Annonce
Erhverv

- Vi passer på os selv, hinanden og planeten, og vi mener det dybt seriøst, når vi siger det

En af virksomhedens vigtigste værdier handler om trivsel på arbejdspladsen. SustainX har et mål om inden for to år at være 50 medarbejdere, og samtidig have fuldt implementeret en firedages arbejdsuge. Foto: Melissa Ørnstrup
SustainX har travlt med at hjælpe SMV’ere med den grønne omstilling. Høje ambitioner og medarbejdertrivsel skal gå hånd i hånd, mener man i Horsens-virksomheden, der vokser nærmest eksplosivt

De sælger bæredygtige løsninger til små og mellemstore virksomheder i Danmark. De er gode til det. De er gået fra to til 20 medarbejdere på godt halvandet år, og det stopper slet ikke der. Målsætningerne er klare, og det vender vi tilbage til.

Virksomheden er under to år gammel, og for nylig modtog den hele to anerkendelser. Først blev SustainX udnævnt til rollemodel af Dansk Iværksætter Forening inden for bæredygtig udvikling i forbindelse med iværksætterugen Global Enterpreneurship Week i Horsens.

Samtidig modtog virksomheden Iværksætterprisen til Business Horsens award show ”Impact” for deres foreløbige indsats for Horsens Kommune og i Midtjylland med danske SMV'er.

Annonce

Hvad er det, de er så gode til? Det kan afdelingschef Mie Skjødt på virksomhedens kontor på Nørrebro i København godt svare på.

I afdelingschefens billede er tingene egentlig ret simple: SustainX skal være med til at gøre verden til bedre sted, og arbejdsugen må kun vare fire dage. Bæredygtighed og medarbejdertrivsel. Værsgo.

Missionen var klar fra begyndelsen: Danmark har en målsætning om at nå en 70 pct. reduktion i CO2 inden 2030.

- Vi skal hjælpe SMV’erne gennem den grønne omstilling, siger Mie Skjødt, afdelingschef i SustainX. Foto: Melissa Ørnstrup

Det vil vi være med til at opnå, sagde grundlæggerne nærmest som et mantra.

- Det er regeringens målsætning og derfor hele Danmarks, uddyber Mie Skjødt.

Vision og mission

- Danmark er bare primært et SMV-land, så hos SustainX tror vi på, at hvis vi skal nå i mål med den bæredygtige omstilling frem mod 2030 og nå de ambitioner, der er sat for at skabe bæredygtig forandring, så kræver det først og fremmest, at vi hjælper SMV’erne gennem den grønne omstilling. Det har vi gjort til vores vision og mission, siger hun.

Danmark er bare primært et SMV-land, så hos SustainX tror vi på, at hvis vi skal nå i mål med den bæredygtige omstilling frem mod 2030 og nå de ambitioner, der er sat for at skabe bæredygtig forandring, så kræver det først og fremmest, at vi hjælper SMV’erne gennem den grønne omstilling. Det har vi gjort til vores vision og mission.

Mie Skjødt, SustainX

- Vores helt konkrete langsigtede målsætning lyder, at i 2030 har SustainX været én af de 10 enablers, som sikrede, at Danmark nåede en 70 pct. reduktion i overensstemmelse med Paris-aftalen, siger Mie Skjødt.

Helt konkret har SustainX først og fremmest udviklet en værktøjskasse til grøn omstilling i form af et treårigt forløb sammen med virksomhederne.

På den måde får man gennem samarbejde med Sustainx en sustainability manager, som agerer både arme og ben for virksomheden i forhold til bæredygtig omstilling.

- Vi står for at lave klimaberegninger, CO2 baselines, ambassadørkorps internt, uddannelse i virksomhederne på bæredygtighed, udfærdige cirkulære økonomiplaner og sætte målsætninger op for vores kunder, forklarer hun videre.

Mie Skjødt lægger ikke skjul på, at man er superambitiøse i den unge virksomhed med en gennemsnitsalder på godt 30. Her arbejder klimaingeniører, tekniske projektledere, antropologer, forretningsudviklere og kommunikationsspecialister. Bæredygtige rådgivere.

Samtidig skal SustainX være et godt og behageligt sted at arbejde. Ambitioner og trivsel skal følges ad.

- Vi står i en situation, hvor vi er forholdsvis nye. Vi har brugt et år på at bygge hele vores fundament. Vores forretningsmodel er etableret, og derfor står vi også og kigger ind i en ret eksponentiel vækstrejse. Fundamentet er lagt, og vi har strukturen på plads internt, så nu kigger vi ind i skalering, skalering, skalering.

SustainX

Etableret i Horsens i 2020 af Line Amtorp Poulsen og Kristian Danielsen.

Leverer bæredygtige løsninger til små og mellemstore virksomheder.

20 medarbejdere. Målet er at være 50 i løbet af to år og samtidig fastholde en firedages arbejdsuge.

- Målene på den kortere bane er, at vi inden for to år har 50 medarbejdere i SustainX-familien, og at vi i 2023 har fuldt implementeret en firedages arbejdsuge. Dertil kommer en målsætning om altid kun at have 80 pct. belægning på medarbejdere, så vi kan sikre overskud til uforudsete opgaver og samtidig sikre trivslen, siger Mie Skjødt.

Annonce

Mødt af anerkendelse

Lige fra begyndelsen har folkene i SustainX gået efter SMV’erne som målgruppe. Og de er blevet taget godt imod.

- Vi bliver mødt af en anerkendelse omkring bæredygtighed og en anerkendelse af, at agendaen er vigtig. Det oplever SMV'erne også i stigende grad, fordi deres kunder begynder at stille krav til dem. At arbejde med bæredygtighed for de danske SMV'er er license to operate. Hvis ikke de omstiller, så har de ikke et forretningsgrundlag i fremtiden. Det anerkender de, og det vil de gerne opnå, forklarer Mie Skjødt.

Men der er bare det gab, at SMV'erne ofte mangler værktøjerne og ressourcerne internt til at komme derhen. Danske SMV'er har sjældent en hel bæredygtig afdeling etableret som mange af de store virksomheder.

-Det er dét behov, vi kan hjælpe dem med at opfylde til at drive den bæredygtige omstilling. Vi er meget synlige på produktionsgulvet, og det skaber enormt meget værdi. Det er dér, vi differentierer os fra mange af de andre. Vi er operationelle og arme og ben for virksomhederne.

Annonce

En kæmpe udfordring

Med de store vækstambitioner erkender Mie Skjødt også, at rekruttering er en kæmpe udfordring, for kandidaterne skal være kompetente i flere retninger.

- Vi rekrutterer ud fra et mantra, der hedder: Hire for mindset, train for skills. Det betyder, at noget af det vigtigste er, at vores medarbejdere er med på visionen, og at personligheden flugter med vores ambitioner. Vi passer på os selv, hinanden og planeten, og vi mener det dybt seriøst, når vi siger det, siger hun.

Trivsel er ufatteligt vigtigt for SustainX. Derfor arbejder de på at implementere en firedages arbejdsuge for alle deres medarbejdere i 2023.

- Det er meget atypisk for et konsulenthus ikke at arbejde 50 timer og samtidig at arbejde mod at arbejde f.eks. 30 timer om ugen, understreger Mie Skjødt.

- Hvorfor er det vigtigt?

- Bæredygtig omstilling er for den lange rejse, så vi håber, at alle vores medarbejdere har lyst til at fejre deres 25 års jubilæum hos os. Vi fejrer hver gang, vi har et jubilæum og sætter det virkelig som en milepæl. Sådan er SustainX-familien.

Mie Skjødt er klar over, at der er kamp om talenterne. Især er der kamp om senior-profilerne, der arbejder med bæredygtighed.

- På vores vækstrejse har vi selvfølgelig også et behov for seniorprofiler, som kan understøtte vores mission. Bæredygtighedsfeltet er rimelig nyt, hvilket vil sige, at dem med erfaring er der ikke så mange af. Det var ikke en særlig stor verden for bare fem år siden, så dem med fem års erfaring er der virkelog rift om.

Mie Skjødt kan godt se, at det er gået hurtigt med at opbygge en målrettet virksomhedskultur.

- Kulturen har været der fra dag 1. Vores udfordring bliver at fastholde den kultur. Et lidt lavpraktisk eksempel er, at på alle vores interne møder er trivsel altid det første punkt på dagsordenen. Så tager vi en tur rundt om bordet, og så siger alle, hvordan de har det privat, personligt og professionelt. Der er en ret åben, ærlig og sårbar kultur, hvor vi deler. Det vidner om, at vi kan lide at bruge tid sammen, og at vi bekymrer os om hinanden, forklarer hun.

Ifølge afdelingschefen er en sund kultur en forudsætning for at lykkes med den grønne omstilling sammen med kunderne.

- Vi er først og fremmest mennesker, ikke maskiner. For at vi kan levere gode resultater over for vores kunder, så kræver det, at alle har det godt, at vi er i balance. Det køber alle ind på. Der er ingen, der sidder på kontoret til kl. 22 om aftenen og knokler powerpoints-slides, som man ser i så mange andre konsulenthuse.

Annonce

Hvad med bundlinjen?

Det nærliggende spørgsmål kunne være, om den kultur betyder noget for bundlinjen.

- Det er et godt spørgsmål. Folk spørger: Hvis I vil have en fire dages arbejdsuge, skal I så have presset fem dages arbejde ind på fire dage? Nej, det skal vi ikke nødvendigvis - for vi arbejder rigtig dedikeret med vores systemer. Dette år har derfor også været essentielt for at skabe et sundt og effektivt fundament, hvor vi netop kan, med de rigtige systemer, opnå en fire dages arbejdsuge uden at gå på kompromis med trivsel og kvalitet. Kvaliteten er SustainX’ varemærke.

Værdibegreberne i SustainX er måske nye i forhold til mange andre virksomheder. Den overvejelse har også været oppe at vende.

- Udgangspunktet er, at vi gerne vil skabe en god virksomhed ud fra den verden, vi lever i nu. Vi holder os opdateret på forskning og trends, og hvad der sker. Mange studier viser, at du får gladere og mere kreative medarbejdere og bedre resultater, hvis medarbejderne arbejder mindre. De løser deres opgaver hurtigere og bedre, siger Mie Skjødt.


Annonce

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Randers For abonnenter

Tomme boliger råber på indflyttere: Nybyggeri på Thors Bakke til unge studerende er kun fyldt godt en fjerdedel op

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup Jensen blev i weekenden far til en pige: Navnet var til langvarig forhandling

Randers For abonnenter

Randers er en slikbutik, når det gælder billige lejelejligheder: Hvad med en toværelses til 2.961 kroner?

Randers

69-årig kørte fra færdselsuheld: Politiet troppede op hos ham kort efter

Randers

Boliger i den gamle Thorsgade Kaserne er på trapperne - derfor blev byggeriet forsinket

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Sport For abonnenter

Karriereknusende knæskade vendte op og ned på tilværelsen: Michael Hansen betaler tilbage på og uden for grønsværen

For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Randers

DF's mand i Randers byråd efter kæmpesejr til Messerschmidt: Nu er det tid til at begrave stridsøkserne

Leder For abonnenter

Stavnsbundet af vanvittige varmepriser: Nødstedte borgere i Kronjylland svigtet af politikere og samfund

Randers

Pludselig er han 200 millioner kroner værd: Det svimlende beløb får nu ikke Lars til at gå amok

Annonce