Annonce
Randers

Venstres gruppeformand føler sig ført bag lyset: - Det er meget værre, end vi har fået at vide

Selvom Christian Brøns (V) er klar til at tage ansvar for situationen på Huset Nyvang sammen med resten af byrådet, kritiserer han også informationsniveauet. Nu beder han og venstre om en tilbundsgående uvildig undersøgelse. Foto: Annelene Petersen
Christian Brøns (V) har i øjeblikket mindst to kasketter på i byrådet. Han er formand for Venstres gruppe i byrådet, men også fungerende borgmester under Torben Hansens (S) ferie. Med begge kasketter på langer han ud efter den manglende værdighed i ældreplejen på Huset Nyvang.
Annonce

Randers: En medarbejder ved Huset Nyvang nægter at skifte den demente Niels' ble og forlader ham med et "Nå!", da han ikke er interesseret i at spise den mad, som hun derefter serverer for ham.

Den kulde og hårdhed er bare et af de eksempler, som vises i TV2s dokumentar om dårlig  behandling af demente. Ved hjælp af skjulte optagelser har TV2 i efteråret 2019 i to uger fulgt Niels på Huset Nyvang og dokumenteret flere medarbejderes svigt overfor den demente beboer.

Christian Brøns, formand for Venstres byrådsgruppe, borgmesterlkandidat og fungerende borgmester under Torben Hansens (S) ferie, fik en klump i halsen, da han så den ubehagelige dokumentar.

- Jeg synes, at de klip, man ser der, i høj grad afspejler en ældrepleje, som man ikke kan være bekendt. Manglen på omsorg og den måde, man taler til de ældre på er under al kritik, siger han.

- Det skal være sådan, at man som barn eller barnebarn trygt skal kunne sende sine pårørende på plejecenter, slår han fast.

Annonce

- Problemet er blevet talt ned

I den sammenhæng undrer han sig over de informationer, som han har fået om Huset Nyvang det seneste år, hvor der har været stor opmærksomhed på stedets problematikker. Også i byrådet.


I bagklogskabens lys virker det til, at de reelle problemer er blevet talt ned.

Christian Brøns (V) efter dokumentaren om behandling af en dement på Huset Nyvang


- Det er meget værre, end det vi er blevet præsenteret for. Derfor må jeg stille spørgsmål ved, om de tiltag, der er sat i gang er tilstrækkelige, siger Christian Brøns.

- I bagklogskabens lys virker det til, at de reelle problemer er blevet talt ned, uddyber han og kritiserer også, at der er blevet takket nej til muligheden om at se dokumentaren fra politikere i Randers Kommunes side.

- Det kommer bag på mig, at man ikke har lyst til at blive konfronteret med virkeligheden, hvis man gerne vil forbedre en situation, siger venstrepolitikeren.

Som han ser det, viser dokumentaren, at tiltag i forhold til struktur og arbejdsgange ikke kan være nok, fordi problemet i virkeligheden handler om, hvilken værdi man driver plejecentre med. Kommunens værdier indenfor ældreplejen "Værdighed, omsorg og selvbestemmelse" kan han ikke se meget af i dokumentaren.

Annonce

Beder om uvildig undersøgelse

- Bare det, at Niels bliver udsat for denne behandling er uacceptabelt, men vi bliver nødt til at finde ud af, hvor dybt det stikker, siger han.

Derfor beder han og venstregruppen i Randers byråd om, at der bliver lavet en uvildig og tilbundsgående undersøgelse af forholdene på Huset Nyvang. Den må gerne kombineres med stikprøveundersøgelser på andre plejecentre i kommunen.

Hvis undersøgelsen peger i den retning, er han også klar til at kigge på budgetterne igen.

- Men plejepersonale, som ignorerer og taler ned til borgerne, kan ingen nuller ændre på, mener han.

Også hvis han tager låne-borgmesterkasketten på tager han stærkt afstand til de viste situationer.

- Det kan vi ikke være stolte af, siger han og lægger op til, at hele byrådet sammen må tage ansvar for at løse problemerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce