Annonce
Randers

Vejen er banet for stude og kronvildt i Naturnationalpark Fussingø: Borgergruppe vil kæmpe til det sidste for at undgå parken

Der mangler blot en endelig og formel beslutning fra miljøminister Lea Wermelin. Herefter kan man gå i gang med at bygge hegn, etablere færiste og bygge udsigtstårne. Men borgergruppe har ikke helt opgivet at forhindre Naturnationalpark Fussingø i at blive en realitet. Foto: Annelene Petersen
Høringsfasen er overstået og har afstedkommet visse ændringer, så nu mangler parken kun at blive formelt besluttet. Alligevel har de nuværende brugere af skovene i Fussingø ikke helt opgivet håbet om at planerne droppes.

Randers: Fussingø Naturnationalpark er nu rykket endnu et skridt nærmere sin virkeliggørelse. Høringsfasen er overstået og nogle høringssvar har medført, at planen for, hvordan parken skal udformes er blevet ændret en smule. Men det to meter høje hegn omkring hele området er ligesom studene og kronvildtet forsat en del af planen.

Dermed vil bekymringerne hos en række nuværende brugere af skovene i Fussingø heller ikke være yderligere dæmpet, for netop hegnet og de store græssende dyr har hele tiden været hovedanken mod parkplanerne fra de lokale borgergrupper.

Men hvad er det så, man trods alt har ændret ved i det forslag, som i juni blev sendt i offentlig høring?

Annonce

Kort fortalt har man justeret en smule i linjeføringen af hegnet omkring naturnationalparken, ligesom der er ændret lidt i antallet og karakteren af indgange til parken.

Store dyr

De bekymrede borgere i blandt andet Brugerlaug Fussingø er dog inden, forslaget kom i høring, blevet imødekommet på blandt andet sammensætningen af dyr i den kommende park.

Det oprindelige forslag indeholdt således planer om at udsætte såvel køer og tyre som vilde heste. Hestene var ikke mindst ryttere stærkt bekymrede over at skulle dele skoven med, mens flere andre brugergrupper følte sig utrygge ved at skulle færdes i skoven sammen med fritgående køer og tyre.

Alle moderdyr er udstyret med beskytterinstinkt overfor deres afkom, hvorfor køer med kalve godt kan være farlige, hvis de af en eller anden grund føler sig truet.

Peter Brostrøm, skovrider, Naturstyrelsen Kronjylland

Bekymringen over avlsdyrene blev blandt andet begrundet i flere eksempler fra andre naturparker på, at kvæg havde angrebet mennesker.

Planen blev på den baggrund revideret, således at det nu er planen at udsætte stude, altså kastrerede tyre, samt kronvildt.

Skovrider hos Naturstyrelsen Kronjylland Peter Brostrøm bekræfter, at stude generelt er udstyret med et roligere gemyt end tyre og ikke mindst køer med kalve.

- Alle moderdyr er udstyret med beskytterinstinkt overfor deres afkom, hvorfor køer med kalve godt kan være farlige, hvis de af en eller anden grund føler sig truet, siger Peter Brostrøm og tilføjer:

- Det er den ene grund til, at vi har valgt at udsætte stude. Men de er også mere hårdføre med alderen og ikke mindst har vi styr  på bestanden, da de jo ikke formerer sig.

Han siger videre, at for kronvildtets vedkommende, vil der blive sat både hjorte og hundyr ud, hvorfor den bestand naturligvis vil skulle reguleres løbende.

Annonce

Formel beslutning mangler

Selv om planen for, hvordan Naturnationalpark Fussingø skal udformes, nu er endelig, mangler den stadig at blive endeligt og formelt besluttet. Den beslutning skal miljøministeriet tage, hvilket, Peter Brostrøm forventer, vil ske meget snart.

Herefter kan man så sende etableringen af hegn, færiste, udkigstårn med mere i udbud, så naturnationalparken kan stå klar til indvielse i foråret 2022.

I Brugerlaug Fussingø er man imidlertid ikke indstillet på at acceptere, at Naturnationalpark Fussingø i den beskrevne udformning er en realitet, før den rent faktisk er det.

- Vi er skuffede og giver ikke uden videre op, selv om det ser lidt sort ud, siger Lene Stentoft fra brugerlauget.

Hun fortæller, at medlemmer af lauget vil møde op til først kommende byrådsmøde, hvor naturnationalparken er på dagsordenen. Den kommunale forvaltning indgav i sidste øjeblik et høringssvar til parkplanerne, men glemte ved en fejl at få politikernes godkendelse af svaret.

I økonomiudvalget valgte et spinkelt flertal blot at tage høringsvaret til efterretning, mens et mindretal ønskede, at der skulle indsendes supplerende bemærkninger til Naturstyrelsen. Derfor blev spørgsmålet sendt videre til Byrådet, som altså tager stilling mandag 13. september.

Annonce

Mail til byrødder

- Vi vil være til stede i salen, og inden byrådsmødet vil alle rådets medlemmer få en hilsen fra os på mail. Hovedbudskabet her vil være: Overvej lige endnu engang, om I overhovedet vil takke ja til en Naturnationalpark. Flere andre kommuner har takket nej, lyder det fra Lene Stentoft.

Opfordringen vil dog næppe have den store betydning, idet Naturnationalparken er vedtaget ved lov, og ministeren er blevet bemyndiget til at tage den endelige beslutning om at etablere parken.

Annonce
Randers For abonnenter

Der er rift om 132 nye lejligheder på Gl. Hobrovej - tre måneder før, de står færdige, er en fjerdedel lejet ud

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Fra stille villavej til trafikhelvede: Beboere i kamp for at få trafikken væk fra deres vej

Randers FC For abonnenter

Randers FC-komet har taget turen fra den næstbedste række til uundværlig nøglespiller på et halvt år: - Flere og flere er ved at få øjnene op for ham

Randers

Byens mindste isbutik sælger ud af varelaget før sæson-nedlukning og ny ejer: - Det har været mega sjovt

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Randers

René har reddet den svingdør, der har set det hele ske: Nu går byggeriet af lejligheder i gang i den gamle kro

Sport For abonnenter

Billeder og reaktioner fra sæsonens første hjemmesejr: Specielt én ting glæder Randers HK-chefen

Danmark

Valget er hans: Manden med den sorte hat er bekymret over klimaforandringer

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Randers

Den stærke blæst pressede vandet ind i de små havne: Se højvandsfoto fra Mellerup og Voer

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers HK smadrer sidste sæsons onde ånd

Randers

Dyrehaven begynder at skyde hjorte for at holde bestanden nede: EU-regler kan betyde, at næsten alle havens hjorte skal aflives

Annonce