Annonce
Randers

Vejrguderne holdt sig i skindet: Befrielsesaftenen blev markeret med alsang

Kirsten Klitgård (siddende i midten) og Mette Wanner (th) kan begge huske befrielsesaftenen, som de oplevede i hver sin ende af landet. Foto: Lars Rasborg
Befrielsesaftenen blev markeret med alsang ved Fussingø Slot. Arrangementet var tæt på at blive aflyst på grund af det våde og kolde vejr. Men man valgte at gennemføre i reduceret udgave, hvilket blev respekteret af vejrguderne.

Randers: - Jeg tror ikke, der er mange, der ligesom os kan huske befrielsesaftenen, mente Mette Wanner, efter at have kastet et blik rundt på de forsamlede på plænen ved Fussingø Slot, hvor et halvt hundrede mennesker var samlet til alsang.

Selv var Mette Wanner 10 år den majaften, da Johannes G. Sørensen fra BBC i London kunne meddele danskerne, at de tyske tropper i blandt andet Danmark havde overgivet sig.

Der var dog mindst én mere, som kunne huske aftenen for 76 år siden, nemlig Kirsten Klitgård, der deltog i arrangementet sammen med Mette Wanner.

Annonce

-Jeg boede med mine forældre i Virum nord for København, og jeg var ude at lege med en flok andre børn, da vores forældre kom ud og fortalte os om befrielsen. Vi blev glade, men tog det egentlig ganske roligt. Inden vi gik ind og fejrede det sammen med vores familier, tog vi børn dog ned på Virum Skole og fik skoleinspektøren til at hejse flaget, husker Kirsten Klitgård.

Englænderne kom ikke

Mette Wanner boede dengang i den anden ende af landet, nemlig i Padborg ved den tyske grænse.

- Jeg var kommet i seng, men mine forældre kom ind og fortalte mig om overgivelsen. Det var dog først næste dag, at vi fejrede det. Vi børn troede, at englænderne ville komme straks fra morgenstunden, så vi gik ned til grænseovergangen med udstyret med dannebrogsflag for at tage imod dem. Der kom dog ingen, fortæller Mette Wanner.


Jeg boede med mine forældre i Virum nord for København, og jeg var ude at lege med en flok andre børn, da vores forældre kom ud og fortalte os om befrielsen. Vi blev glade, men tog det egentlig ganske roligt. Inden vi gik ind og fejrede det sammen med vores familier, tog vi børn dog ned på Virum Skole og fik skoleinspektøren til at hejse flaget.

Kirsten Klitgård, alsangs-deltager


Alsangen tirsdag aften ved Fussingø var arrangeret af Fussingø-gruppen sammen med Bjerregrav Menighedsråd og Ålum Borgerforening.

Der blev tændt fakler i en ring rund om plænen, hvor de syngende deltagere skulle stå, inden arrangementet gik i gang. Foto: Lars Rasborg

- Det er første gang, vi laver arrangementet her. Sidste år havde vi også planlagt alsang, men måtte aflyse på grund af corona. I år har vi også været tæt på at aflyse -på grund af kulden, blæsten og regnen. Men heldigvis har det jo holdt tørt her sidst på dagen og først på aftenen, sagde Inger-Lise Mørup, der er formand for Fussingø-gruppen.

Helt som planlagt blev aftenen dog ikke. Blandt andet var antallet af sange blevet beskåret.

- Vi havde oprindelig også planer om en gudstjeneste med koncert, men det turde vi ikke binde an med, da vi jo ikke har mulighed for at trække indenfor i tørvejr, hvis det skulle blive for vådt, sagde Inger-Lise Mørup.

Annonce

De tilmeldte kom

Men sunget blev der, og stort set samtlige de 50 personer, som havde tilmeldt sig alsangen, var mødt op.

Sognepræst Søren Dam Kjeldsen ledede sangen og fortalte blandt andet om, hvordan det at samles til fællessang startede i Aalborg i juli 1940 og hurtigt bredte sig til hele landet. Det fik dog en ende, da den tyske besættelsesmagt indførte forsamlingsforbud i 1943.

Alle tilmeldte trodsede det kolde og våde vejr og mødte op for at synge. Foto: Lars Rasborg

Tirsdag aften i Fussingø sang de forsamlede først H.C. Andersens "I Danmark er jeg født" og derefter Kai Hoffmanns  "Den danske sang er en ung blond pige". Herefter blev Johannes G. Sørensens oplæsning af frihedsbudskabet afspillet, og der sluttedes af nationalsangen og Mads Nielsens frihedssang "En lærke letted, og tusind fugle fulgte".

Søren Dam Kjeldsen rundede alsangen og mødet af med at læse digteren og frihedskæmperen Halfdan Rasmussen "Prolog til 4. maj" fra 1985.

Og således lykkedes det at afvikle et smukt arrangement, inden vejrguderne igen lod regnen piske ned.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pres på testcentrene: Går efter at holde køen på maksimalt en halv time og der er flere podere på vej

Randers

Voldsom brand har sprængt køkkenrude og brændt gavl: - Der har været gasflasker og benzin derinde

Annonce