Annonce
Erhverv

Vestfynsk selskab skal levere modermælkserstatning til millioner af kinesiske børn

Aftalen om modermælkserstatning er hjemme. Her symboliseret ved mr. Wan, direktør i Engnice Group Co. Ltd., Conny Twisttmann Andersen, administrende direktør i Fipros A/S, mr. Ma, bestyrelsesformand for Engnice Group Co. Ltd., og Richard Li, administrende direktør for Wellingo Nutrition A/S. Foto: Dairy of 1888 og Fipros A/S. Pr-foto
Virksomheden Fipros A/S ved Ebberup i Assens Kommune jubler over ny aftale, som betyder at der skal produceres økologisk modermælkserstatning til millioner af kinesiske børn de kommende år fra Fyn.

Eksportsucces: 300.000.000 kroner.

Det er den rene, svimlende lønproduktionsomsætning over de kommende otte år for virksomheden Fipros Nutrition ApS (en del af Fipros A/S) i klejne Ebberup ved Assens, som skal producere modermælkserstatning til mange millioner kinesiske babyer og småbørn.

Administrerende Fipros-direktør Conny Twisttmann Andersen kalder aftalen fantastisk, men vil ikke at sætte tal på, hvor stort overskuddet estimeret bliver, når produktionsomkostningerne er trukket fra.

- Men det er en god forretning for os, siger hun beskedent.

For Fipros er der tale om et lidt af et kvantespring fremad, oplyser den administrerende direktør.

- I vores egen målestok er det en signifikant forskel fra, hvor vi er i dag, til hvor vi kommer i forhold til omsætningen, fortæller hun.

Fipros A/S, der producerer fødevareingredienser og detailpakkede fødevarer, fik i det seneste regnskab et måske beskedent overskud på 564.150 kroner, mens egenkapitalen var på godt 20,3 millioner kroner.

Det kinesiske marked vurderes til at være verdens hurtigst voksende økologiske marked. Ligeså er efterspørgslen på modermælkserstatning af høj kvalitet stor.

Fipros A/S

Cvr.: 14252398.

Direktion: Conny Twistmann Andersen.

Bestyrelse: Morten Duch (formand), Conny Twistmann Andersen og Ole Søgaard Andersen.

Tal i millioner kroner.

Resultat før skat

2015/2016: 4,7.

2016/2017: -3,7.

2017/2018: 1,8.

Resultat efter skat

2015/2016: 3,8.

2016/2017: -3,2.

2017/2018 0,6.

Egenkapital

2015/2016: 24,3.

2016/2017: 20,1.

2017/2018: 20,3.

Kilde: Biq.dk

Nyt anlæg og nyansættelser

Conny Twisttmann Andersen fortæller, at der er ved at blive bygget en ny bygning, tæt ved den eksisterende på Rybergsvej, hvor produktionen skal foregå. Fipros har været nødsaget til at investere 80 millioner kroner i det nye produktionsanlæg.

- Der bliver ikke produceret noget som helst i vores eksisterende bygninger eller vores eksisterende produktionsapparat. Der bliver bygget nye bygninger og indkøbt nyt udstyr alene til den her ordre, siger hun.

Der bygges samlet 2200 kvadratmeter. Der er allerede ved at blive gravet ud. Bygningerne er klar til testproduktion i uge 49, oplyser Conny Twisttmann Andersen. Den egentlig produktion skal i gang i første kvartal af 2020. Varerne skal pakkes direkte i containere ved det nye produktionsanlæg og fragtes til en dansk afskibningshavn.

Fipros skal grundet den store aftale ud at ansætte nye medarbejdere.

- Vi regner med, at når vi er oppe i fuld drift i løbet af nogle år, er det 15-20 nye arbejdspladser og så kan der være nogle indirekte i forhold til vedligehold, fortæller direktøren.

Det er i produktionen, der skal ansættes. Der er i dag omkring 65 ansatte i hele virksomheden.

Annonce

Gode kontakter på markedet

Aftalen er, at Fipros skal forarbejde mælken for Dairy of 1888 ApS, som er et eksportbrand for Them Andelsmejeri. Dairy of 1888 ApS har allerede introduceret økologisk ost for de kinesiske forbrugere.

Dairy of 1888 ApS indgår i et samarbejde med kinesiske Wellingo Nutrition. Det er det danske datterselskab af Engnice Nutrition Group, som er Kinas førende producent af supplerende ernæring til babyer og småbørn, oplyses det i den pressemeddelelse, Dairy of 1888 ApS og Fipros sendte ud i forbindelse med den kinesiske aftale. Den nye fabrik i Ebberup er medfinansieret af Wellingo Nutrition.

Det vurderes i samme presseskrivelse, at markedet for modermælkserstatning i 2020 alene i Kina udgør en værdi af 200 milliarder kroner, hvoraf økologi vil udgøre 10 milliarder kroner.

Aftalen kom i stand via Franz Gammelgaard-Schmidt, administrerende direktør for Dairy of 1888. Han tidligere diplomat for Udenrigsministeriet i Kina og har ifølge Conny Twisttmann Andersen gode forbindelser i landet.

- Det er ham, der er idémanden. Sammen med Them har han fået kontakt til den kinesiske kunde, oplyser Conny Twisttmann Andersen.

- Franz Gammelgaard-Schmidt i samarbejde med Them står for råvaredelen, vi som Fipros står for den fysiske produktion, og den kinesiske kunde har ansvaret for afsætningen på det kinesiske marked, tilføjer hun.

Det var lidt af en tilfældighed, at Franz Gammelgaard-Schmidt kom til at arbejde med modermælkserstatning i Kina. Da han i 2010 tog sin familie med til Kina og fik en datter, skulle de bruge modermælkserstatning. Hans nabo var Arlas repræsentant i Kina, og han kunne fortælle Franz Gammelgaard-Schmidt, at der ikke fandtes modermælkserstatning i Kina.

- Og så sagde han til mig: "Du kan lave dit eget". Og så gik jeg ind i branchen, siger Franz Gammelgaard-Schmidt, som gik ind i det i 2013 med et dansk mærke.

Der er ved at blive opført en ny bygning, tæt ved den eksisterende her, hvor produktionen skal foregå. Fipros har måttet investere 80 millioner kroner i det nye produktionsanlæg. Arkivfoto: Mads Hansen
Annonce

Høj værdi

Netop for et tiår siden blev Kina ramt af en mælkepulverskandale, hvor op mod 300.000 børn blev syge og nogle døde af giftigt mælkepulver. Derfor er troværdighed og tiltroen til et mælkeprodukt essentiel for kineserne, mener Conny Twisttmann Andersen. Den kan danskerne levere.

- Dansk mælk har enorm stor troværdighed i Kina. Så for dem repræsenterer det også en meget høj værdi, at de kan markedsføre dansk mælk, og at den så oven i købet er økologisk. Det gør den kun endnu bedre, siger Conny Twisttmann Andersen.

Hun nævner, at den kinesiske stat som følge af problemerne lavede en lovændring for godt halvandet år siden.

- Hvor de ønsker, at hvert produktionssted kun må have tre brands i det kinesiske marked. Det giver lige pludselig muligheder for nogle små virksomheder, som os, hvor det ellers har været de store, store virksomheder, der har siddet på markedet og så har de måske haft 20 eller 30 forskellige brands på markedet, fortæller Conny Twisttmann Andersen.

Annonce
Randers For abonnenter

Smitten breder sig blandt politikerne: Borgmester Torben Hansen er også ramt af corona

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 4148 personer er smittet -  12 er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Randers FC For abonnenter

Kommentar: Med Greve på holdet havde det formentlig heddet top 3

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Alarm 112

Flere uheld end normalt: Kør forsigtigt det er glat

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Randers For abonnenter

Coronasmittet borgmester var til gallapremiere med små 300 gæster: Sådan vil filmens producer tackle situationen

Østjylland

Hovedvej var spærret: 84-årig kvinde dræbt i ulykke

Randers For abonnenter

Byrådet ramt af corona: Bjarne Overmark og Kasper Fuhr er isolerede og resten er blevet opfordret til test

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Randers

Meget fuld, råbende mand anholdt: Nægtede at forlade 7-Eleven

Randers For abonnenter

Sådan lyder dommen over Hvidsten-to'eren: Fantastisk flot film, men hvor er den dybere psykologiske vinkel?

Randers

Politiet søger vidner til cykelbrand ved Randers Station: - Undersøgelser tyder på påsat brand

Annonce