Annonce
Randers

Verdo nedskriver sin værdi med knap en halv milliard kroner: Betyder ikke flere penge til forbrugerne

Verdo nedskriver værdien af kraftvarmeværket og fjernvarme-nettet med 464 millioner kroner. Foto: Annelene Petersen
Den verserende tilsynssag får nu energi-giganten til at nedskrive værdien af kraftvarmeværket og fjernvarme-nettet med i alt 464 millioner kroner. Det betyder dog ikke, at Verdo skal tilbageføre flere penge til forbrugerne.
Annonce

Randers: Egenkapitalen skrumper hos Verdo. I 2018 var den 1,12 milliard kroner, i 2019 var den 861 million kroner, og nu får værdien af Verdo endnu et hug ned, så egenkapitalen lander omkring 397 millioner kroner.

Det sker, fordi Verdo er tvunget til at nedskrive værdien af kraftvarmeværket og fjernvarme-nettet med 464 millioner kroner på grund af den igangværende tilsynssag. Baggrunden er, at værdien af Verdos varmeværk og ledningsnet blev sat alt for højt, da selskaberne blev stiftet i 2000 og blev overdraget fra det daværende kommunale selskab.

Kort før repræsentantskabsmødet torsdag oplyste administrerende direktør Jakob Flyvbjerg Christensen, Verdo, at der ikke er grund til at frygte for Verdos fremtid.

- Nej, Verdo er ikke truet på livet. Verdos økonomiske råderum begrænses, men vi har stadig gode muligheder for at optage lån. Der bliver jo hele tiden ved med at komme penge ind. Og vores likviditetsprognose viser, at vi har rammen til at komme igennem de her sager, siger Jakob Flyvbjerg Christensen til avisen.

Annonce

Ingen penge til forbrugerne

Nedskrivningen indebærer ikke, at der skal tilbageføres penge til varmeforbrugerne.

Verdos beregninger viser, at nedskrivningen bliver på cirka 464 millioner kroner, og den beslutning er meddelt Forsyningstilsynet.

Det er i sidste ende tilsynet, der skal afgøre, om de 464 millioner er det rette beløb. Det er Verdos forventning, at nedskrivningen korrigerer for de historisk opskrevne værdier, så afskrivningsgrundlaget bliver bragt i overensstemmelse med varmeforsyningsloven.

- Vi forventer en afgørelse fra Forsyningstilsynet i løbet af et par måneder, siger Jakob Flyvbjerg Christensen.

Verdo i nøgletal i 2019

Årsregnskab 2019 (tilsvarende tal for 2018 i parentes)

Nettoomsætning: 2,6 milliarder kroner (2,4 milliarder kroner).

Årets resultat: - 268 millioner kroner (+ 85 millioner kroner).

Egenkapital: 861 millioner kroner (1,12 milliarder kroner).

Antal ansatte: 550 (534).

Verdos repræsentantskab blev orienteret om beslutningen på det ordinære møde torsdag aften.

Verdo har i forbindelse med tilsynssagen konstateret, at der tilbage i år 2000 i forbindelse med stiftelsen af Verdo Varme A/S og Verdo Produktion A/S (tidligere Energi Randers) blev foretaget en opskrivning af de anlægsværdier, der kan indregnes i varmeprisen.


Jeg kan jo ikke vide, hvad Forsyningstilsynet vælger at efterse. Men jeg kan sige, at vi gør, hvad vi kan, for at bringe orden i det her.

Jakob Flyvbjerg Christensen, administrerende direktør, Verdo


- Mens vi har fået undersøgt sagen, er vi blevet vidende om, at de oplyste anlægsværdier ved Verdos stiftelse var for høje. Nedskrivningen er besluttet, så vi får bragt orden i dette forhold, siger Jakob Flyvbjerg Christensen.

Annonce

Vanskeligt at sige

- Kan vi nu forvente, at der er styr på de her tilsynssager i Verdo? Eller kommer der flere?

- Det er meget vanskeligt for mig at sige. Jeg kan jo ikke vide, hvad Forsyningstilsynet vælger at efterse. Men jeg kan sige, at vi gør, hvad vi kan, for at bringe orden i det her. Vi orienterer om alle de afsluttede og de uafsluttede sager, og vi har hensat penge til dem, siger direktøren.

Nedskrivningen vil endvidere have indvirkning på koncernens resultat for 2020.

I regnskabet for 2019 blev der også afskrevet en række sager, som enten er afgjort eller ved at blive afgjort med tilbagebetalinger på 149 millioner kroner, 146,4 millioner kroner og 124 millioner kroner. Desuden hensatte Verdo cirka 70 millioner kroner til at imødegå det historiske afskrivningsgrundlag i Verdo Varme A/S.

Året før, altså 2018, var det bedste regnskabsår i 15 år med et overskud før skat på 85 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Anna von Lowzow: - Det der med hele tiden at overtage samtalen, det er så udannet og burde føre til klaps bagi

Randers For abonnenter

Kunstig sø er blevet kampplads for lystfiskere og lokale beboere - minister på vej med afgørelse

Randers

Randers Julehjælp: Festpenge i mediehuset går til økonomisk trængte familier

Annonce