Annonce
Randers

Verdo-regning: Nu på 510 millioner, og det er ikke slut

Forsyningstilsynet har endnu engang fyret op under det lokale energiselskab, Verdo. Arkivfoto: Annelene Petersen
Forsyningstilsynet forlanger, at Verdo skal betale ekstra 275 millioner kroner tilbage til varmekunderne. Den nye regning kommer oven i de 235 millioner, som Verdo blev pålagt at betale tilbage i foråret.
Annonce

Randers: Forsyningstilsynet har netop meddelt, at Verdo skal betale 275 millioner kroner tilbage til varmeforbrugerne. Dermed er det en ekstra-regning oveni de 235 millioner, som energiselskabet blev pålagt at betale tilbage i foråret. Så indtil videre er kravet mod Verdo løbet op i 510 millioner. Men beløbet kan vokse, for myndighederne går snart igang med at undersøge endnu en sag, hvor et af selskaberne i koncernen, Verdo Produktion, også risikerer at skulle betale millioner tilbage til forbrugerne.

Forsyningstilsynets afgørelse er ikke endelig. Der er tale om et udkast, som nu skal drøftes med Verdo. Der er allerede aftalt møde mellem parterne fredag middag.

Bestyrelsesformand i Verdo, Torben Høeg Bonde forsikrer, at Verdo vil begynde tilbagebetalingen til forbrugerne, så snart drøftelserne med Forsyningstilsynet er afsluttet. Ifølge Verdo vil et standardhus på 130 kvadratmeter med et gennemsnitligt varmeforbrug få cirka 4.600 kroner i reduktion på varmeregningen om året i tre år.

Verdos bestyrelsesformand Torben Høeg Bonde om ny millionbod: "Vi er klar til at betale tilbage til forbrugerne." Arkivfoto.
Annonce

Praksis i orden

Den aktuelle sag vedrører Verdo Varme. Ifølge Forsyningstilsynets udkast til afgørelse har varmeselskabet pålagt forbrugerne unødvendige og ulovlige regninger på 151 millioner kroner ved en for høj forrentning af indskudskapitalen i årene 2006-2017, og på 124 millioner kroner, fordi varmeselskabet i årene 2013-2018 lånte unødvendigt store beløb af sit moderselskab, og derved kom forbrugerne til at betale for meget i renter, de såkaldte karruselrenter.

Verdo fortolker Forsyningstilsynets udkast til afgørelse som en accept af den praksis, selskabet har anvendt. Ifølge Verdo er det i orden at opkræve forrentning af indskudskapital, men parterne har været uenige om, hvor stort et beløb, der skal forrentes, og om størrelsen på renterne. Verdo mener også, at tilsynet blåstempler de såkaldte karruselrenter, altså at varmeselskabet godt må låne penge af moderselskabet, men parterne er uenige om, hvor mange penge varmeselskabet havde behov for at låne.

Direktør i Forsyningstilsynet, Carsten Smidt, vil ikke kommentere på Verdos udlægninger af indholdet i afgørelsen, da den endnu ikke er færdigforhandlet.

Annonce

Måske ankesag

Verdos bestyrelse drøftede sagen på et møde torsdag aften, og forud for mødet blev det klart, at Verdo ser med kritiske øjne på Forsyningstilsynet:

- Når vi nærlæser dokumenterne, kan vi se, at man har lagt nogle holdningsmæssige betragtninger ind over det, omkring hvad der er ret og rimeligt, og hvad man anser for værende en egenkapital, man bør have i et selskab af vores type. Vi står altså med embedsmænd, som siger: "det er vores holdning", og vi står på vores side med nogle betragtninger på, hvad vi synes er den rigtige måde, siger bestyrelsesformand Torben Høeg Bonde.

Derfor overvejer Verdo at begynde tilbagebetalingen til forbrugerne inden længe, men at forbeholde sig ret til efterfølgende at klage over Forsyningstilsynet:

- Forsyningstilsynet er jo ikke en juridisk instans, og derfor kan vi anke sagen til Energiklagenævnet. Og det er dommere med en juridisk indgangsvinkel og dermed skal de se på det faktuelle og ikke det holdningsmæssige, forklarer bestyrelsesformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Kontant anfører og frustreret målscorer: - Toget er på vej hen ad perronen

Danmark

Dyretransport-chauffører stiller minister ultimatum: Henvend dig inden tirsdag, eller vi nægter at arbejde

Østjylland

Beboere og medarbejdere smittet: Bofællesskab for handicappede hårdt ramt af coronaen

Annonce