Annonce
Randers

Vi løber uden at kende risikoen

Af skade bliver man klog, hedder det, men når det gælder løbeskader, har vi meget at lære. Nu skal der forskes i sagen.

Løbeskader er de mest almindelige idrætsskader herhjemme. Alligevel findes der ingen forskning, landets 1,3 løbemotionister kan læne sig op ad, hvis de gerne vil træne, så de undgår skader.
Det råder Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet nu bod på med et landsdækkende forskningsprojekt.

ProjectRun21

Alle i alderen 18-65, der løbetræner, eller har lyst til at gøre det, kan være med i det landsdækkende forskningsprojekt.

Man skal dog have været skadesfri i et halvt år.

Derudover skal man være indstillet på at registrere alle sine løbeture og resultater på sit GPS-ur eller sin smartphone.

Programmet tager 14 uger med tre ugentlige løbeture og har til formål at træne deltagerne op til at kunne løbe et halvmaraton: 21,1 km.

Der er tre forskellige træningsprogrammer at vælge mellem, som er udviklet af Thomas Nolan, cand.scient. i idræt og tidligere landstræner i mellem- og distanceløb. Et har især fokus på distance. Et har især fokus på tempo. Et er en blanding af de to. Derudover er der en fjerde valgmulighed: Lav dit eget træningsprogram.

Løbetræningen og eventuel skadesudvikling bliver overvåget via daglige e-mails, og man bliver holdt til ilden af forskningsgruppen.

Derudover bliver alle deltagere medlem af et Facebook-fællesskab, hvor der kan uddeles tips og skulderklap.

Med sin deltagelse bidrager man til forskningen i, hvordan man optimerer sin løbetræning ved at minimere risikoen for udvikling af løbeskader.

Træningen begynder hver mandag.

Læs mere på www.runsafe.dk/projectrun21, hvor det også er muligt at tilmelde sig.

3000 løbere fra hele landet skal løbetræne og indberette distancer, tider og eventuelle problemer og skader til ProjectRun21. Målet er at skaffe forskningsbaseret viden om, hvordan løbetræning skal struktureres, så den har mindst mulig skadesrisiko for løbere på alle niveauer.
Annonce
»Det mangler i løbeverdenen, og jeg tror, det er fordi, det efterhånden handler så meget om præstation. Mens motionsløb tidligere var noget, vi dyrkede for at holde os sunde og måske slanke, så betyder gennemsnitshastighed og personlige rekorder mere i dag end nogensinde,« siger Camma Damsted, kandidat i fysioterapi og ph.d.-studerende.
»Når vi konkurrerer lidt, bevarer vi motivationen. Men samtidig risikerer vi måske også nemmere at blive skadet. Det må da være vigtigere at vi gennemfører uden skader,« mener forskeren, som stadig har plads til flere deltagere i projektet.
Annonce
Randers For abonnenter

Forrygende travlt trods corona: Ny-ombygget restaurant i Randers har masser at lave

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

For 100 år siden vogtede det Niels Ebbesen - nu er det forvist til at ruste i en park: Læsertip om udsigtspunkt afslører mystisk skæbne

Randers For abonnenter

Endnu en myndighed kritiserer specialtilbud: Rod i instrukser, journaler og medicinhåndtering er til fare for patienternes sikkerhed

Randers

Nu kan du snart stå i kø i tørvejr, når du testes - uanset hvordan vejret i øvrigt er

Randers FC For abonnenter

Uvisheden om Randers FC-trænerens fremtid kan ikke blive hængende i luften: Det er tid til afklaring

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Randers For abonnenter

De kan ikke gå - men de kan løbe: Sanne troede ikke, det var en sport for hende, men på under et år kom hun på landsholdet

Alarm 112

27-årig mands mulige mål afsløret i retten: Idrætsskole i landsby syd for Hobro var en af hans 'fantasier'

Sport

Flyvespark sendte Yasmins eventyr til tælling, men Randers-talentet vader i succes, slås på lige fod med drengene og har opfyldt sin store drøm

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Randers

Mandagshøjvande kom i vejen for Pers bådprojekt: Nu håber han, at utæt port bliver lappet, før det for alvor bliver vildt

Randers For abonnenter

De er ikke i gang med at rive det ned - tværtimod: Helt nyt liv på vej i det tidligere Provinsforlaget på Århusvej

Randers

Alvorlige anklager, falske profiler og hundredvis af mails: Svend Brinkmann åbner op om flere års forfølgelse

Annonce