x
Annonce
Leder

Vi skal hjælpe virksomhederne nu: Det koster, men det er dyrere at lade være

Det bliver dyrere, end vi kan forestille os, men ikke så dyrt, som hvis vi lader være. Vores velfærd bygger på sunde virksomheder.

Det kan godt være, vi synes, at corona lige nu koster samfundet dyrt. Det er imidlertid for intet at regne, hvis der ikke er private virksomheder tilbage, når vi kommer ud på den anden side. Det er nemlig dem – de store, men i meget høj grad også de små - der er rygraden i dansk økonomi og skal sikre, at vi også efter corona har råd til velfærd.

Derfor er det nu, som i lige nu, vi skal hjælpe vores virksomheder. Gode ting er i gang, men vi skal alle gøre endnu mere.

Det gælder regeringen og Folketinget, der har vedtaget gode hjælpepakker – senest tirsdag med udskydelse af skat og moms. Problemet med de fleste af initiativerne fra Christiansborg er, at frisøren eller restauranten, der har mistet al sin omsætning, ikke kan nøjes med at få henstand for så at skulle betale pengene senere. Til den tid er butikken formentlig lukket. Derfor er det rigtige penge, som virksomheden kan beholde, der skal til. De borgerlige har foreslået at tilbagebetale det seneste kvartals indbetalte moms og ikke kræve den tilbage. Sådan noget skal der til. Det vil koste et måske trecifret milliardbeløb, men det vil være dyrere at lade være og se konkurserne eksplodere.

Det gælder bankerne, der heldigvis nu også på stribe tilbyder lempeligere vilkår til virksomheder i knibe. Alle banker med respekt for sig selv bør følge trop.

Det gælder os som forbrugere. Selvfølgelig i det omfang, vi har råd. Støt de mange restauranter, der har lukket, men tilbyder takeaway. Brug penge i butikkerne. Køb gerne nu, hvad du ville have købt til efteråret.

Det gælder medarbejdere, som kan bidrage ved at gå ned i løn i en periode. Det har Jysk Fynske Mediers tillidsrepræsentanter forbilledligt anbefalet, at medarbejderne skal gøre. Det bør være et eksempel til efterfølgelse.

Alt dét og meget mere skal vi gøre for at sikre, at vores virksomheder overlever. Det bliver dyrere, end vi kan forestille os, men ikke så dyrt, som hvis vi lader være. Vores velfærd bygger på sunde virksomheder.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Vi lærer at stå sammen, og det er godt for verden, selv om prisen er for høj.

Sandsynligvis var der mange, der følte en vis lettelse, da statsminister Mette Frederiksen mandag aften meddelte, at landets vuggestuer og børnehaver samt skolernes yngste klassetrin kan genåbne onsdag efter påske, hvis ellers vi fortsat kan opføre os fornuftigt. Mange småbørnsfamilier har været hårdt spændt for på det seneste, og mange hjemmearbejdende forældre har brug for den arbejdsro, der følger med regeringens beslutning om at befri dem for at drive hjemmeskole og passe egne arbejdsopgaver samtidig. Det giver god mening at genåbne Danmark på den måde, regeringen har valgt, men indbygget i regeringens valg ligger også fravalg af genåbning på mange andre måder. Selv om vuggestuer og børnehaver samt skolernes yngste klassetrin genåbner lige om lidt, vil vi fortsat leve i et samfund, der er mere lukket, end vi har oplevet det i generationer, og det vil fortsat sætte os alle på prøve. Store dele af detailleddet i dansk erhvervsliv vil fortsat være lukket i mindst en måned. De ældste elever i skolerne vil fortsat være hjemsendt og får aflyst deres afgangseksamen og overført deres årskarakter som eksamenskarakter. Danmarks grænser vil fortsat være lukkede. Sommerferien og hele sommeren vil sandsynligvis blive anderledes, end vi havde forestillet os. Der vil fortsat være forbud mod større forsamlinger - såsom folkemøder, festivaler og festuger a la den i Randers. Coronakrisen er ikke lige ved at være forbi. Om ikke før gik det måske op for mange af os, da statsministeren mandag aften forlængede forbuddet mod større forsamlinger sommeren over. Horisonten hedder ikke længere 2. påskedag - hvis vi da ellers havde håbet på det. Nu hedder den 1. september, måske. Sandsynligvis hedder den en dato, der ligger langt senere. Det bliver en lang sej kamp at komme fri af coronaens kløer, og vi får som lokalbefolkning, nation og verdenssamfund brug at stå sammen og blive ved med at følge vores nye og fornuftige leveregler i mange måneder endnu. Vi lærer at stå sammen, og det er godt for verden, selv om prisen er for høj.

Annonce