Annonce
Danmark

Landsretten sender tidligere hærchef tre måneder i fængsel: - Dommen er historisk

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen fik skærpet sin straf i Vestre Landsret. Han skal nu tre måneder i fængsel. Foto: Heri Hammer Niclasen
Den suspenderede hærchef Hans-Christian Mathiesen fik skærpet sin straf i ankesagen i Vestre Landsret, men han blev dømt for mindre.
Annonce

Dom: Den nu 55-årige suspenderede hærchef, generalmajor Hans-Christian Mathiesen, Viborg, blev mandag eftermiddag idømt tre måneders ubetinget fængsel i Vestre Landsret i en ankesag, som blev indledt for en uge siden.

Dermed skærpede landsretten straffen, som byretten i Viborg tildelte hærchefen i en dom for tre måneder siden. Her blev Hans-Christian Mathiesen idømt 60 dages ubetinget fængsel for blandt andet at have misbrugt sin stilling og rang til at fremme sin daværende - nuværende hustru - kærestes karriere i Forsvaret. Ligeledes blev han dømt for at have givet sin kæreste adgang til sin indbakke i sin arbejdsmail.

Vestre Landsret dømte faktisk Hans-Christian Mathiesen for mindre, end byretten i Viborg gjorde. Landsretten dømte nemlig hærschefen for at have forsøgt at misbruge sin stilling til at skaffe kæresten en plads på en eftertragtet uddannelse, men ikke til rent faktisk at have gjort det. Det skal forstås således, at landsretten ikke kan afvise, at kæresten kunne have fået pladsen, hvis Mathiesen ikke havde interveneret.

Sagen om hærchefen

24. oktober 2018: Hans-Christian Mathiesen fritages for tjeneste og hjemsendes med løn.

Det sker, efter at forsvarsmediet Olfi på baggrund af anonyme kilder har rejst anklager mod chefen for at favorisere sin kæreste, der arbejder i Forsvaret.

Sagen får Forsvarsministeriets Auditørkorps til at indlede efterforskning.

31. januar 2019: Hans-Christian Mathiesen bliver sigtet for stillingsmisbrug, grov pligtforsømmelse og videregivelse af fortrolige oplysninger.

23. august 2019: Forsvarsministeriet meddeler, at Michael Lollesgaard per 1. september erstatter Hans-Christian Mathiesen på posten som chef for Hærkommandoen.

Hans-Christian Mathiesen bliver placeret i et midlertidigt stillingsnummer, indtil sagen mod ham er afsluttet.

11. december 2019: Auditørkorpset rejser tiltale mod Hans-Christian Mathiesen for fem forhold vedrørende misbrug af stilling, grov pligtforsømmelse og uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger.

4. maj 2020: Retten i Viborg indleder retssagen. 14 vidner, heriblandt forsvarschef Bjørn Bisserup, afgiver forklaring. Hans-Christian Mathiesen nægter sig skyldig i alle anklager.

19. maj 2020: Retten i Viborg idømmer Hans-Christian Mathiesen 60 dages fængsel. Han findes skyldig i fire ud af fem anklagepunkter.

18. august 2020: Vestre Landsret indleder ankesagen.

24. august 2020: Dommen faldt. Hans-Christian Mathiesen skal tre måneder i fængsel. Det er nu op til Forsvarsministeriet at tage stilling til hans videre fremtid i Forsvaret.

Kilder: Retten i Viborg, anklageskriftet, Forsvarsministeriet, olfi.dk.

/ritzau/

Altså til trods for en dom for "mindre", fik hærchefen en strengere straf, der ikke - understregede retsformand Astrid Bøgh i sin oplæsning - kan afsones med samfundstjeneste eller anden form for sanktion. Den 55-årige generalmajor skal 90 dage bag tremmer.

Redaktør for netmediet olfi.dk Peter Ernstved Rasmussen satte skub i sagen, da han for et par år siden begyndte at skrive om, at Hans-Christian Mathiesen havde lidt for stor interesse i, hvordan kærestens forhold i Hæren var - og måske rettere burde være efter hans vurdering.

Skriverierne mundede ud i, at Hærens Auditørkorps (anklagemyndighed) begyndte at efterforske sagen. Der blev rejst sigtelse og senere en tiltale.


Min konklusion er, at der i den grad var noget at komme efter, da jeg begyndte at skrive om sagen.

Peter Ernstved Rasmussen, redaktør, olfi.dk


Peter Ernstved Rasmussen sagde efter dommen i Vestre Landsret mandag sidst på eftermiddagen:

- Det er interessant, at han (Hans-Christian Mathiesen, red.) bliver dømt for mindre, men får en hårdere straf, og min konklusion er, at der i den grad var noget at komme efter, da jeg begyndte at skrive om sagen.

Annonce

Særstatus

Det er ikke hvem som helst, der får rang af generalmajor, og ligeså i løbet af deres karriere i Forsvaret bliver en del af den allerøverste ledelse. Men den hylde var Hans-Christian Mathiesen havnet på, da han i 2016 forsøgte at fremme sin kærestes karriere og samme år gav hende adgang til dels sin kalender dels sin indbakke i sin arbejdsmail.

Denne position så højt oppe i systemet vejede tungt, da auditør Claus Risbjerg midt på formiddagen indledte sin timelange afsluttende procedure i sagen.

Netop fordi Hans-Christian Mathiesen havde denne toppost i forsvaret, havde han en særlig pligt til at holde sin sti ren og i øvrigt i alle forhold gå forrest med det gode eksempel, fremhævede auditøren.

Det gjorde hærchefen ikke, da han sendte mails, der over for nøglepersoner fremhævede kriterier, som - hvis de blev fulgt - ville få kærestens ambitioner om at blive optaget på en meget eftertragtet uddannelse til - nemmere - at blive til virkelighed.

Hun blev optaget. Det er et faktum, og hun havde ikke som det første nogensinde erfaringer fra internationale operationer. Det er også et faktum. Så i Claus Risbjergs notesbog var der ingen tvivl. Hans-Christian Mathiesen havde misbrugt sin stilling og sin magt til at fremme kærestens karriere.

Landsretten mente, som nævnt tidligere i artiklen, at Hans-Christian Mathiesen havde forsøgt at misbruge sin stilling, men at det ikke var bevist, at kærestens plads på uddannelsen var betinget af dette forsøg.

Annonce

Naturligt

Forsvarer Torben Koch sagde i sin procedure, at hans klient skulle frifindes i alle de fem tiltaler, der var rejst i mod ham, men han medgav dog, at Hans-Christian Mathiesen måske ikke havde handlet helt efter bogen, da hans kone fik adgang til kalender og indbakke, men at det skulle være noget, som retssystemet skulle tage sig af, var langt uden for skiven.

Det kunne måske give Forsvaret anledning til at give Mathiesen et rap over nallerne, men så heller ikke mere.

Hans-Christian Mathiesen slipper nu næppe med et dask med pegepind. Hans fremtid i Forsvaret er formentlig omdannet til en fortid.

- Dommen er meget hård. Den er ikke bare opsigtsvækkende, den er historisk. Vi har aldrig set noget lignende, sagde Peter Ernstved Rasmussen.

Radio4 Morgen talte tirsdag med chefredaktør hos Olfi, Peter Ernstved Rasmussen, om sagens afslutning. Lyt med herunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Politiet nedlægger hotspot i Randers

Randers FC For abonnenter

En brasiliansk bomber og bud på startopstillingen: Genopstår Randers FC hos oprykkerne?

Randers FC For abonnenter

Kvaliteten har manglet: Marxen har klart fokus til vigtig kamp mod Vejle

Annonce