Annonce
Debat

Vi er nødt til at snakke om, at vi er alt for mange mennesker på kloden

Hedt: Klimadebatten har været et stort emne i valgkampen. Politikerne står i kø for at overbyde hinanden i reduktion af CO2-udledninger

Men ingen tør tage debatten om, hvor mange mennesker, som skal frembringe CO2. I 1996 samledes et panel af verden førende biologer for at beregne, hvor mange mennesker, som kunne leve bæredygtigt på vores planet. De kom frem til, at der kan leve maksimalt tre milliarder mennesker på kloden, hvis der også skal være plads til andre arter. Og kun hvis alle tre milliarder opførte sig miljørigtigt. I dag er vi på vej til ni milliarder, om yderligere 25 år er vi 18 milliarder og 25 år mere 36 milliarder. Måske var det slet ikke så tosset at begynde at tale om disse fakta.

Nogle mennesker har en teknisk løsning på problemet, men i den tid, bilindustrien har brugt på at få biler til at bruge en tredjedel mindre brændstof, er der kommet tre gange så mange biler.

Vi har i Danmark et fantastisk affaldshåndteringssystem med forbrændingsteknologi til at genindvinde plastikaffald til strøm og varme. Det har de ikke i Asien. De kan kun komme af med deres plastikaffald, hvis nogen samler det sammen og genbruger det.

Vi sorterer vores plastik fra forbrændingsaffald med love, regler og afgiftsfinansieret indsamling - og sender det til Asien. Det er kun i Asien, at de vil bruge den kvalitet, som kan opnås ved genbrugsplast. Og da vi har så meget dårlig kvalitet plastik, som skal afsættes et eller andet sted, så betaler vi fragten til Asien samtidig med at modtageren bliver betalt for at genbruge det.

Derfor er genbrugsprisen for plastik i Asien negativ, og det betyder, at ingen har råd til at indsamle det og betale for at få det genbrugt. Årsagen til, at verdenshavene bliver fyldt med plastik fra Asien, er vores samvittighed. Vi vil være de gode, de miljøbevidste og dem med de høje mål for genbrug, så vi ødelægger ulandenes mulighed for at genbruge deres eget affald. Det er ikke af ond vilje, plastikken havner i havene - det er af økonomiske årsager, og det er os, som ødelægger økonomien.

Uanset hvordan miljø- og klimaproblemer skal løses, så er det nok ikke så tosset, hvis vi også overvejede hvor mange mennesker der egentlig kan bebo vores klode. Gode intentioner eller ej.

Annonce
Knud Skov Ahrnkiel
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En syg kultur i byrådet

Knægtelse af kommunalt ansattes ytringsfrihed. Magtmisbrug. Mistillid. Usikkerhed. Angst. Der bliver ikke lagt fingre imellem, når to eksperter i kommunale forhold kommenterer på Henning Jensen Nyhuus’ forsvar for, hvorfor det er nødvendigt at kigge i medarbejderes personlige papirer. De to eksperter retter en sønderlemmende kritik mod Nyhuus’ argumentation. Som forhenværende borgmester i Randers Kommune er Henning Jensen Nyhuus en erfaren politiker. En politiker, der i to perioder som borgmester og siden som menigt medlem har været med til at præge politikken og det politiske miljø i Randers Kommune. Netop derfor er det så voldsomt beskæmmende, at han har bragt sig i en position, hvor han – helt berettiget – må stå på mål for en så skarp og direkte kritik. Nyhuus' argument om, at en ansats ytringer i en offentlig debat og en anden ansats klage over ham, berettiger politikere til at stikke deres næser i medarbejdernes personlige papirer i kommunen, holder ikke. Det er så langt fra at være i orden, som det overhovedet kan være. Og som professor Kurt Klaudi Klausen siger om det læserbrev, hvor Nyhuus fremsætter sine holdninger, så vidner det om ”…manglende forståelse for den arbejdsdeling, der er mellem politik og administration…”, ”…en kultur præget af mistillid og om et pres, der lægges på medarbejderne fra politisk hold, som må skabe usikkerhed, hvis ikke angst for, hvad der bliver det næste…” Denne sag er blot et foreløbigt lavpunkt i, hvordan et betændt og ekstremt dårligt politisk miljø udmønter sig i Randers Kommune. Vi har før set flere eksempler på den manglende forståelse af, hvad der er politik, og hvad der er administration, og nu har vi to eksperters præcise vurdering af, hvad det fører med sig, når politikere ikke formår at holde sig til deres del af banen. Alle i Randers Kommune kan med rette forvente, at byrådsmedlemmerne – og ikke kun Nyhuus – gør sig seriøse overvejelser om, hvad deres rolle egentlig er. Og hvorfor de er i politik.

Annonce