Annonce
Randers

Veteranerne vil have fat i de pårørende: De skal have et tilbud for sig selv

Når veteranerne mødes, så er de pårørende ofte med første eller måske anden gang. Men så kommer de ikke mere. For deres problemstillinger handler det jo ikke om, når veteranerne er sammen. Derfor søger veteranerne nu pårørende, som kan komme med i samtalegrupper og skabe sig et netværk med ligesindede. Privatfoto
Når veteranerne henvender sig til Veteran Cafeen, er de pårørende som regel med første eller anden gang. Men så tabes de. Derfor vil veteranerne nu forsøge sig med at lave et tilbud til de pårørende, hvor de pårørende mødes selv og får et sted, hvor de kan søge vejledning og råd hos hinanden.
Annonce

Randers: Veteran Cafeen Randers har efterhånden ret godt fat i veteranerne i byen, oplever formanden Niels Jakobsen. Men det halter til gengæld bagefter med pårørende til veteraner.

- Når veteranerne kommer i cafeen første gang og måske anden gang, er de pårørende ofte med. Men så taber vi dem. For når veteraner mødes, så handler det jo om dem, og ikke de pårørende. Derfor vil vi godt skabe et forum alene for pårørende til veteraner, hvor de kan få et netværk og møde ligesindede, lyder det fra Niels Jakobsen.

Han fortæller, at der er omkring 600 veteraner i Randers, hvoraf de 200-300 har sin gang i cafeen.

- Rent statistisk plejer man at gange en veteran med fire, så har man pårørendegruppen. Og her er der cirka kun 150-200, der har berøringsflade med cafeen, så der må være mange flere derude, der kunne have gavn af at mødes med pårørendegruppen, vurderer Niels Jakobsen.

Han oplyser, at man anslår, at omkring 15 procent af de hjemvendte veteraner har diagnoser eller følgevirkninger fra udsendelsen med sig hjem. Og han mener derfor, at der er et behov for at få fat i dem og deres pårørende, fordi der kan være hjælp at hente ved at få et netværk.

Annonce

Tallet er højere end fire

Irene Kjærgreen, der sammen med Lone Dreholt, udgør styregruppen bag de pårørende, vil endda gerne have tallet på de fire pårørende pr. veteran op.

- For det er ikke kun nærmeste familie til veteraner, der kan have godt af at mødes med ligesindede. Det kan også være venner og kolleger til veteraner, i takt med at veteranerne sendes ud på arbejdsmarkedet igen, siger hun.

Veteran Pårørendegruppen Randers

Veteran Pårørendegruppen Randers er netværk for veteraners pårørende.

Formålet  er at skabe gode, fælles oplevelser for veteranernes pårørende for herigennem at udvikle stærke og støttende fællesskaber. At man kan mødes med ligesindede, som kan følge ens tanker og følelser, så man kan få luft, råd, hygge, ja, et fællesskab.

Gruppens arrangementer skabes på baggrund af medlemmernes ønsker og behov.

Gruppens arrangementer er veteranfrit.

Der deltages ind i mellem i arrangementer i fællesskab med Veterancaféen Randers, Randers Kommune, Randers FC og andre eventuelle samarbejdspartnere. Dette vil tydeligt fremgå i begivenhederne i den lukkede gruppen, hvis det er fællesarrangementer, da disse ikke er veteranfrie.

Der er en lukket facebook-gruppe i Veteran Pårørendegruppen Randers, som kun er for pårørende.

Pårørende opfordres til at søge medlemskab af den lukkede gruppe og her vil alle arrangementer blive slået op.

Ønsker man at høre mere om gruppen eller deltage i arrangementerne, kan man som pårørende søge ind i den lukkede gruppe Veteran Pårørendegruppen Randers. Alternativt kontakte styregruppen på vpg.randers@gmail.com. Styregruppen består af Lone Dreholt og Irene Kjærgreen.

For at få fat i flere pårørende har styregruppen tænkt sig at stå for det praktiske, men lader egentlig samtaleemnerne og foredragsforslagene være op til de pårørende.

- Det er dét, de efterspørger, det, de har lyst til eller behov for, vi gør, siger Irene Kjærgreen.

Man kan henvende sig via den åbne støttegruppe på Facebook, der kaldes Veteran Pårørendegruppen Randers, hvor der også findes en mail til styregruppen. Og på den åbne side er der et link til en lukket gruppe for pårørende.

Veteran og pårørende

Definition veteran: Alle, som har været udsendt. Det vil sige  ikke "kun" folk i grønt, men også politi, sygeplejersker, læger, hjemmeværnsfolk eller andre, som har været udsendt.

Definition pårørende: Alle med en berøringsflade med en veteran. Koner, mænd, kærester, børn, søskende, forældre, bedsteforældre, anden familiær relation, venner, kollegaer  med flere.

- Nogle gange har de pårørende ikke lyst til at få udbasuneret, at de kommer her. Og det respekterer vi. Der skal også være tillid til, at Lone og jeg ikke fortæller ting videre, vi måske hører om vores veterankammerater. Der er vandtætte skotter, og vi siger også, at vi holder tingene, der er blevet nævnt, i det forum. Man skal ikke gå og snakke om, hvad der er af problemstillinger uden for samtalegrupperne, lyder det fra Irene Kjærgreen.

Veteran Cafeen Randers godt besøgt efter den er kommet til at ligge på Udbyhøjvej. På billedet ses fra venstre Niels Jakobsen, formand for Veteran Cafeen Randers, Irene Kjærgreen, med i styregruppe for pårørende, borgmester Torben Hansen (S), Lone Dreholt, også styregruppe for pårørende, veterankoordinator Stanley Schmücker og veteran H. C. Mortensen, der er ansat i Østjyllands Politi. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce