Annonce
Indland

Vi er stærkere sammen – uanset om vi har et handicap eller ej

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH). Foto; Thomas Howalt Andersen
Annonce

Vidste du, at flere end halv million danskere lever med et handicap? Så mange af os har faktisk en i familien, en kollega eller nabo med et synligt eller usynligt handicap.

Tre af de mennesker, der lever med et handicap er: Laura, Martin og Charlotte. De er vidt forskellige mennesker og på hver deres måde i gang med livet. Laura er under uddannelse, Charlotte er blevet mor og Martin arbejder i en reception.

Men de har én ting til fælles: De har et handicap.

Handicap kan se ud på mange måder. Det kan være lige fra hjerneskade og gigt til udviklingshandicap og psykiske lidelser. Fælles for mennesker med et handicap er, at lever med nogle udfordringer, der kan begrænse dem i hverdagen.

Laura har eksempelvis børnegigt – et handicap, du ikke kan se. Skoletiden for Laura var lig med meget fravær på grund af indlæggelser og træthed. Det betød, at hun fik store faglige huller i skolen. De huller fulgte med hende ind på gymnasiet. Heldigvis har Laura ressourcestærke forældre, der på skift har sat deres karriere på pause for at undervise og hjælpe Laura derhjemme.

Men alle børn og unge med handicap har ikke forældre, der kan hjælpe dem på den måde. Tallene viser også, at mange unge med handicap mangler folkeskolens afgangsprøve. Og de, der gør, klarer sig dårligere end deres jævnaldrende kammerater uden handicap, ifølge en VIVE-undersøgelse blandt børn med handicap i skolen.

Hvis du er barn og har et handicap, så er du altså allerede bagud på point. Derfor skal vi – politikere, handicaporganisationer, forældre, skoler og kommuner - stå sammen og i fællesskab gøre mere for at give børn med handicap den bedst mulige start på livet.

3. december er FN’s internationale handicapdag. Her markerer vi, at mennesker med handicap skal have de samme vilkår for at kunne leve et godt liv og deltage samfundet. I Danmark har vi tilsluttet os FN’s handicapkonvention. Med det har vi sagt ja til at sørge for fundamentale frihedsrettigheder for mennesker med handicap samt at fremme respekten og værdigheden for mennesker, der lever med et handicap.Kære alle – tillykke med handicapdagen! Og husk, at handicapsagen vedrører os alle. Lad os derfor stå sammen om at indrette fællesskabet for alle.


Vi er ikke vores handicap. Vi er mennesker. Vi mennesker har nogle fysiske eller psykiske udfordringer, der kan blive til et handicap i mødet med samfundet.

Fx kan der være forhindringer på arbejdspladsen, når du går en tur ned ad gågaden eller taget toget for at besøge venner og familier. Når vi som samfund mangler at have tænkt over gode løsninger for alle, så opstår problemet og menneskers handicap. Lidt langhåret kaldes det for det relationelle handicapbegreb.

Ta’ fx Charlotte. Hun er trådt ind i 30’erne og har en række psykiske lidelser, der påvirker hendes liv. Siden hun var fem år, har hun haft voldsomme smerter i ryggen. Lægerne har hele forklaret Charlotte, at ryggen gjorde ondt på grund af hendes psykiske lidelser.

Men efter 21 år opdagede en fysioterapeut, at rygsmerterne og de spastiske lammelser i virkeligheden skyldes nervesygdommen dystoni. Charlotte har haft mange smerter i ryggen, men lægerne har aldrig ville anerkende det som en fysisk sygdom.

Det er et eksempel på, hvordan mennesker oplever barrierer i sundhedssystemet. Charlottes problemer og udfordringer blev dermed større, fordi sundhedssystemet overså nogle symptomer.

I en DH-undersøgelse fra i år svarer 65 procent af mennesker med psykiske handicap: Jeg har oplevet, at fysiske symptomer bliver tilskrevet min psykiske lidelse, og det viste sig senere ikke at være tilfældet.

Hvis mennesker med handicap skal opleve at være en ligeså stor del af samfundet som alle andre, så skal vi stå sammen om at løse eksempelvis disse udfordringer inden for sundhedsvæsnet.

Alle mennesker ønsker at kunne leve et aktivt og selvstændigt liv: Besøge venner, tage toget og læse nyheder på mobilen. Det bliver muligt, når samfundet er tilgængeligt og indrettet for alle.

Mennesker med handicap vil også engagere sig i samfundet. Nogle af jer har nok hørt om Martin. Han har nemlig kæmpet for at få stemmeret. Han går meget op i politik og ser TV2 News hver morgen og nyhedsudsendelser på både DR og TV2 om aftenen. Men Martin har også et udviklingshandicap og har derfor en værge til at styre sin økonomi. Det betød, at han ikke kunne få lov til at stemme til Folketingsvalget.

Martins ihærdige kamp lykkedes endelig i 2018. Her blev loven nemlig ændret, så mennesker under økonomisk værgemål også får en stemmeseddel. Så nu kan Martin også få indflydelse på det samfund, han engagerer sig i.

Kære alle – tillykke med handicapdagen! Og husk, at handicapsagen vedrører os alle. Lad os derfor stå sammen om at indrette fællesskabet for alle.

Lad os arbejde sammen om at lave gode løsninger, så mennesker med forskellige udfordringer også får mulighed for at deltage og bidrage til det danske samfund. Vi skal gøre ligeværdighed for mennesker med handicap til en central værdi.

Så Laura, Charlotte og Martin bedre kan deltage, bidrage og leve et liv som alle andre på trods af deres handicap.

Som mennesker, familier og samfund er vi stærkere sammen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Flere beboere blev vækket i nat: Beruset og aggressiv mand sparkede til biler

Annonce