Annonce
Randers

Veteraner og deres familier mindes og æres med sten

Iben Sønderup foretog den officielle afsløring. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Mange veteraner tog del i den officielle afsløring af en mindesten for faldne soldater og deres familier.

Både byrådsmedlem Iben Sønderup (S), formand for Danmarks Veteraner, Kronjylland, Knud Spangsø, og Nils Bjerre Jakobsen fra Veterancaféen var i deres taler ved den officielle afsløring af en mindesten for udsendte veteraner inde på, at stenen også er rejst til ære for de familier, der har haft tæt berøring med de udsendte.

- Særligt for dem er det svært at have et familiemedlem udsendt, sagde Iben Sønderup, hvis mand selv er blandt de tidligere udsendte.

Iben Sønderup noterede, at vi befinder os i et historisk år, idet det er 70 år siden, FN foretog den første udsendelse. I de mellemliggende år har alene Danmark udsendt 60.000 til verdens brændpunkter.

- De har gjort en indsats ikke kun for Danmark, men for hele verden, sagde Iben Sønderup, der også fremhævede, at ingen udsendt kommer upåvirket hjem.

Nils Bjerre Jakobsen rettede på egne og andre veteraners vegne en tak for rejsningen af mindestenen og betonede, at også ægtefæller, børn, forældre og andre familiemedlemmer fortjener respekt, også fordi de blev hjemme og fik samfundet til at fungere. Nils Bjerre Jakobsen fremhævede desuden, at ved udsendte forstås ikke alene soldater, men mange andre, såsom politifolk, sygeplejersker og flere andre grupper.

Knud Spangsø kunne melde, at i bogstaveligste forstand var en stor sten lettet fra hans hjerte med afsløringen af mindestenen. Han ridsede kort historien op fra den dag for et års tid siden, da han i Veterancaféen talte med daværende formand for Randers Kommunes beskæftigelsesudvalg, Christian Boldsen (V), der nok mente at kunne finde et ubrugt beløb til rejsning af en mindesten. På stenen står da også, at den er rejst på initiativ af veteraner og sat af Randers Kommune.

Knud Spangsø nedlagde efter afsløring og taler en krans fra Danmarks Veteraner, Kronjylland. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Teksten

Mindestenen er placeret ved mindeankret på Randers Havn med mindesten for Niels Juel ved siden af i fin symmetri med ankret.

Teksten er i en smuk skrift hugget ind af stenhuggerfirmaet Kriegbaum og lyder således:

"Denne sten er rejst til ære og respekt for Danmarks mange veteraner udsendt siden 1948 og deres pårørende".

Højtideligheden blev overværet af mange veteraner, og der var mødt faner op fra flere soldaterforeninger. En trompetist, Simon Gregersen, Aarhus, bidrog ved blandt andet at spille "Kongernes konge".

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pres på testcentrene: Går efter at holde køen på maksimalt en halv time og der er flere podere på vej

Randers

Voldsom brand har sprængt køkkenrude og brændt gavl: - Der har været gasflasker og benzin derinde

Annonce