Annonce
Randers

Verdo bøjer sig for kritik: Nu sættes ekstern undersøgelse i gang

Verdo beder uafhængige eksperter undersøge virksomheden. Det gælder især tabet på en træpillefabrik i Storbritannien. Arkivfoto
Energiselskabet vil efter flere måneders vedholdende kritik nu hyre uafhængige advokater og revisorer til at undersøge, om forbrugernes penge anvendes korrekt.

Randers: Gennem snart et halvt år har energiselskabet Verdo været udsat for kritik, og nu bøjer selskabet sig og beder uafhængige advokater og revisorer om at kigge virksomhedens forretningsgange efter i sømmene.

Bestyrelsen meddelte allerede før sommerferien, at den ville iværksætte en ekstern undersøgelse, og i dag har repræsentantskabet og de omkring 500 medarbejdere fået informationer om undersøgelsen.

Et af de områder, som skal undersøges, er Verdos kuldsejlede eventyr med en træpillefabrik med afdelinger i Skotland og England. Fabrikkerne er lukket med stort tab. Flere har kritiseret, at penge fra varmekunder kan være gået til at dække tabet, og det er hidtil blevet afvist af Verdo.

Men i sidste uge kom det frem i en artikel i Randers Amtsavis, at den kontrollerende myndighed, Forsyningstilsynet, nu også mistænker Verdo for at lade penge fra varmeforsyningen betale for kommercielle aktiviteter i Verdo, og det vil i givet fald være ulovligt.

Nu fremgår det, at den undersøgelse, som Verdo vil sætte i gang, specifikt skal undersøge sagen fra Storbritannien, det gælder både beslutningsprocessen, der førte til etableringen af virksomheden, og hvordan tabet på 368 millioner kroner er blevet dækket.

Verdos bestyrelse lægger vægt på, at undersøgelsen skal se fremad og ikke forsøge at finde frem til fortidens beslutningstagere. Undersøgelsen skal munde ud i anbefalinger til at kvalitetssikre de interne processer og styrke vand- og varmeforbrugernes tillid til Verdo.

- Undersøgelsen skal skabe værdi for forbrugerne. Det sker ikke ved at kigge bagud, men fremad, siger bestyrelsesformand Torben Høeg Bonde.

Annonce

Om undersøgelsen

Undersøgelsen skal omfatte følgende punkter:

1. Forefindes der den nødvendige omkostningsadskillelse mellem de koncessionerede og de kommercielle selskaber i overensstemmelse med tilsynsmyndighedernes anbefalinger, eller kan der skabes modeller til forbedring for at gøre det mere objektivt og transparent.

Følgende områder skal indgå̊:
Priser og leverancevilkår for direkte samhandel mellem selskaberne.
Forefindes der konkurrenceudsættelse af indkøb leveret mellem selskaberne.
Fordelingen af koncernens fællesomkostninger.

2. Forefindes der nødvendige retningslinjer for markedsmæssighed (transfer pricing) og kontrol for intern samhandel.

3. Hvordan kan der skabes gennemskuelighed for priser, indtægter og udgifter på de koncessionerede forretningsområder hele vejen op gennem organisationen til bestyrelsen og til repræsentantskabet.

4. Med udgangspunkt i de seneste afgørelser i Forsyningstilsynet og Randers Kommune omkring hhv. varmepriser og vandtakster skal den eksterne undersøgelse komme med konkrete forslag til forbedringstiltag.

5. For at tage læring af forløbet omkring Verdo Renewables Ltd skal den eksterne undersøgelse afdække følgende:

- Beslutningsprocessen i forbindelse med opførelsen af træpillefabrikkerne i hhv. Grangemouth og Andover
- Hvordan er driftsmæssige underskud og afskrivninger blevet finansieret.

Mulige lovbrud

I vil se fremad og ikke bagud, men hvis undersøgelsen afdækker dispositioner for 10 år siden, som har været ulovlige, skal den ansvarlige for det så ikke netop holdes ansvarlig?

- Hvis det kommer frem i undersøgelsen, så må vi i bestyrelsen tage de nødvendige skridt. Det, vi interesserer os for, er, hvordan tingene foregår i dag, om vores processer bliver efterlevet, om vi konkurrenceudsætter tingene, som vi skal, vi går ikke tilbage i bøgerne.

I går jo tilbage i bøgerne vedrørende sagen med træpillefabrikkerne i Storbritannien?

- Ja, og det er der to årsager til. For det første er det så signifikant en beslutning, som også viste sig at være en dårlig beslutning, og vi vil lære at træffe bedre beslutninger fremad, og for det andet har den vist sig at være meget svær at forklare, så derfor har vi sagt, at vi vil tage en sag, vi vil lære af, og så har vi valgt den, der rækker ovenover alle de andre, og det er produktionen i England.

Forbrugernes tillid

Torben Høeg Bonde forklarer om motivet for at lave en ekstern undersøgelse:

- Forbrugernes tillid er helt afgørende. Vi er i bund og grund en forbrugerstyret virksomhed, men de seneste måneder er der blevet sat spørgsmålstegn ved vores måde at drive virksomheden på, og derfor har en enig bestyrelse besluttet at gennemføre den eksterne undersøgelse af dele af koncernens interne processer.

Han forklarer, at Verdo er grundlagt i forsyningssektoren, men har i takt med liberalisering af energisektoren udvidet sine aktiviteter med kommercielle forretninger. Det er sket for at opbygge kompetence, stordriftsfordele og effektivitet til at sikre koncernens selvstændighed. Ifølge formanden skal Verdo nu rustes til at håndtere fremtidig vækst og forklare sig bedre: - Branchen har været gennem en omfattende udvikling, hvor flere energiselskaber er blevet større ved at etablere kommercielle virksomheder. Det gælder også Verdo. I takt med, at Verdo er blevet større og mere kompleks, har vi fået behov for at stoppe op, undersøge vores processer og sikre os, at Verdo også fremadrettet får gjort tingene rigtigt. Og er i stand til at forklare det på en forståelig måde.

Undersøgelsen skal sættes i gang med det samme, og den uvildige undersøger udpeges snarest af bestyrelsen. Undersøgelsen bliver om muligt gennemført i løbet af fjerde kvartal 2019

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Afsløring: Prestigeprojekt på Kongens Ege sendt til tælling - Benhårdt slagsmål om millioner

DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Randers For abonnenter

Hovedentreprenør om Kongens Ege: - Jeg kan ikke mindes et lignende forløb

Annonce