Annonce
Randers

Velfærdslisten vil stikke kæp i hjulet på besparelser på ældreområdet

Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten på borgermødet i Remisen november sidste år. Nu varsler Velfærdslisten nyt borgermøde i forbindelse med besparelser på ældreområdet. Foto: Jakob Lerche
Lige som sidste efterår arrangerer Velfærdslisten borgermøder til støtte for de plejehjem, der er truet af lukning.

Randers: Sidste efterår hang der truende, sorte skyer over Dronningborg Plejecenter og plejehjemmet Aldershvile i Havndal.

Efter massive protester fra beboere, pårørende, ansatte og politikere lykkedes det i sidste øjeblik at redde de to plejehjem, selv om et flertal i omsorgsudvalget havde dødsdømt dem.

Sidste år arrangerede Velfærdslisten to velbesøgte borgermøder som en del af kampen for at bevare plejehjemmene. Nu varsler listen fem nye borgermøder, efter at forvaltningen har indstillet til, at et af fem plejecentre i kommunen skal lukkes.

Endnu engang er Aldershvile og Dronningborg Plejecenter i spil, mens Fårup Ældrecenter, Spentrup Ældrecenter og Kristrupcentret er føjet til listen over lukningstruede plejehjem.

Første borgermøde i rækken finder sted mandag 16. september klokken 19 i Remisen i Tøjhushavekvarteret. Målet er ifølge Velfærdslistens enlige byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen at stoppe forringelserne på ældreområdet og forhindre lukningen af Dronningborg Plejecenter.

De ældre, der bor på de lukningstruede plejehjem, har slidt og slæbt hele livet. De har skabt det Danmark og den velfærd, vi nyder godt af i dag. Men hvad er takken? At de tvinges til at forlade det hjem, der skulle være deres sidste. Det er uretfærdigt.

Kasper Fuhr Christensen, byrådsmedlem, Velfærdslisten

Hvad er takken?

Velfærdslisten mener, at det vil være skidt for lokalområdet, beboerne og de mange borgere, der bruger stedet, hvis Dronningborg Plejecenter nedlægges. Derfor indkalder lokallisten til borgermøde.

- Borgermødet har til formål at redde Dronningborg Plejecenter og sætte en stopper for forringelserne i den såkaldte boligplan på ældreområdet. Vi skal have alle gode kræfter til at stå sammen. Uanset om man er rød, blå, gul eller grøn, er man velkommen, siger Kasper Fuhr Christensen i en pressemeddelelse.

- De ældre, der bor på de lukningstruede plejehjem, har slidt og slæbt hele livet. De har skabt det Danmark og den velfærd, vi nyder godt af i dag. Men hvad er takken? At de tvinges til at forlade det hjem, der skulle være deres sidste. Det er uretfærdigt, lyder det videre.

Velfærdslisten håber, at det igen kan lykkes at stikke en kæp i hjulet på lukningsplanerne.

– For lidt under et år siden sikrede en fælles front bestående af en masse gode kræfter, at ingen plejehjem blev lukket. Det kan vi gøre igen. Velfærdslisten vil igen tage initiativ til borgermøder i de berørte områder, siger Kasper Fuhr Christensen.

Sendes i høring

I sidste måned kom det frem, at Randers Kommune får svært ved at komme udenom at nedlægge et af de mindre ældrecentre. Det fremgår af en ny boligplan for 2020-2025, som skal sendes i høring sideløbende med budgettet for 2020 i perioden 10.-24. oktober.

Den nye boligplan foreslår, at man som følge af åbningen af 24 plejeboliger på Randers Friplejehjem lukker et mindre plejecenter i kommunen.

- Der er et økonomisk rationale i at nedlægge et mindre center frem for at nedlægge enkelte boliger spredt på flere centre. Ved at nedlægge et mindre center indeholder besparelsen også generelle driftsudgifter som ledelse, nattevagt, m.v., står der i boligplanen, som herefter peger på fem mindre centre, der vurderes at være fordelagtige at nedlægge.

Det er dog ikke kun et af de mindre ældrecentre, der risikerer at blive ramt af markante forandringer.

Boliger med kald udfases

I boligplanen foreslås det blandt andet også, at de knap 500 ældreboliger med kald - det vil sige boliger med fast personale tilknyttet - løbende udfases. Det kan ifølge boligplanen ske ved at omdanne boligerne til enten at blive regulære plejeboliger på et plejehjem eller ældreboliger.

Ifølge boligplanen skyldes forslaget om nedlæggelse af ældreboliger med kald flere ting. Dels er der tale om en boligtype, som ikke findes i mange andre kommuner. Og dels er ældreboliger med kald mest brugt af yngre borgere under 75 år, hvilket ifølge boligplanen kan hænge sammen med, at visitationskriterierne i forhold til en borgers behov for pleje ikke behøver at være så høje i disse boliger.

Det ventes, at netop ældreområdet bliver et hedt diskussionsemne, når politikerne går i gang med at forhandle budgettet for næste år.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Annonce