Annonce
Østjylland

Verdens største borerig skal snart til fem-års-tjek i havn: Det er rigtig godt nyt for lokale virksomheder

Snart vil der igen være en borerig i Grenaa Havn, for det er planen at boreriggen Maersk Invincible kommer til havnen sidst i maj. Billedet er fra tidligere på året, da Maersk Innovator forlod havnen. Arkivfoto: Anders Tilsted
Om få uger kommer verdens største borerig - Maersk Invincible - til Grenaa Havn, hvor der skal udføres fem-års-tjek. Så lokale virksomheder får travlt.

Grenaa: Håndværksvirksomheder samt hoteller og restauranter i Grenaa kan godt begynde at glæde sig. I slutningen af maj kommer verdens største borerig - Maersk Invincible - nemlig til Grenaa Havn.

Her skal der udføres et såkaldt "Special Periodic Survey" og det er et slags syn, som borerigge typisk skal igennem hvert femte år. Henrik Hundebøl er head of stacking i Maersk Drilling, og han fortæller, at der bliver høj aktivitet på boreriggen, når den kommer i havn.

- I vores branche er der altid en risiko for, at eksempelvis vejrforhold kan skubbe til planerne, men vi forventer, at Maersk Invincible kommer til Grenaa Havn fra oliefeltet i Norge i slutningen af maj. Et fem-års-tjek er en ganske stor omgang, og boreriggen skal også have nogle opgraderinger til sine kommende opgaver. Vi kommer til at trække specialister inden for offshore til Grenaa, men vi kommer også til at bruge lokale virksomheder, siger han.

Annonce

I havn i omkring tre måneder

Når en borerig skal repareres eller tjekkes, bliver der brugt meget store millionbeløb, og der vil blandt andet være arbejde til smede og elektrikere. Men det er ikke kun nogle af de lokale håndværksvirksomheder, der får travlt.

For de specialister, som kommer til Grenaa, skal have et sted at sove og spise, så hoteller og restauranter vil også mærke, at byen har fået gæster.

- Vi regner med, at Maersk Invincible kommer til at være i havnen i omkring tre måneder, inden den skal tilbage på arbejde i Norge, fortæller Henrik Hundebøl.

Annonce

Mere end 200 meter høj

Invincible er en anelse større end boreriggene Maersk Interceptor og Maersk Innovator, der forlod Grenaa Havn i foråret.

Boreriggens "ben" er over 200 meter høje, og den kan bore efter olie ned til 40.000 fod - det er mere end 12 kilometer.

Det plejer at være lidt af et tilløbsstykke, når borerigge kommer ind til eller forlader Grenaa Havn. Her er det Maersk Interceptor, der sagde farvel til havnen i marts. Arkivfoto: Anders Tilsted

- Invincible er en søsterrig til Interceptor. Men hvor Interceptor har 150 sengepladser, har Invincible 180 sengepladser, og det er den største jack-up borerig, der findes, konstaterer Henrik Hundebøl.

Annonce

Maersk: Virkelig gode kajfaciliteter

Tre borerigge fra Maersk Drilling har indtil videre været forbi Grenaa, efter havnen for en håndfuld år siden målrettet begyndte at gå efter at få borerigge på besøg. Dermed bliver Invincible den fjerde, og Maersk Drilling er meget glad for samarbejdet.

- Der er virkelig gode kajfaciliteter i Grenaa Havn, og boreriggene kan komme på landstrøm fra dag et. Samtidig har vi et rigtig godt samarbejde med havnen og hele lokalsamfundet, og det fungerer bare. Vi føler os meget velkomne, siger Henrik Hundebøl.

Der er dog også en ulempe ved havnen i Grenaa, for det er synd at sige, at det er en snorlige rute fra Nordsøen, hvor boreriggene fra Maersk Drilling arbejder.

- Den ekstra sejltid til Grenaa i forhold til for eksempel Esbjerg eller Frederikshavn er en kæmpe udfordring. Men når en borerig skal være i havn i længere tid, synes vi, at fordelene ved Grenaa Havn vejer op for sejltiden, fortæller Henrik Hundebøl.

Annonce
Randers For abonnenter

Se 17 fotos: Kristina har solgt sin instagramvilla på to måneder - til næsthøjeste kvadratmeterpris i Randers siden 2012

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce