Annonce
Randers

Venligboerne deltager i Randers Julehjælp: Hjælp til den sidste del af december

Karina Hjorth (th) ved en af de indkøbsvogne, hvor randrusianere på indkøb kan lægge varer, som Venligboerne Randers kan give som julehjælp til de familier, som foreningen støtter. Kunderne opfordres til at købe lidt ekstra varer og lægge dem i indkøbsvognen, når de forlader butikken. Foto: Venligboerne Randers
Venligboerne Randers er for første gang med i Randers Julehjælp.

Randers: Efter sidste år at have måttet aflyse uddelingen af julehjælp på grund af manglende resurser er Venligboerne Randers klar til at tage handsken op igen. Denne gang som en del af Randers Julehjælp, ligesom søsterforeningen Venligboerne Langå har været de seneste tre år. Venligboerne Randers delte julehjælp ud i 2017 og 2018 til henholdsvis 81 og 104 familier, der for eksempel er ramt af kontanthjælpsloftet, lever af integrationsydelse, enlige mødre på SU, og andre, som af en eller anden årsag sidder virkelig hårdt i det økonomisk.

- Vores uddeling er ikke decideret julemad, men den mad familierne skal leve af generelt i den sidste del af måneden, hvor deres økonomi er ekstra hårdt under pres, fortæller koordinator Karina Hjorth fra Venligboerne Randers.

Randers Julehjælp 2020

 • Randers Julehjælp er en indsamling arrangeret af Randers Amtsavis i samarbejde med Lions Club Randers Gudenaa.
 • Indsamlingen hjælper humanitære organisationer og foreninger med at sikre en god jul i randrusianske børnefamilier, hvis økonomiske midler er små.
 • 13 organisationer, foreninger og grupper får del i Randers Julehjælp 2020: Aktivitetsforeningen Jennumparken, Børnenes Kontor, Dansk Folkehjælp, Frelsens Hær, Giv Julen Mening, Juleteamet Randers og Omegn, Kirkens Korshær, Kirkernes Familiehjælp, Mødrehjælpen, Randers Menighedsplejes Legatfond, Red Barnet, Venligboerne Langå, Venligboerne Randers.
 • Bidrag kan indbetales på følgende konto i Sparekassen Kronjylland: Reg.nr. 6187 kontonr. 0012387105 eller via Mobilepay på nr. 84319. Skriv navn og telefonnummer i meddelelsesfeltet.
 • Man er også velkommen til at komme forbi Randers Amtsavis' reception med et bidrag. Der er normalt åbent alle hverdage mellem klokken 10 og 14.
 • Redaktionen skriver om bidragydere, store som små, men ikke nødvendigvis alle. Hver dag bringes en oversigt over bidrag fra virksomheder og foreninger på over 5000 kroner.
 • Indsamlingsperioden er 15. november til 13. december.

- På den måde prøver vi at skille os ud fra de fleste andre organisationer, primært fordi det har vist sig, at familierne har brug for langt mere end bare maden til juleaften. December er rigtig hård og kan føles meget lang, og selvom flæskestegen eller anden og den øvrige julemad kan sikres med en decideret julehjælp fra en anden organisation, så skal familierne ikke overraskende også have mad resten af måneden, og det er dér, vi træder til og hjælper dem med mad med mere, konstaterer Karina Hjorth.

Annonce

Henvendelser allerede i oktober

Uddelingen finder sted den 22. december og vil bestå af blandt andet sunde og mættende basisvarer (ris, pasta, mel til bagning, morgenmadsprodukter, brød, frugt, grøntsager, mælk, kød), så familien kan klare sig gennem de næste cirka 10 dage, men der er også lidt til julehyggen i form af chips, slik og småkager. Derudover vil der være almindelige fornødenheder som for eksempel toiletpapir, tandpasta, sæbe, shampoo og hygiejnebind.

- Julen er den vigtigste højtid for langt de fleste danskere, og det mærker vi også hos Venligboerne. Allerede i oktober modtog vi henvendelser fra bekymrede forældre, der ikke kan overskue, at julen nærmer sig, fordi de i forvejen er hårdt pressede - også på grund af corona'en, der har medført, at flere har mistet deres job eller har måttet bruge flere penge end normalt, især i forsommeren, hvor alle familiemedlemmer har været ekstra meget hjemme. Det har drænet familiernes ressourcer ekstra meget i år, og det er de familier, vi gerne vil hjælpe, fortæller Karina Hjorth.

Annonce

Randers Julehjælp er en kæmpe hjælp

- Det er ingen tvivl om, at det er en kæmpe hjælp at få del i Randers Julehjælp. Skal vi igen i år kunne hjælpe cirka 100 familier bestående af i gennemsnit fire personer, kræver det rigtig meget mad. Vi arbejder selv hårdt på at skaffe donationer af både naturalier og penge, men det økonomiske tilskud fra Randers Julehjælp sikrer, at vi kan levere brugbare poser med mad, som familierne kan blive mætte af længere tid end bare en enkelt aften, konstaterer hun.

- Dermed kan vi måske også give forældrene muligheden for at frigive lidt resurser til, at de kan købe en julegave til børnene, især til glæde for dem, der ikke modtager julehjælp fra én af de organisationer, der uddeler gaver eller gavekort, siger Karina Hjorth.

Annonce

10-15 familier får madhjælp hver uge

Udenfor julesæsonen hjælper Venligboerne Randers også familier, der er økonomisk trængte, med at få mad på bordet. De har i øjeblikket ca. 50 husstande, der er tilknyttet deres madhjælp. 10-15 familier får hjælp hver uge.

Derudover har Venligboerne Randers et computerprojekt og et cykelprojekt, som handler om at sætte gamle computere og cykler i stand, så de kan bruges igen af familier, der ikke selv har råd.

Donationer til Randers Julehjælp 2020

Hver dag bringer vi en oversigt over de bidragsydere, der giver 5000 kroner eller mere til Randers Julehjælp.

Lions Club Randers Gudenaa: 30.000 kr.

Kaj og Annbritt Porup: 10.000 kr.

Krista Ølgod og John Sørensen: 5.000 kr.

Centerforeningen Randers Storcenter: 10.000 kr.

Rikke Koch Jensen: 16.000 kr.

PL Overfladebehandling: 5.000 kr.

Lynge Ejendomme Aps: 20.000 kr.

XL Vorup: 25.000 kr.

Medarbejderforeningen på Randers Amtsavis: 8.000 kr.

Kronjylland Y's Men's Club: 10.000 kr.

LNP Ejendomme Aps: 20.000 kr.

JSA B-Invest Aps: 5.000 kr.

Spar Nord Randers: 5.000 kr.

Focuscare Denmark ApS: 6.000 kr.

Dansk Revision: 10.000 kr.

Randers Østre Inner Wheel: 10.000 kr.

Handelshuset Knud Erik Kristensen: 5.000 kr.

Demming El-installatør: 5.000 kr.

Demming Murerfirma: 5.000 kr.

Jysk Vin: 10.000 kr.

Foreningen har desuden en fødselsdagspulje, hvor familier kan søge om hjælp, som kan gøre det muligt at fejre en børnefødselsdag, for eksempel kageblandinger, kakao, slik, saft samt selvfølgelig en lille gave til fødselsdagsbarnet.

Endelig matches flygtningefamilier med danske familier, som kan lære flygtningene om det danske samfund, være sociale med dem, men også at hjælpe med praktiske ting, for eksempel hvordan man søger arbejde, hvilke regler der gælder for børn i daginstitutioner, eller hvordan man finder ud af, hvornår busserne kører.

Annonce

”Vi hjælper alle hinanden”-koncept

Gennem Venligboerne Randers’ facebook-gruppe formidles der hjælp fra person til person. Det kan være forståelse af breve, kommunikation med det offentlige, tøj, få fjernet nogle buske eller slået græs i haven, hjælp til at flytte en sofa, et lift til lægeundersøgelser i Aarhus eller til at pakke en lejlighed ned ved flytning.

- Når man søger, så er der en chance for, at andre fra gruppen byder ind - en slags "vi hjælper alle hinanden"-koncept. Groft sagt er det kun hver enkelt persons behov for hjælp samt folks muligheder for at hjælpe, der sætter grænserne - én ting er dog sikkert, der må ikke være og er aldrig penge involveret, når man søger hjælp via vores gruppe, fastslår Karina Hjorth.

Køb af julemærke

 • Lions Club Randers Gudenaa lader igen i år indtægterne fra salget af årets digitale julemærke indgå i Randers Julehjælp.
 • Motivet for årets mærke er genforeningsmonumentet ”Moder og barn”, der siden 1927 har stået i Vestparken til minde om genforeningen.
 • Ved køb af det digitale julemærke får man retten til at bruge det i alle mails resten af året.

Sådan køber du julemærket: Private skal sende 100 kr. og virksomheder 200 kr. til følgende konto i Sparekassen Kronjylland: Reg.nr. 6187 kontonr. 0012387105 eller via Mobilepay på nr. 84319.

 • Skriv mail-adresse i meddelelsesfeltet.
 • Indenfor to dage vil du pr. mail modtage en billedfil med årets flotte julemærke, der kan klikkes ind i en mail eller bruges som en del af mailprogrammets signatur. En detaljeret, men let forståelig brugsanvisning om, hvordan man skal gøre, vil følge med billedfilen.

Det betyder, at man sagtens kan være både modtager og giver af hjælp. En enlig mor får den ene uge hjælp til mad, men den næste hjælper hun selv med at samle donationer ind. En dag står en flygtning og har brug for hjælp til forståelse af et brev fra kommunen, men dagen efter hjælper han en tidligere hjemløs med at flytte i egen bolig.

- På den måde håber vi at kunne inspirere hinanden og andre til at hjælpe hinanden og skabe et netværk på tværs af alder, religion, hudfarve, køn, seksuel orientering, social status og så videre. Det er særligt vigtigt at huske på, når man for eksempel en dag står og skal hjælpe en familie, der er blevet hårdt ramt af en konkurs og må flytte fra hus og hjem. For få måneder siden var de måske den familie, der leverede tre fyldte bæreposer til madhjælpen. Vi forsøger at gøre det hele så åbent og uproblematisk som muligt, så alle kan mærke, at det er helt okay at bede om hjælp, og at alle pludselig kan stå i en situation, hvor det er nødvendigt at række hånden ud. Og det er okay, man er aldrig alene, og andre har stået i samme situation mange gange før, konstaterer Karina Hjorth.

Annonce

Mangler et fast sted at være

Venligboerne Randers kan trække på op mod 30 aktive frivillige, hvoraf et par håndfulde hjælper fast til hver uge, mens de øvrige hjælper til, når der er større konkrete opgaver. Foreningen samarbejder blandt andet med Røde Kors, Randers Krisecenter, Kirkens Korshærs herberg ”Hjørnestenen”, kommunens mentorordninger og bostøttere, Myndighedscentret, Sprogskolen og andre Venligbo-grupper.

Foreningens største udfordring er, at de ikke har noget fast sted at være.

- Vi mangler at få tag over hovedet, så lige nu foregår alle vores aktiviteter med udgangspunkt i vores Facebook-gruppe, private hjem og tilfældige lokaler, vi kan få lov at låne i ny og næ ude i byen. Vores december-uddeling kan for eksempel også kun finde sted takket være Underværket, som stiller lokale til rådighed. Vores ting er spredt på syv-otte adresser forskellige steder i og udenfor Randers by, så hvis nogen, der læser artiklen, skulle ske at have 150-250 kvm, der kan lejes superbilligt, og som ligger enten centralt eller tæt ved bybuslinjer, så er vi meget interesserede i at høre fra dem, slutter Karina Hjorth.

Annonce
Randers For abonnenter

Kunderne slår alarm over randersfirma: Køb kun noget, hvis du kan undvære de penge

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konflikten vokser: Ulovligt at kvæg drikker vand af grøft, mener modstandere af naturnationalpark - og klager til kommunen

Navne For abonnenter

Den nye rektor på Randers Statsskole kunne i stedet have siddet i en traktor på marken

Randers

Ikonisk Randers-bygning står helt skarpt efter renovering: Se de flotte billeder her

Erhverv

Trods corona: Mange nye virksomheder poppede op i Randers sidste år

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Randers FC For abonnenter

Randers FC's talentfulde terrier har rystet svær start af sig: Hvert minut i foråret er en bonus

Ny direktør skal vende minus til plus: Står det til Allan skal hele verden kende til Help Care Companys patenterede øjenskyl

Randers

Michael Aastrup Jensen blev i weekenden far til en pige: Navnet var til langvarig forhandling

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Randers

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Randers For abonnenter

Tomme boliger råber på indflyttere: Nybyggeri på Thors Bakke til unge studerende er kun fyldt godt en fjerdedel op

Randers

Stort smitteudbrud rammer lokal folkeskole: Kun halvdelen af eleverne mødte ind mandag morgen

Annonce