Annonce
Randers

Vi har gjort livet mere surt for tyvene

Stadig færre får besøg af fyre som ham her. Modelfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
I 2019 fik det laveste antal private boliger besøg af udbudne gæster i 35 år - en udvikling som også Randers er med i. Hos kampagnen Bo Trygt! mener man, at hovedårsagen til den positive udvikling er, at vi er blevet bedre til passe på både vore egne og vore naboers hjem.

Randers: Vi skal tilbage til midten af 1980'erne for at finde et år med lige så få indbrud i private danske hjem som i 2019. Det viser en opgørelse, som kampagnen Bo Trygt! netop har udsendt, og heller ikke Randers er gået uden om denne positive udvikling.

Af meddelelsen fra Bo Trygt fremgår, at ifølge Danmarks Statistik blev der i fjerde kvartal 2019 på landsplan anmeldt 7.437 indbrud. Lægger man dem sammen med indbrudstallene fra de første tre kvartaler, giver det i alt 24.553 indbrud i 2019. Der er tale om foreløbige tal, der kan blive justeret en anelse, når alle indbrud i julen er endeligt registreret, men tallet vil ikke ændre sig væsentligt.

Bo trygt er en kampagne skabt af TrygFonden og Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd. Folkene bag mener at faldet i indbrud først og fremmest skyldes, at vi i stort omfang er gået sammen om holde tyvene ude.

- Det er en rigtig god nyhed, at vi har haft så relativt få indbrud i Danmark sidste år, når vi sammenligner med tidligere år. Det er resultatet af mange menneskers, nabolags og organisationers indsats for at gøre livet surt for indbrudstyvene, og det er noget, vi alle bør glæde os over, siger Britt Wendelboe, programleder i Bo Trygt-samarbejdet, og fortsætter:

- Frygten for indbrud er noget af det, der påvirker danskernes tryghed allermest i en negativ retning, og derfor er der fortsat brug for, at vi alle sammen gør en målrettet indsats for at holde tyvene ude. Ikke bare af vores eget hjem, men af hele nabolaget.

I Randers Kommune blev der i 2019 anmeldt i alt 438 indbrud. Det er otte færre end året før, men 141 færre end i 2016. Tallene for de samme to årstal er for Favrskovs vedkommende 174 og 298, for Norddjurs 118 og 161 og for Syddjurs 204 og 276.

Annonce

Klar til vinterferien?

Hos Bo Trygt oplever man en stor interesse for, hvordan man mest effektivt forebygger indbrud – både ved at gøre det sværere at bryde ind ad vinduer og døre og ved at organisere sig med nabohjælp.

- Det bedste, man kan gøre for at forhindre indbrud, er at gøre det vanskeligt for indbrudstyvene at komme ind. Jo længere tid, det tager at bryde ind, jo større er chancen for, at tyvene opgiver. Det er både sund logik og det, videnskaben siger om indbrudsforebyggelse. Nabohjælp er også et effektivt middel til at forhindre indbrud, så jeg kan kun opfordre til, at man downloader Nabohjælps-appen og organiserer sig med sine naboer. Hvis tyvene fornemmer, at der bliver holdt øje ind over hækken, og at alle hilser på fremmede personer i kvarteret, så øges chancerne for, at de lister af igen, fordi de ikke vil genkendes, siger Britt Wendelboe og fortsætter:

- Vinterferien nærmer sig, og vi ved, at antallet af indbrud stiger i ferieperioderne. Så det er et godt tidspunkt lige nu at gå boligen grundigt igennem og foretage indbrudsforebyggende forbedringer. Ud over aktiv nabohjælp og sikring af døre og vinduer er det eksempelvis en god idé med automatisk lys på grunden og at klippe hækken ned, så tyvene ikke kan skjule sig, mens de forsøger at bryde ind.

Via appen Nabohjælp kan man organisere sig i grupper af betroede naboer og holde øje med hinandens boliger. Der er også mulighed for at dele og modtage beskeder fra andre nabohjælpere i et større område, så du bliver orienteret, hvis der er set mistænkelige personer i kvarteret, eller der har været indbrud i nærheden, fortæller Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Klimasikring betaler sig for dambrug: Beskidt vand kan presse fiskenes sundhed

Randers For abonnenter

Rapport beskriver betændt klima i byrådet: Afslører ødelæggende tillidskrise

Annonce