Annonce
Randers

Verdo skal - igen - betale millioner tilbage til varmekunder

Hvor meget kostede det at bygge Randers Kraftvarmeværk for 40 år siden? Ja, det spørgsmål strides Verdo og Forsyningstilsynet om, og derfor skal Verdo betale penge tilbage til sine forbrugere. Arkivfoto: Annelene Petersen
Forsyningstilsynet fortsætter med at trække millioner ud af Verdos pengekasse og sende dem tilbage til kunderne. I udkast til en ny afgørelse pålægges det lokale energiselskab at sende 146,4 millioner kroner retur.

Randers: Får du varme fra Verdo, har du udsigt til landets laveste varmepris. Verdo har allerede to gange fået besked på at sænke varmeprisen, fordi selskabet i tidligere år har opkrævet for meget. Og nu er en tredje afgørelse på vej, som vil skrue yderligere ned for prisen.

Den kontrollerende myndighed Forsyningstilsynet har meddelt Verdo, at selskabet skal betale 146,4 millioner kroner tilbage, fordi der i perioden 2010-2017 blev opkrævet for meget over varmeregningerne til forrentning af egenkapitalen i Verdo Produktion. Tilsynet har vurderet, at Verdo havde ret til at opkræve forrentning af kraftvarmeværket på havnen, men har sat Verdos oprindelige investering i værket 40 millioner kroner lavere, end Verdo selv havde beregnet. Og den forskel skal med renters renter tilbage til forbrugerne.

Hvis afgørelsen stadfæstes, vil det betyde, at varmeprisen sættes ned med 2500 kroner årligt i tre år for et standardparcelhus på 130 kvadratmeter og 2100 for en lejlighed på 75 kvadratmeter. Og da Verdo tidligere er blevet pålagt at betale store millionbeløb tilbage ved at sænke varmeprisen, kan det ende med, at Verdos varmepriser i en periode vil være landets laveste.

Annonce

Laveste pris

Verdo oplyser til Randers Amtsavis, at priserne fra årsskiftet er cirka 11.650 kroner årligt for huset og 9.100 kroner for lejligheden, som er den standardmetode, branchen udregner priserne efter. Men Verdo har allerede ansøgt Forsyningstilsynet om at sænke varmeprisen yderligere, fordi man skal betale 149,5 millioner kroner tilbage i en tidligere sag. Og med onsdagens afgørelse vil varmeprisen få endnu et nøk nedad.

Det betyder alt i alt, at når Forsyningstilsynet og Verdo er helt færdige med at behandle den foreløbige afgørelse og taksten for tilbagebetaling, så skal varmeprisen skrues ned med ekstra 5000 kroner for huset og 4200 for lejligheden. Og når det sker, vil varmeprisen for standardhuset blive sænket til 6.650 kroner årligt, og det er lavere end den pris, som i dag er landets laveste varmepris ifølge Forsyningstilsynets prisstatistik fra december 2019, nemlig 6.691 kroner årligt. Landets højeste pris er 25.659 kroner.

Regnet forkert

Afgørelsen fra sidste år og nu i år rækker 20 år tilbage i tid og handler om forrentning af indskudskapital. Altså at Verdo lægger ekstra på varmeregningen for at spare op til at udskifte anlæg, som med tiden slides ned. En praksis som alle i branchen benytter, og som er lovlig.

Verdo er i gang med at betale 235 millioner for meget opkrævet i årene 2000-2005 tilbage til nutidens varmekunder, og inden længe ventes det, at Forsyningstilsynet godkender tilbagebetalingen af 149,5 millioner fra perioden 2006-2017. Begge sager vedrører Verdo Varme. Dagens afgørelse vedrører Verdo Produktion, som i realiteten er varmeværket på havnen og gælder perioden 2010-2017.

Den kontrollerende myndighed, Forsyningstilsynet, afgjorde sidste år, at Verdo ulovligt havde opkrævet forretning af indskudskapitalen i årene 2000-2005, fordi Verdo ikke havde søgt om lov. For de efterfølgende sager gælder, at Verdo har fået ret i, at det var i orden at opkræve forrentning af indskudskapitalen, men myndigheden har fundet, at Verdo har regnet forkert og for højt. Det gælder også i den aktuelle sag, hvor striden har stået om værdien af investeringer i varmeværket for 40 år siden.

Langsom sagsbehandling

Administrerende direktør i Verdo, Jacob Christensen, fortæller, at man i Verdo har gjort sig store anstrengelser for at finde frem til de korrekte tal og blandt andet har været i landsarkivet for at finde gamle dokumenter:

- Det er vanskeligt at finde dokumentation for noget kapital, når vi går 40 år tilbage. Vi var nødt til at gå i landsarkivet for at finde ud af, hvornår præcis man gjorde investeringer fra 1979 til 1982, og det er klart, at måden, man gjorde investeringer på og regnskabspraksis, var anderledes for 40 år siden.

Hver gang, vi skriver om, at I skal betale tilbage, så fører det til stor debat og kritik af, at Verdo betaler tilbage til nutidens varmekunder og ikke til dem, der var kunder for 10-20 år siden. Hvorfor er det sådan?

- Vi følger Forsyningstilsynets anbefalinger. Vi foreslog tilsynet tre andre modeller ved en tidligere sag, og jeg tror, de vurderede nogle af dem ulovlige, så vi følger anbefalingerne fra Forsyningstilsynet.

Der er lang sagsbehandlingstid i Forsyningstilsynet, hvad nu hvis det gik hurtigere, ville det så ikke være muligt, at de kunder, der har betalt for meget, også er dem, der får pengene tilbage?

- Vi har Forsyningstilsynets ord for, at vi må forrente indskudskapitalen, men det er vanskeligt at finde dokumentation for kapital, når vi går 40 år tilbage. Og deri ligger en del af svaret: Kunne vi have fået en hurtigere afgørelse for mange år siden, så kunne vi have givet forbrugerne en prisnedsættelse tidligere, og det ville have gjort det muligt for os at ændre praksis tidligere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Ekstraordinær og rørende hjælpsomhed fra vennepar: Kørte 800 kilometer for at hjælpe ægtepar hjem i karantæne

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Annonce