Annonce
Randers

Vi savner oplevelser, liv og selskab: Restaurationslivet er så småt ved at blive løbet i gang igen

Lørdag var der fadøl, pølser og musik på Rådhustorvet. Og det var et hit, der trak mange mennesker til. Foto: Jakob Leche
Efter et år med masser af restriktioner i det sociale liv, er vi ved at være godt udsultet, hvad sociale oplevelser og gå-i-byen-ture angår. Nu må vi gerne, med coronapas, mundbind og afstand gå ud at spise igen, men gør vi det så?

Randers: Efter genåbningen af restaurationsbranchen 21. april er vi så småt begyndt at gå ud og lægge vores penge hos de erhvervsdrivende, der ernærer  sig af at bespise os. En hårdt plaget branche, der for alvor har følt coronakrisen kradse økonomisk under nedlukningen.

Lørdag var avisens udsendte en tur ude i frokostpausen og kunne konstatere, at byen var sort af mennesker. Alle vegne var der folk, i butikker, på torve og pladser, på restauranter og i cafeer.

På Rådhustorvet var alle siddepladser optaget, der var musik, fadøl og pølser og masser af liv. Musikken stod Mette Dreyer fra Madboden bag. Hun havde hyret Rebold Band, med far og datter, Steen og Trine Rebold, og det gav en masse smil på læberne og hyggelig stemning.

Annonce

- Det er anden gang nogensinde, jeg hyret musik, sidste år havde vi Peter Vildmand her, men vi trænger sådan til det nu. Trænger til at nyde livet. Nu er der ikke sket en skid i 100 år. Og det går fantastisk i Madboden. Jeg har aldrig tjent så meget som nu. Det er omsætningsrekord i de ti år, jeg har haft stedet, siger Mette Dreyer og tilføjer, at hun ellers flere gange under nedlukningen tænkte på at stoppe. Fordi det hele så så sort ud økonomisk.

Lige nu er der omsætningsrekord hos Mette Dreyer i Madboden på Rådhustorvet. Folk er vilde med at købe frokosten hos hende. Da der kun er udesevering, skal folk ikke vise coronapas. Foto: Jakob Leche

- Men det var da godt, at jeg ikke gjorde det, når nu det aldrig er gået bedre. Men hvem kunne vide det? Og for første gang er jeg bare glad for, at jeg udelukkende har udeservering, før det tænkte jeg tit på, at det havde været rart, at kunne få folk ind at sidde, når det regnede. Sådan tænker jeg slet ikke nu,  siger hun, inden hun bliver nødt til at smutte ind i Madboden igen for at betjene kunderne - der er nemlig kun hende på job i dag, og kunderne står i kø.

At vi hungrer efter lidt liv og selskab, efter at se andre mennesker, drikke en øl og lade solen varme ansigtet, kan vennerne Kurt Hansen og Jan Jørgensen tale med om.

- Om det er den første fadøl, vi er ude at få? Ja, i dag, lød det med et grin fra Kurt Hansen (tv) og kammeraten Jan Jørgensen. De glædede sig over, at der var liv og glade dage på Rådhustorvet lørdag med øl, pølser og musik. Foto: Jakob Leche

- Om vi trænger? I den grad. Vi har glædet os til at komme ud at høre musik og se andre. Det er det her, vi har gået og ventet på. Nu kan vi se lys for enden af tunnelen, siger de, og tilføjer, at de har set hinanden hver dag under nedlukningen.

Musikanterne har også glædet sig helt vildt til at komme ud at spille:

- Om vi har trippet? Ja, vi har strippet, griner Steen Rebold, mens Trine Rebold retorisk supplerer:

Med til at skrue stemningen op lørdag var Rebold Band, der består af far og datter, Steen og Trine Rebold. De var hyret af Madbodens indehaver til at skabe lidt gang i gaden. Foto: Jakob Leche

- Prøv lige at se alle de mennesker her. Når der er så mange, der dukker op, så siger det jo det hele. De har glædet sig lige så meget, som vi har, siger hun.

Skråt overfor er der også folk, der sidder under restaurant Lunas markiser og nyder mad og drikke. Og musikken fra nabo-etablissementet.

Indehaveren Albert Kelani fortæller, at spisegæsterne er begyndt at komme tilbage - i weekenderne.

Restaurant Lunas ejer, Albert Kelani, savner gæster på hverdagene. - I weekenderne er de begyndt at vende tilbage efter genåbningen, siger han. Foto: Jakob Leche

- Det kniber stadig lidt med besøg på hverdagene. Det går fint med at vise coronapas, men det giver ingen mening, at folk skal bestille bord en halv time før. Så skal jeg bede dem om at gå en tur rundt i byen eller om stå at vente uden for, selv om der er plads her, siger han og ryster på hovedet.

Desuden har han oplevet, at folk afmelder bookede borde, fordi der er for lang kø ved testcentrene, så de må droppe at få et coronapas.

- På den baggrund har jeg lige haft tre-fire afbestillinger, og det er ærgerligt, siger han.

På samme niveau som før

Mike Pabst, der samen med sin kone, Dorthe Bjørn, driver Café Jens Otto og restaurant Sejlklubben og er medindehaver af Randers Streetfood, fortæller, at det går godt på restaurant Sejlklubben.

- Det er så småt ved at blive løbet i gang igen. Men det er også et sted, hvor man er vant til at ringe og bestille et bord. Jeg vil sige, at det er næsten tilbage på samme niveau som før coronakrisen. Men det går altså lidt mere sløvt på Café Jens Otto. Her er vi ovre i, at de unge plejer at komme ret impulsivt ind, når de går forbi. Det kan de jo ikke længere, fordi de skal bestille bord 30 minutter før. Og der er flere af de ældre kunder, som har svært ved at finde ud af at bestille bord på nettet, hvis altså ikke jeg lige tager telefonen. Desuden er vi afhængige af det gode vejr på cafeen, så mon ikke det snart kommer, lyder det håbefuldt fra Mike Pabst.

Han kalder det noget pjat, at folk skal bestille et bord en halv time før, de skal bruge det.

- Når de kommer skal de jo fremvise coronapas, og så er de jo ikke syge. Hvorfor skal de så vente 30 minutter for at få et bord? Det forstår jeg ikke, siger han.

Han fortæller, at åbningen af Randers Streetfod fredag var en stor succes. Der var på forhånd booket 328 pladser inde i løbet af dagen fra 11.30 til serveringen lukkede klokken 22, og derud over sad der folk udenfor helt til det lukkede klokken 23.

- Der var smæk på. Jeg tror især, at de unge mennesker har savnet det sociale, specielt når de ikke må komme i skole, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Randers FC melder udsolgt til pokalfinalen: - Det forslår som en skrædder i helvede

Sport For abonnenter

Kaotisk optakt før Cimbria-nedtur i semifinalen: - Han har svigtet klubben og sine holdkammerater for egen vindings skyld

Annonce