x
Annonce
Leder

Vi skal selv hjælpe vores ældre, svage og syge

Vores meget velsmurte service- og sundhedssystem i velfærdssamfundet Danmark er presset ekstremt i disse dage - måske måneder - og vi vil sandsynligvis alle opleve eksempler på serviceforringelser, som rammer os selv eller vores medborgere, herunder også ældre, svage og syge medborgere. Det må vi løse med samfundssind og sammenhold, ikke med klager og krævementalitet.

Vi må vise overbærenhed overfor de ansatte i den service- og sundhedssektor, der passer godt på vores ældre, syge og svage. De gør med garanti alt, hvad de kan, men i de kommende dage og måneder eksploderer sandsynligvis omfanget af deres opgave, og det vil ikke være menneskeligt muligt at nå det hele. Det skal vi have forståelse for, og vi skal regne med, at vi nu skal hjælpe hinanden i stedet for at forvente, at den offentlige sektor kan klare alt.

Det offentlige service- og sundhedssystem må nødvendigvis og naturligvis prioritere mærkbart hårdere, end vi nogen sinde har oplevet. Det kan ikke være anderledes. Det kan heller ikke være anderledes, end at alle vi andre må give en hjælpende hånd, der hvor vi oplever, at hjælpen mangler. Vi kan alle begynde med at se os omkring i vores nærmeste omgivelser, hos vores ældre naboer, hos vores ældre venner og familiemedlemmer. Sandsynligvis er der nogle af dem, der får brug for vores hjælp. Måske har de brug for den allerede.

En ny form for nabohjælp vil sandsynligvis vise sig ikke kun at være af det onde, nødvendiggjort af den krise, som coronavirus har bragt vores verden i. En ny form for nabohjælp vil sandsynligvis vise sig at styrke sammenhængskraften i nære, hyperlokale samfund, som eksempelvis en boligblok eller villavej. Eller styrke sammenhængskraften mellem bedsteforældre, børn og børnebørn.

Det er vigtigt, at vi står stærkt sammen og hjælper hinanden i de kommende måneder, hvor vores ældre, svage og syge medborgere ikke må stå alene med praktiske problemer og ikke må sidde alene og savne social kontakt, en hyggesludder og en kop kaffe. Det må vi love hinanden.

Det er vigtigt, at vi står stærkt sammen og hjælper hinanden i de kommende måneder, hvor vores ældre, svage og syge medborgere ikke må stå alene.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Vi lærer at stå sammen, og det er godt for verden, selv om prisen er for høj.

Sandsynligvis var der mange, der følte en vis lettelse, da statsminister Mette Frederiksen mandag aften meddelte, at landets vuggestuer og børnehaver samt skolernes yngste klassetrin kan genåbne onsdag efter påske, hvis ellers vi fortsat kan opføre os fornuftigt. Mange småbørnsfamilier har været hårdt spændt for på det seneste, og mange hjemmearbejdende forældre har brug for den arbejdsro, der følger med regeringens beslutning om at befri dem for at drive hjemmeskole og passe egne arbejdsopgaver samtidig. Det giver god mening at genåbne Danmark på den måde, regeringen har valgt, men indbygget i regeringens valg ligger også fravalg af genåbning på mange andre måder. Selv om vuggestuer og børnehaver samt skolernes yngste klassetrin genåbner lige om lidt, vil vi fortsat leve i et samfund, der er mere lukket, end vi har oplevet det i generationer, og det vil fortsat sætte os alle på prøve. Store dele af detailleddet i dansk erhvervsliv vil fortsat være lukket i mindst en måned. De ældste elever i skolerne vil fortsat være hjemsendt og får aflyst deres afgangseksamen og overført deres årskarakter som eksamenskarakter. Danmarks grænser vil fortsat være lukkede. Sommerferien og hele sommeren vil sandsynligvis blive anderledes, end vi havde forestillet os. Der vil fortsat være forbud mod større forsamlinger - såsom folkemøder, festivaler og festuger a la den i Randers. Coronakrisen er ikke lige ved at være forbi. Om ikke før gik det måske op for mange af os, da statsministeren mandag aften forlængede forbuddet mod større forsamlinger sommeren over. Horisonten hedder ikke længere 2. påskedag - hvis vi da ellers havde håbet på det. Nu hedder den 1. september, måske. Sandsynligvis hedder den en dato, der ligger langt senere. Det bliver en lang sej kamp at komme fri af coronaens kløer, og vi får som lokalbefolkning, nation og verdenssamfund brug at stå sammen og blive ved med at følge vores nye og fornuftige leveregler i mange måneder endnu. Vi lærer at stå sammen, og det er godt for verden, selv om prisen er for høj.

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Randers

31-årig havde hash i underbukserne

Annonce