Annonce
Randers

Velfærdslisten og Dansk Folkeparti: Nej til voldsomme besparelser på omsorg

Dansk Folkepartis Susanne Nielsen (i midten) afviser voldsomme besparelser på ældreområdet. Arkivfoto: Lars Rasborg
Hverken Velfærdslisten eller Dansk Folkeparti er begejstret for de besparelser, som embedsværket har lagt op til på ældreområdet. Hos byrådets største parti, Socialdemokratiet, vil man ikke diskutere spareplanen før onsdag, når budgettet er blevet gennemgået. Politisk ordfører Steen Bundgaard finder det forkasteligt, at planerne er blevet lækket før det, der var aftalt.

Randers: To plejehjem skal lukkes, ældre skal kun have gjort rent hver tredje uge, og specialskolerne skal udsættes for en rundbarbering. Det er det skrækscenarie, Velfærdslistens enlige byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen ser for sig, hvis embedsmændenes plan for det kommende budget for Randers Kommune bliver vedtaget af et flertal i byrådet.

I forvaltningens oplæg til besparelser er der lagt op til 40,7 millioner kroner i 2020, og i perioden 2020-2023 kommer de samlede nedskæringer til at løbe op i 305 millioner kroner.

Det er især kommunens ældre, der må holde for, når sparekniven skal svinges. I 2020 lægges der nemlig op til, at mere end halvdelen af den samlede besparelse skal findes ved forringelser på ældreområdet. Ud af en samlet regning på 40,7 millioner kroner skal de 21,1 millioner betales af Randers Kommunes ældre.

I perioden 2020-23 løber embedsmændenes forslag til forringelser på ældreområdet op i 135 millioner kroner.

Også skolebørn med særlige behov bliver ramt, hvis politikerne vedtager embedsmændenes forslag. På specialskoleområdet skal der nemlig spares 38 millioner kroner i perioden 2020-23.

- Vi kommer ikke til at stemme for de kæmpestore nedskæringer. Vi må håbe, at byrådsflertallet kommer til fornuft, siger Kasper Fuhr Christensen, der er imod enhver forringelse, når det gælder kernevelfærd.

Ifølge Velfærdslisten er den bedste medicin at droppe opsparingen til det ambitiøse byudviklingsprojekt Byen til Vandet og sætte skatten en smule op. Ydermere mener Velfærdslisten, at der kan skæres i politikernes lønninger, lige som der kan nedlægges stillinger i toppen af forvaltningen og høvles i budgettet for eksterne konsulenter.

Annonce
Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen er lodret imod besparelser på ældreområdet. Arkivfoto: Annelene Petersen

Fuldstændig uacceptabelt

De skitserede besparelser fra embedsmændene kommer heller ikke til at ske med Dansk Folkepartis tre stemmer.

- Vi vil ikke gå med til besparelser i den størrelsesorden. Det kommer ikke til at finde sted med vores stemmer. Det er fuldstændig uacceptabelt, siger Susanne Nielsen, der er DF's medlem af omsorgsudvalget.

Susanne Nielsen vil ikke lægge sig fast på, hvor der eventuelt kan spares, før forvaltningens budgetplan er blevet gennemgået onsdag.

- Nu skal der forhandlinger i gang, men min personlige grænse går helt klart ved, at besparelserne ikke skal gå ud over de ældres daglige, personlige pleje, siger Susanne Nielsen.

Hos Socialdemokratiet vil politisk ordfører Steen Bundgaard ikke kommentere på embedsmændenes forslag før på onsdag. Han er temmelig fortørnet over, at oplægget til besparelser er sluppet ud i pressen, inden politikerne har fået gennemgået budgettet.

- På onsdag tager vi i partiet stilling til vores holdning i forhold til budgettet. Det er helt ude i hampen, at planen bliver lækket til pressen, inden vi har fået gennemgået tingene. Det kan man simpelthen ikke være bekendt over for de medarbejdere, der kan blive berørt af besparelserne. Jeg synes, at det er forkasteligt, når den aftale, vi har lavet i byrådet, ikke bliver overholdt, siger Steen Bundgaard.

Spareforslaget skal behandles på byrådsmødet torsdag 10. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Randers FC For abonnenter

Kamp om pladserne til lokalbrag: Midtbanekreatør har beholdt selvtilliden over pausen

Randers

Fri adgang til nationale testcentre for corona: I Randers bestemmer lægens vurdering stadig

Annonce