Annonce
Erhverv

Verdo taber 408 millioner kroner, men ledelsen er alligevel fortrøstningsfuld

Værdien af kraftvarmeværket på havnen måtte nedskrives med et trecifret millionbeløb. Foto: Annelene Petersen
Blandt andet en påtvunget nedskrivning af værdien på fjernvarmenettet og kraftvarmeværket på Randers Havn har bidraget til et underskud på 2020-regnskabet på ikke mindre end 408 millioner kroner efter skat. - Men det bliver bedre, og selskabet er stadig solidt, lyder det fra Verdos topchef Jakob Flyvbjerg Christensen.

Randers: Det vil næppe komme bag på mange, at et regnskab, som viser et underskud på 408 millioner kroner efter skat, bliver karakteriseret som utilfredsstillende. Og det er da også den mærkat, som forsyningsselskabet Verdos ledelse hæfter på sin netop offentliggjorte og af repræsentantskabet godkendte opgørelse over år 2020.

Men selv om der i høj grad er tale om et utilfredsstillende resultat, ville det naturligvis have været endnu være, hvis det var kommet totalt bag på direktøren og bestyrelsen, hvilket altså ikke er tilfældet.

Som faste læsere af denne avis vil vide, har de seneste par år nemlig mildest talt ikke været nogen dans på roser for det randrusianske forsyningsselskab. En række sager om blandt andet ulovlige, interne lån samt ligeledes ulovlig forrenting af indskudskapital har ført til, at Forsyningstilsynet har pålagt Verdo at betale et trecifret millionbeløb tilbage til sine varmekunder.

Annonce

Hertil kommer, at Verdo i november sidste år måtte se i øjnene, at man havde overvurderet værdien af dels fjernvarmenettet, dels kraftvarmeværket på Randers Havn, og derfor af Forsyningstilsynet blev pålagt at nedskrive værdien med samlet 307 millioner kroner. Beløbet adskiller sig fra de 448 millioner, vi tidligere har oplyst. Nedskrivningen er dog ikke ændret. Forskellen bunder i noget regnskabsteknisk og skyldes ifølge administrerende direktør Jakob Flyvbjerg Christensen, at der er forskellige måder at afskrive på i regulatoriske regnskaber og i årsregnskaber.

Fortrøstningsfuld

Alene denne nedskrivning påvirker årets resultat negativt med 217 millioner kroner, idet man allerede i regnskabsåret 2019 havde hensat 90 millioner kroner.

De dispositioner, som har ført til de store ekstraregninger og nedskrivninger, er foretaget af en ledelse, som af samme grund blev fyret og erstattet af en ny. Og den nuværende direktør, Jakob Flyvbjerg Christensen, ser trods det store røde tal på regnskabets bundlinje fortrøstningsfuldt på fremtiden.

Administrerende direktør Jakob Flyvbjerg Christensen er fortrøstningsfuld med hensyn til fremtiden. Trods store tab er Verdo stadig solidt og med en god likviditet, siger han. Foto: Jakob Lerche

- I 2020 har vi ydet en stor indsats for at afslutte åbne sager hos myndighederne og at styrke dialogen med kunder og samarbejdspartnere, siger han og bedyrer i samme åndedrag, at Verdo stadig er en solid virksomhed med en god likviditet, og at man i de kommende år vil investere yderligere i bæredygtig, kritisk infrastruktur.

Annonce

Tingene skilles ad

Netop for at undgå flere miserer som dem, der har ført til de mange sager og deraf følgende millionregninger, har man i forbindelse med oprydningen i selskabet ændret i organisationen, så der fremover vil være en klar adskillelse mellem de såkaldt regulatoriske selskaber og de kommercielle selskaber.


I 2020 har vi ydet en stor indsats for at afslutte åbne sager hos myndighederne og at styrke dialogen med kunder og samarbejdspartnere.

Jakob Flyvbjerg Christensen, adm. direktør, Verdo


Det betyder, at de regulatoriske selskaber, som er den del af forretningen, der er underlagt særlige regler, fordi de som forpligtelse blandt andet har ansvar for forsyningssikkerheden, nu samles i én division.

- De seneste års hændelser har vist os, at vi bør organisere os på en anden måde og ad den vej gøre vores praksis mere gennemskuelig for vores kunder og samarbejdspartnere, siger Jakob Flyvbjerg Christensen.


Verdo i tal 2020

Årsregnskab 2020  - Tallene for 2019 i parentes:

Nettoomsætning: 2,4 milliarder kroner (2,6 milliarder kroner)

Driftsresultat (EBITDA): 83 millioner kroner (99 millioner kroner)

Årets resultat: - 408 millioner kroner (- 268 millioner kroner)

Egenkapital: 551 millioner kroner (861 millioner kroner)

Antal ansatte: 550 (550)

Herudover har Verdo i 2020 vedtaget en ny strategi, hvor der bliver defineret fire centrale opgaver for koncernen i de kommende år. Således går strategien ud på:

At skabe et solidt grundlag for at drive henholdsvis en regulatorisk og en kommerciel forretning,

at skabe en effektiv og værdiskabende koncern,

at bygge stærke, lønsomme, kommercielle selskaber samt

at udleve koncernens samfundskontrakt, det vil sige at sikre udvikling og sammenhængskraft i de lokalområder, hvor Verdo er til stede.

Annonce

En ny begyndelse

- Vi betragter den nye strategi som en milepæl, en ny begyndelse, om du vil, for Verdo, siger Jakob Flyvbjerg og uddyber, at det blandt andet vil indebære, at man vil gå forrest i udviklingen af ny og grønnere teknologi - blandt andet på fjernvarme.

- Og så vil vi i endnu højere grad end i dag give tilbage til det samfund, vi er en del af. Blandt andet ved at oprette puljer til traditionelle sponsorater, men også til eksempelvis forskellige erhvervsfremmende tiltag, siger Jakob Flyvbjerg Christensen.

Årsregnskabet blev godkendt på selskabets repræsentantskabsmøde onsdag.


Annonce
Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers FC For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalyse: Kun kynismen til forskel på Brøndby og Randers FC

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce