Annonce
Debat

Kronikken: Vi skal glæde os over mange nye studerende i Randers i år

Foto: Lars Rasborg

Jeg glæder mig hvert år til studiestart, når det vrimler med nye, håbefulde studerende. Og i år er ingen undtagelse. For i Randers har tre procent flere valgt at begynde på en videregående uddannelse sammenlignet med sidste år. Det viser årets optagelsestal, som samtidig fortæller, at det ikke er tendensen på landsplan, hvor tre procent færre er blevet optaget. Med andre ord er Randers en by i udvikling inden for det videregående uddannelsesområde.

Helt præcist er 670 optaget i år fordelt på de to videregående uddannelsesinstitutioner i byen – nemlig VIA University College med 315 studerende og Erhvervsakademi Dania med 355 studerende. Det er virkelig glædeligt for Randers som uddannelsesby, og så kan jeg godt leve med, at jeg skal stå i en lang kø i kantinen, når det er frokosttid.

Det livsbekræftende syn af de mange nye studerende kan dog hurtigt blive afløst af tristesse, når jeg tænker på, at vi på Erhvervsakademi Dania til næste år ikke længere må optage internationale studerende, og vi dermed med et trylleslag kan tage omkring 100 studerende ud af ligningen.

Annonce

Denne fuldstændig absurde politiske beslutning om at nedlægge de engelsksprogede uddannelser bliver så tragikomisk at tænke på, når der i øjeblikket politisk snakkes om, hvordan vi skal tiltrække den arbejdskraft, som erhvervslivet hungrer efter både nu og i fremtiden.

Her snakkes der netop om udenlandsk arbejdskraft som en del af løsningen. Så de to modsatrettede intentioner hænger ganske enkelt ikke sammen. Og ekstra arbejdskraft bliver der behov for i fremtiden med tanke på den større ældrebyrde, uanset om den kommer fra danske eller udenlandske hænder.

Det må da alt andet lige være nemmere at få de udenlandske dimittender, som allerede befinder sig i Danmark, i arbejde end at skulle til at rekruttere arbejdskraften fra udlandet. Derudover vil de allerede have været i landet i mindst et par år og derigennem lært noget af den danske kultur og sproget at kende.

Men eftersom det åbenbart ikke er vejen frem, medmindre politikerne selvfølgelig kommer på andre og bedre tanker, så må vi sætte vores lid til det politiske ønske om et Danmark i (bedre) balance. Her er den politiske ambition, at færre studerende i fremtiden skal studere i storbyerne.

Det skal så gerne medføre, at flere studerende begynder på de videregående uddannelser i Randers, og det hilser vi naturligvis velkommen på Erhvervsakademi Dania, da alle vores uddannelser er placeret uden for storbyerne. Og det tænker jeg også, at erhvervslivet uden for storbyerne gør, da vi på erhvervsakademierne uddanner 90 procent af vores studerende til netop det private erhvervsliv.

Jeg håber også, at ønsket om et Danmark i balance betyder, at vi nu kan få lov til at oprette nye uddannelser i Randers, for vi har flere gange fået nej hertil, selvom erhvervslivet har skreget efter nye kompetencer. Det er der forhåbentlig en større politisk villighed til nu.

Og så kan vi forhåbentlig snart vinke farvel til dimensioneringen på flere af vores uddannelser, som betyder, at der er en begrænsning på, hvor mange vi må optage på de enkelte uddannelser. Det gør sig for eksempel gældende på vores it-uddannelser, hvor der ses på gamle beskæftigelsestal, som for år tilbage så mindre positive ud. Men nu er situationen en anden, og samtidig er det en branche i rivende udvikling.

Tænk blot på, hvor meget der er sket med smartphones inden for de seneste 10 år. Det er simpelthen nødvendigt at se mere på nutiden og fremtiden end at dvæle ved fortiden. Ellers ender denne arbejdskraft også i udlandet, hvis der ikke uddannes tilstrækkeligt med it-specialister herhjemme. Og det er mig bekendt fortsat tilladt at tænke på fremtiden og sikre sig, at vi har den nødvendige arbejdskraft også om fem eller 10 år.

Mit håb er, at når vi kigger et år frem fra nu, så vil jeg fortsat kunne skrive, at Randers er en by i udvikling inden for det videregående uddannelsesområde. Men det kræver også, at der i hvert fald gøres noget ved nogle af de mange benspænd, som vi indtil videre er blevet mødt med.

Ønsket om et Danmark i balance betyder forhåbentlig, at vi nu kan få lov til at oprette nye uddannelser i Randers, hvilket vi flere gange har fået nej til, selvom erhvervslivet har skreget efter nye kompetencer.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce