Annonce
Randers

Vandtårnet sikrede rindende vand til randrusianerne

Annonce

Randers: Det var noget af en begivenhed, da vandtårnet på Hobrovej blev taget i brug i 1905.

Det sikrede ikke kun randrusianerne rindende vand i hanerne, men stod også som et vartegn for byen. Sådan var det her, og sådan var det i alle andre danske byer. Rindende vand var en revolution i de danske hjem.

Og i 45 år leverede det rødstens-murede vandtårn på Hobrovej vand til randrusianerne. Men kapaciteten slap op, vandtrykket sank i takt med, at byen voksede. Derfor byggede man et nyt vandtårn på Hadsundvej, der blev indviet i 1950. Og taget ud af drift i 2009.

I maj 2017 fredede Slots- og Kulturstyrelsen vandtårnet på Hobrovej. Foreningen for By og Landskabskultur i Randers Kommune har arbejdet seks år på sagen.

Fredningen betyder, at der ikke må bygges på eller laves ændringer i bygningen, der ejes af forsyningsselskabet Verdo, uden først at få tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen.

I sin afgørelse for fredning anfører styrelsen, at "Formålet med fredningen er at sikre et arkitektonisk, tidstypisk vandtårn fra 1900-tallets begyndelse".

Det blev tegnet af Randers-arkitekten Jens Peter Jensen-Værum, der er en af de arkitekter, der virkelig har sat sit præg på Randers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Kun højre kant på papiret: Vito skaber forvirring i ny rolle

Annonce