Annonce
Danmark

Vi skal hjælpe ofre for mobning på arbejdspladsen

Mobning: Mobning har ofte uoverskueligt store konsekvenser for ham eller hende, der bliver frosset ude, talt ned til eller kaldt krænkende øgenavne på arbejdspladsen. Det kan føre til langtidssygefravær, angst, depression og hjertekarsygdomme.

Desværre er mobning et problem, der ofte ikke bliver taget hånd om på danske arbejdspladser. Det kan handle om, at de ikke ved, hvordan de skal gribe fat om problemet. Eller at mobning og krænkelser er en del af hverdagen på arbejdspladsen, så uacceptabel adfærd accepteres.

Men vi har et akut behov for at gøre noget ved problemet og skabe åbenhed og mere dialog på arbejdspladserne, så mobning bliver italesat, forebygget og stoppet!

Annonce

En ny undersøgelse blandt 3F’s medlemmer viser, at næsten hver sjette af vores medlemmer har været udsat for mobning på jobbet. Det er et alarmerende højt antal.

Til sammenligning ved vi fra Det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) at godt hver 10. lønmodtager været udsat for mobning. Det er bestemt heller ikke opløftende.

Enkelte har været udsat for mobning hver dag eller flere gange om ugen og måneden. Mobberen kan være en kollega eller en leder, fortæller vores undersøgelse.

Ulla Sørensen, 3F

Vi ser desværre også, at de af vores medlemmer, der bliver mobbet, bliver syge, har svært ved at vende tilbage til deres arbejde eller mister jobbet. Det rammer altså også arbejdspladsen og kollegaerne.

Over halvdelen af de 3F-medlemmer, der har deltaget, giver samtidig udtryk for, at ledelsens indsats for at forebygge mobning på arbejdspladsen ikke er god nok.

Det er et vink med en vognstang til chef-laget om at trække i arbejdsmiljøtøjet og gøre noget for at skabe bedre trivsel for deres medarbejdere.

Vi skal huske på, at bag tallene for mobbeofre er mennesker, der har været udsat for nedværdigende og krænkende behandling fra kollegaer eller ledelse.

Det kan være en hende, der altid lytter ved døren til frokoststuen for at høre, om hun kunne gå ind, eller om de andre bagtalte hende. Det kan være den unge lærling, der udsættes for nedværdigende tilråb. Mobning kommer i mange grimme former.

3F ser desværre også sager på grov psykisk mobning – sager som i flere tilfælde har inkluderet fysisk straf af ofret for mobningen. Det er blevet opfattet som ”god arbejdspladshumor” eller en del af jargonen på arbejdspladsen, men det er helt ude i skoven og fuldstændig uacceptabelt.

Mobning er den direkte vej til at ødelægge arbejdsmiljøet og glæden ved at gå på arbejde. Næsten en tredjedel af de 3F’ere, der har været udsat for mobning, er ikke glade for at gå på arbejde, og over hver fjerde føler sig i høj eller meget høj grad stresset.


Mobning er den direkte vej til at ødelægge arbejdsmiljøet og glæden ved at gå på arbejde. Næsten en tredjedel af de 3F’ere, der har været udsat for mobning, er ikke glade for at gå på arbejde, og over hver fjerde føler sig i høj eller meget høj grad stresset.

Ulla Sørensen


Blandt de medlemmer af 3F, der det seneste år er blevet mobbet på jobbet, har over en fjerdedel været sygemeldt i mere end 10 dage. Til sammenligning har kun halvt så mange af de 3F’ere, der ikke har været udsat for mobning, haft et lige så stort sygefravær.

Jeg mener, at det er et meget stort behov for handling.

Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Populært at bygge i Randers: Se her hvor der lige nu er grunde til salg

Sport For abonnenter

Ferieramt Kristrup-mandskab skal følge op på flot forår: - Målet er at blive blandt de fem øverste hold i puljen

Randers

19-årig buspassager befølt af mand med dårlig ånde: Fortsatte på trods af gentagne bønner

Randers

15 radikale er klar til kamp om pladserne i byrådet

Randers For abonnenter

Et prinsesseslot a la Pippi Langstrømpes vildeste drøm: Højriis er et lille eventyr i sig selv

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Danmark

Brancheforening: Forbud mod engangsplast er ikke godt nok - der skal større fokus på genbrug

Randers

Vacciner nærmer sig sidste stikkedato: Nu åbner man op for drop-in vaccination for at forhindre spild

Danmark

Minna kunne ikke blive præst på grund af sin seksualitet: - Det var mit højeste ønske, men det kunne ikke lade sig gøre

Sport For abonnenter

Nyt trænerteam og farvel til profiler: Purungt Randers Freja-hold forventer svingninger

Randers For abonnenter

Bor i fredet hus fra 1643: - Det er en fredelig oase midt i et minefelt

Kultur

Familieforøgelse i Kattegatcentret: Charmerende sælunge kom til verden i ly af natten

Annonce