Annonce
Randers

Venstremand er klar til at lade hoveder rulle på torsdag: Amputationsskandale må ikke ende i syltekrukke

En ekstern analyse bestilt af Region Midtjylland har afdækket, at kapaciteten på de karkirurgiske afdelinger i Aarhus og Viborg har været utilstrækkelig. Som følge heraf har for få borgere fået amputationsforebyggende behandlinger og har derfor mistet et eller begge ben. Foto: Kim Haugaard og Christian Nordholt
Torsdag mødes medlemmerne af Region Midtjyllands forretningsudvalg til et ekstraordinært møde for at tage stilling til de umiddelbare konsekvenser af analysen, der har vist, at mange borgere gennem flere år har fået amputeret ben unødigt.

Regionen: Én ting er der bred enighed om blandt politikerne i Region Midtjyllands regionsråd: Det kan kun gå for langsomt med at få opnormeret de karkirurgiske afdelinger og således sikre, at tiden, hvor et større antal patienter for sent får foretaget amputationsforebyggende behandlinger og dermed mister et eller begge ben, er slut.

Ligeledes vil man også lede forgæves efter politikere, som ikke er rystede over konklusionerne i den analyse, som på regionens foranledning er lavet af forholdene i karkirurgien. Sagen betragtes som særdeles alvorlig hele vejen rundt i det politiske system.

Der er heller ingen af de medlemmer af forretningsudvalget, som avisen har talt med, der føler sig fuldt oplyst om sagen, hvorfor alle sidder tilbage med flere endnu ubesvarede spørgsmål.

Annonce

Klar med skarpretter-øksen

Hvad, der imidlertid ikke er bred enighed om, er hvilke konsekvenser, der her og nu kan drages på det vidensgrundlag, man har. Venstres gruppeformand Anders G. Christensen er således ikke i tvivl:

- Jeg kan godt høre kollegerne sige ”lad os nu lige få undersøgt og så videre…” Men jeg mener, at det materiale, vi har, er rigeligt til, at vi kan placere i hvert fald dele af ansvaret, og så må vi være voksne nok til at drøfte, hvad det skal have af konsekvenser.

Du er parat til at lade et eller flere hoveder rulle allerede torsdag?

- Ja, lyder det fra Anders G. Christensen, som fortsætter:

- Det er naturligvis noget, jeg vil drøfte med de øvrige medlemmer af forretningsudvalget, men jeg mener, at der er fare for, at sagen ender i en syltekrukke, hvis vi begynder at sætte en masse nye undersøgelser i gang.

Han ønsker dog ikke at sætte navne på, hvem der skal have sparket som følge af sagen.

- Men der er jo helt klart sket nogle ledelsessvigt, siger han.

Annonce

Mangler svar

Meget tyder dog på, at han får mere end svært ved at samle tilstrækkelig opbakning til allerede nu at køre skarpretteren i stilling. Selv om enkelte af de øvrige partiers medlemmer af forretningsudvalget ikke kategorisk vil afvise at være med på den type konsekvens, så er den generelle holdning, at før man kan gribe til så drastiske tiltag, skal man have svar på flere spørgsmål.

Hanne Roed (R) mener således, at ”man altid kan vise handlekraft”, men det skal ske på et ordentligt grundlag.

- Det er en ganske rædsom sag, men der er stadig mange spørgsmål, vi mangler svar på, siger hun.

Både Hanne Roed og Jacob Klærke (SF) peger blandt andet på, at analysen viser, at der er foretaget langt færre amputationsforebyggende behandlinger i Region Midt end i andre regioner, men det fremgår ikke, om der har været ventelister.

Vi tænker da også, at nogen må have et ansvar for, at det er gået så galt, uden at nogen har opdaget det. Nogen må jo have vidst noget på et tidligere tidspunkt, og helt afvise, at vi kan være med på at drage en konsekvens allerede torsdag, vil jeg ikke. Men det skal være fordi, der så er kommet nye oplysninger frem. Vi udpeger ikke syndebukke bare for at gøre det.

Stine Damborg, medlem af forretningsudvalget i Region Midt (K)

- Lange ventelister vil normalt betyde, at der sættes fokus på et område, og når det ikke er sket, kan det jo skyldes, at der ikke har været ventelister. Og så er spørgsmålet hvorfor. Det kan betyder, at færre bliver henvist, og her kan man så igen spørge hvorfor, siger Jacob Klærke og fortsætter:

- Første prioritet må være en genopretning, hvilket heldigvis allerede er sat i værk. Men det er også vigtigt at få undersøgt, hvad der er gået galt og hvor.

- Og så vil jeg gerne have svar på, hvornår problemet egentlig er startet. Det kom jo frem på mødet mandag, at det muligvis har stået på siden år 2000, siger Jacob Klærke.

Annonce

Udpeger ikke syndebukke

Stine Damborg (K) har også behov for flere svar, før hun føler sig klædt på til at tage beslutninger om konsekvenser.

- Vi tænker da også, at nogen må have et ansvar for, at det er gået så galt, uden at nogen har opdaget det. Nogen må jo have vidst noget på et tidligere tidspunkt, og helt afvise, at vi kan være med på at drage en konsekvens allerede torsdag, vil jeg ikke. Men det skal være fordi, der så er kommet nye oplysninger frem. Vi udpeger ikke syndebukke bare for at gøre det, siger hun.

Også fra Rose-Marie Mollerup (PL), Marianne Karlsmose (KD), Else Kayser (EL) og Morten Flæng (S) lyder det, at der først og fremmest skal være fokus på patienter, men at det også skal undersøges til bunds, hvad der er gået galt hvornår med henblik på at sikre, at det ikke sker igen, heller ikke i andre afdelinger.

Nye Borgerliges Inger-Marie Tryde føler sig med egne ord forvirret på et højere plan efter mandagens temamøde om sagen.

- Jeg hælder til at være på Anders G. Christensens hold, men synes omvendt, jeg mangler svar på mange spørgsmål.  Der er givetvis noget usundt i hele ledelseslaget, når det her kan ske, siger Inger-Marie Tryde.

Annonce

DF er med på konsekvens

Kun Lone Langballe (DF) er helt med på Anders G. Christensens linje og mener også, at der sagtens kan placeres et ansvar her og nu.

- Som politikere skal vi kunne stole på embedsværket. Det har vi åbenbart ikke kunnet i denne sag, og koncernchef Ole Thomsen har jo selv udtalt, at ansvaret er hans, siger hun.

Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Kunne ikke fordrage den slags musik som barn: Nu scorer han endnu en pris

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers Kommune: Tre lejligheder er blevet solgt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Annonce