Annonce
Randers

Vi kan også i Randers: Sådan flytter man et rådhus

I dagene 6. og 7. marts 1930 blev det gamle rådhus på Rådhustorvet flyttet tre meter mod nord. Begivenheden gav genklang langt ud over byens grænser, og tilstrømningen til begivenheden var stor. Foto: Randers Stadsarkiv
I Nordjylland har det vakt stor opsigt, at et fyrtårn flyttes væk fra vandet. Allerede i 1930 blev det gamle rådhus i Randers flyttet tre meter under overværelse af mellem 4000 og 5000 tilskuere.
Annonce

Randers: I Nordjylland flytter de et fyrtårn, men allerede for 89 år siden, 6.-7. marts 1930, blev det gamle rådhus i Randers flyttet hele tre meter til sin nuværende placering for at give plads til biler i byen.

Mellem 4000 og 5000 mennesker var mødt op for sammen med statuen af Niels Ebbesen at være øjenvidner til den store begivenhed.

Selve flytningen var grundigt forberedt. Bygningen, der vejede 700 ton, havde overalt fået ført tværbjælker gennem væggene. Disse bjælker lå oven på 224 stålruller, der hvilede på fire jernbjælker.

Jernbjælkerne var ført hele vejen gennem huset og blev holdt oppe af 56 donkrafte, der skulle løfte huset seks centimeter, når den vandrette flytning var tilendebragt.

Dette skulle ske for at kompensere for det skrånende terræn. Rådhuset var i forvejen hugget fri af sit oprindelige fundament, og i husets nordende havde man støbt nyt, som murene skulle stå på, når de nåede deres nye ståsted. For enden af bygningen var placeret særlige donkrafte, der skulle flytte det gamle hus, centimeter for centimeter.

For enden af rådhuset havde man opsat en målestok for at kunne følge husets bevægelse, men efter et stykke tid uden bevægelse måtte ingeniøren op at banke på stokken, og det viste sig så, at huset faktisk havde bevæget sig.

Det udløste straks hurraråb fra tilskuerne på pladsen.

Da klokken blev 12, var huset flyttet den første halve meter. Derefter holdt man middagspause til 13.30 og fortsatte så arbejdet, til de to en halv meter var nået.

Dagen efter klokken 11.00 genoptog arbejderne flytningen og fuldførte arbejdet. Det havde sagtens kunnet lade sig gøre at gennemføre hele flytningen på en enkelt dag, men der skulle også være noget for publikum at betragte dagen efter, og derfor brugte man to dage på arbejdet.

Annonce

I ro og mag

På andendagen var fremmødet på Rådhustorvet dog betydeligt mindre. Kun cirka 1000 tilskuere var mødt op.

Den halve meter, der manglede på andendagen, blev også udført i ro og mag, og først 14.37 var flytningen tilendebragt, og formand Hansen fløjtede arbejdet af med en skingrende sejrsfanfare, der igen blev efterfulgt af hurraråb fra tilskuerne på pladsen.

Derefter havde arbejderne tilbage at hæve huset de omtalte seks centimeter. Dette arbejde, der blev udført uden stor festivitas, gik meget langsommere.

Der kunne kun løftes 1 mm i timen, og først 19. marts var man færdig med hævningen. Derefter blev murene sat i forbindelse med fundamentet, og jerndragerne kunne så fjernes. Restaureringen efter arbejdet tog over et år.

I dag er det stadig muligt at se, hvor det gamle rådhus stod. En granitvinkel i fortovet syd for bygningen markerer husets tidligere placering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ridse i lakken: Michael Aastrup vil kæmpe for at genvinde vælgernes tillid efter omdiskuteret udlandsrejse

Randers FC

Vito sikrede Randers FC endnu en sejr i generalprøven

Randers FC For abonnenter

Central midtbaneduo begynder at klikke: - Det har ikke altid set skidegodt ud

Annonce