendt Randers Kommune et omfattende materiale, som nu bliver behandlet. Vi håber på en snarlig afklaring af en kompleks sag. Så længe sagen er under behandling, kan vi naturligvis ikke udtale os om sagens indhold, siger Brian Seeberg, direktør for energi, forsyning og elsalg i Verdo.

Annonce

Godt nyt for forbrugerne

Hans Nikolaisen, der var kommunaldirektør i Randers Kommune fra 2011 til 2016, glæder sig over, at den komplicerede sag har fundet en afslutning.

- Jeg synes, det er rigtigt godt for Randers, at man kan komme videre. At der er kommet en afklaring, og at der er blevet ryddet op i det her. Det må være godt nyt for forbrugerne og kommunen. På det personlige plan er jeg godt tilfreds med, at det viser sig, at der ikke er hold i påstanden om, at Verdo har opkrævet trecifrede millionbeløb for meget fra forbrugerne, siger Hans Nikolaisen.

- Jeg afventer fortsat roligt, at anklagemyndigheden afgør, om der kan rejses en sigtelse i den sag om taksterne, som tidligere er rejst. Påstanden om ulovlige forhold bliver jo ikke ligefrem styrket af, at det viser sig, at der ikke er snydt for et trecifret millionbeløb.

Annonce
Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Se de flotte dronebilleder af vores by: Jul over Randers

Randers For abonnenter

10 Randers-virksomheder har fået mange millioner kroner i lønkompensation: - Det har betydet alt for vores forretning

Randers FC

Karakterer fra pokalskuffelse: Bedste mand blev skiftet ud i pausen

Randers

Snart er der igen gang i de spektakulære auktioner: Campen Auktioner er blevet moderniseret og står rustet til en lysere fremtid

Invitation til tredje vaccinestik er på vej til 375.000 borgere

Leder For abonnenter

Det nytter ikke bare at skære - Randers HK skal ud at have fat i de store kanoner

Randers FC

Liveblog og videoanalyse: Randers FC's pokalforsvar hænger i en tynd tråd efter uskarp omgang

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Annonce