Annonce
Randers

Verdo: El-prisen stiger javist - men moderat og midlertidigt

Det er ikke altid let at finde ud af, hvordan priserne på el, vand og varme fastsættes. Tegning: Jens Nex
Stigningerne på den såkaldte nettarif har intet med det planlagte salg af el-nettet til Eniig at gøre, men er ifølge Verdo en almindelig regulering, som foretages med virkning fra 1. august og året ud, blandt andet på anbefaling af Forsyningstilsynet.

Randers: 116 kroner over fem måneder. Så meget mere skal man i gennemsnit forvente at betale i år for sin elektricitet i år, hvis man bor i hus i Randers og er el-kunde hos Verdo. Bor man i lejlighed, vil man skulle af med 58 kroner ekstra.

Torsdag kunne man i Jyllands-Posten læse, at Verdo varslede store prisstigninger, og selskabet afviser da heller ikke, at der er stigninger på vej. Men samtidig påpeger Verdo, at stigningerne dels er noget mindre end oplyst, dels at de er udtryk for almindelig regulering, og intet har med det planlagte salg af el-nettet til Eniig at gøre.

- Vi har i begyndelsen af 2019 konstateret, at vi for 2018 har et mindre tilgodehavende hos kunderne, en såkaldt underdækning. Underdækningen er opstået på baggrund af nye rammevilkår for elnetbranchen med effekt fra 1. januar 2018, men vilkårene blev først meldt ud fra myndighederne medio 2018. Således har de fleste elnet-selskaber skullet lave tarifændringer på denne baggrund, skriver Verdo i en skriftlig henvendelse til Amtsavisen.

Videre påpeges det, at Forsyningstilsynet anbefaler udligning af tariffer hurtigst muligt, efter at der er konstateret enten for høj eller for lav tarif. Og i Randers er den altså konstateret for lav.

Annonce

Midlertidigt

Verdo understreger, at der er tale om en midlertidig stigning på tariffen. Den træder i kraft 1. august, men senest fem måneder senere, når underdækningen er udlignet, altså ved indgangen til 2020, sænkes prisen igen. Selskabet peger også på, at prisniveauet under alle omstændigheder ikke er skræmmende i Randers.

- Når vi sammenligner tarifferne i Jylland, er det repræsentative prisniveau 27-37 øre per kilowatttime inklusive abonnement. Randers Elnet vil efter stigningen i tariffen ligge på 31,9 øre per kilowatttime inklusive abonnement (for et standardhus med gennemsnitligt forbrug), hedder det i skrivelsen fra Verdo.

Den nævnte aftale med Eniig, som går ud på, at Eniig køber Randers Elnet af Verdo, som til gengæld overtager Eniigs fjernvarmenet i Herning, blev i øvrigt torsdag godkendt af repræsentantskabet i Eniig. Fredag skal medlemmerne af Verdos repræsentantskab tage stilling til handelen.

Mandag er det så Randers Byråds tur til at afgøre, om det kan godkende handelen, hvilket der umiddelbart tegner sig et flertal for. Men Velfærdslisten, som ikke mener at have tilstrækkeligt grundlag for at tage stilling, har som tidligere omtalt bebudet, at hvis et flertal i byrådet beslutter at give grønt lys, vil beslutningen blive indklaget til Ankestyrelsen med anmodning om, at klagen får opsættende virkning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce