Annonce
Randers

Var det bare en slem omgang mandeinfluenza, eller? Strandet spækhugger er nu forsvundet på andet døgn

En fem meter lang spækhugger blev torsdag i sidste uge spottet langt ude mellem revlerne i den lavvandede kyst nord for Mariager Fjord. Men nu er hvalen, der er blevet anslået til at være en ung han, pist forsvundet på andet døgn. Dronefoto: Annelene Petersen
Den fem meter lange spækhugger-han, som i slutningen af sidste uge tiltrak store menneskemængder på kysten syd for Øster Hurup, blev først spået til at være strandet og døende. Men nu har hvalen ikke været at se i to døgns tid, og det får vildtkonsulent til at håbe, at der udelukkende var tale om en slem omgang mandeinfluenza.

Als: - Det bedste ville jo være, hvis nogen spottede den og så, at den dansede rundt i bølgerne nogenlunde frisk. Men om det sker, er jo ikke til at vide.

Sådan siger Sandor Hestbæk Markus, der er vildtkonsulent ved Naturstyrelsen Kronjylland.

Siden torsdag i sidste uge har han tilbragt en del timer med at holde øje med det lave vand mellem revlerne ud for kysten ved Haslevgårde Bakker og Als. For det var netop her, at en forbipasserende sommerhusturist spottede den unge spækhugger-han, som i flere dage så ud til at været strandet eller syg på det lave vand.

Annonce

Men så blev det søndag. Og så var hvalen, der bare dagen forinden var blevet spået til være både syg og døende, pist væk. Og det var stadig situationen, da også mandagen gik på hæld.

- Der sker absolut ingenting. Der kommer ikke røg op nogen steder. Og det kan man jo tolke både som noget positivt eller noget negativt afhængigt af, hvem der ser, siger Sandor Hestbæk Markus om den manglende spækhugger.

Mange øjne har holdt øje

Sandor Hestbæk Markus har i de sidste par dage været i tæt kontakt med havnefogeden i Øster Hurup og et par beboere i området omkring Als Odde. Men ingen af dem har set noget til spækhuggeren. Og vildtkonsulentens umiddelbare vurdering er, at det er der heller ikke andre, der har.

Jeg ved ikke, om hvaler kan få mandeinfluenza, men jeg ved da, at det kan være en drøj omgang for mænd, så måske er det dét, den har fejlet.

Sandor Hestbæk Markus, vildtkonsulent

- Hvis der var det, så havde vi helt sikkert hørt det nu, for der har virkelig været mange ude ved kysten for at prøve at spotte den, siger han med henvisning til den massive interesse, som tandhvalens tilstedeværelse ved Mariagerfjord Kommunes nordligste kyststrækning har ført med sig.

Naturstyrelsen Kronjylland har ikke nogen planer om at sætte ressourcer ind i arbejdet for at lede efter hvalen. Hvis den kommer, så kommer den, lyder det.

- Det bedste vi kan håbe på er, at den på en eller anden måde er kommet til hægterne. I og med at den havde ligget stille i 48 timer, før den forsvandt igen, troede vi jo, at det var dens sidste hvilested. Men det her viser bare, at man kan ikke forudsige tingene i naturen, siger Sandor Hestbæk Markus, som ikke normalt beskæftiger sig med spækhuggere - eller andre hvaler - i sit virke som vildtkonsulent.

- Jeg ved ikke, om hvaler kan få mandeinfluenza, men jeg ved da, at det kan være en drøj omgang for mænd, så måske er det dét, den har fejlet, så den nu er rask igen, griner han.

Hvis hvalen igen skulle dukke op enten ved kyststrækningen nord for Als, syd for Mariager Fjord eller i selve fjorden, så vil Sandor Hestbæk Markus og hans kolleger i Naturstyrelsen Kronjylland igen begynde at følge dens gøren og laden.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Rødt kort, brændt straffespark og feberramt målscorer: Lyngby stoppede Randers-talenters flotte stimer

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Voldsdømt Sødisbakke-pædagog spøger stadig på Christiansborg: Nu skal ministeren endnu en gang forholde sig til problemet

Randers For abonnenter

Jens håber på et nej, så han kan blive i sit hjem gennem 11 år: Ansøgning om udvidelse af kæmpe vindmøllepark er sendt ind

Randers FC

Navne, noter og bud på startopstillingen: Keeper savner spilletid i Randers FC, tre spillere i karantænefare og back ude hos Brøndby

Randers

30-årig mand varetægtsfængslet - forsøgte at komme ind i landet på falsk pas

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Randers For abonnenter

Ups - impulskøb i millionklassen: Ejeren nåede aldrig at flytte ind i byens dyreste lejlighed, før den blev sat til salg igen

Randers

Byens æresnissebande blev udvidet med en ung æresnisse: Citychefen fik nissehue, nissetov, benvarmere og skulle øve sig i at råbe ho-ho-ho

Randers

Direktør ville gerne indføre krav om coronapas for medarbejderne: - Men vi har ikke råd

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Randers

Randrusiansk mundbindsproducent åbner op for salg til private: Sønderbros Apotek bliver første forhandler af allergivenlige, genanvendelige mundbind

Analyse For abonnenter

Borgmesterens bitre rutsjetur: Torben Hansen mistede personlige stemmer i alle 30 valglokaler

Sport

Ugen, der gik: Randers FC-jubilæum, pengeregn over Dronningborg og kronjysk leverance til rødt og hvidt

Annonce