Annonce
Randers

"Vi tager chancen med Mandela-museet"

Et flertal vedtog at gå videre med planerne om et mandelamuseum i Randers. Arkivfoto

Et flertal på 19 af byrådets 31 medlemmer vedtog at bruge en halv million kroner på en forundersøgelse af mulighederne for at etablere et Mandela-museum i Randers.

Randers: Der var en vis skepsis hele vejen rundt i byrådssalen overfor planerne om et kommende Mandela-museum i Randers. Som vi fortalte i sidste uge, har kommunen det seneste års tid været i kontakt med en sydafrikansk fond, som ønsker etableret et Mandela-museum et sted i Vesteuropa. Fonden har takket være et samarbejde med randersdrengen Michael Hougesen i første omgang rettet blikket mod Randers som et muligt sted.

Prisen for museet er angivet til et sted mellem 300 og 500 millioner kroner, og Randers skal i første omgang punge ud med en halv million kroner til en forundersøgelse af mulighederne - betinget af, at det lokale erhvervsliv bidrager med et tilsvarende beløb.

19 af byrådets 31 medlemmer sagde ja til at bevilge den halve million til undersøgelsen.

- Randers' historie har lært os, at skæve ideer faktisk godt kan realiseres. Det er muligt, at projektet er for urealistisk, men siger vi nej, vil vi ærgre os, når museet senere opføres et andet sted i Europa, sagde borgmester Claus Omann Jensen (V) som begrundelse for, at han ville stemme for at afsætte de 500.000 kroner.

Skepsis

Fleres skepsis var dog så stor, at de ikke mente det forsvarligt at bruge skatteydernes penge på så vidtløftigt et projekt.

- Vi stemmer imod dette fatamorgana. Det fremgår af materialet, at den sydafrikanske fond uden problemer vil kunne rejse 300 millioner. Så virker det altså mærkeligt, at de skal have kommunen til at betale en halv million til en forundersøgelse, sagde Bjarne Overmark (BL).

Heller ikke Henning Jensen Nyhuus (S) mente, han kunne stemme for at bruge den halve million, selv om han bestemt mente, at Nelson Mandela fortjente at blive hyldet, og at eftertiden kunne lære meget af ham.

- Dels lægges der op til, at forundersøgelsen i alt kommer til at koste op til tre millioner kroner. Det betyder, vi snart skal kaste endnu mere i projektet, men det, der for alvor gør mig skeptisk, er, at man vil finansiere hele driften via billetindtægter, sagde Nyhuus.

Annonce

Karl Marx også?

SF's Charlotte Broman Mølbæk mindede om, at man som politiker har et ansvar for at bruge borgernes penge fornuftigt. Det mente hun ikke, man ville gøre ved at kaste 500.000 kroner i en forundersøgelse af museumsprojektet.

- Jeg er enig med Nyhuus. Man kan spørge: Hvis ikke der skal mere til for at få en halv million til et projekt, kan jeg så regne med det samme, hvis jeg vil lave et Karl Marx museum i Randers, sagde Charlotte Broman Mølbæk.

Konservative Daniel Madié var til gengæld mere positiv.

- Men vi skal ikke fokusere så meget på den pris, fonden regner med, at museet skal koste. Vi skal i det videre arbejde med projektet tværtimod overbevise sydafrikanerne om, at det kan gøres meget billigere. Jeg tror de har regnet på, hvad det eksempelvis vil koste i London, og der vil alene grundprisen nok mindst løbe op i 150 millioner kroner, mente Madié.

Annonce

Glad tilhører

Et flertal besluttede altså at gribe chancen, selv om risikoen for, at det ikke bliver til noget, er stor. Men lykkes det, vil det være fantastisk for Randers, lød det.

Resultatet af afstemningen vakte glæde hos en af de borgere, der ved mandagens byrådsmøde havde taget plads på tilhørerpladserne. Lars Heiselberg Vang Jensen fortalte, at han kun var mødt op for at høre om Mandela-projektet.

- Jeg er stor fan af Mandela. Hans budskab om og demonstration af tilgivelse og forsoning er vigtig. Og det ville være skønt, hvis folk fra hele verden engang vil valfarte til Randers for at lære om og af ham.

Annonce
Randers For abonnenter

Smitten breder sig blandt politikerne: Borgmester Torben Hansen er også ramt af corona

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 4148 personer er smittet -  12 er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Randers FC For abonnenter

Kommentar: Med Greve på holdet havde det formentlig heddet top 3

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Alarm 112

Flere uheld end normalt: Kør forsigtigt det er glat

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Randers For abonnenter

Coronasmittet borgmester var til gallapremiere med små 300 gæster: Sådan vil filmens producer tackle situationen

Østjylland

Hovedvej var spærret: 84-årig kvinde dræbt i ulykke

Randers For abonnenter

Byrådet ramt af corona: Bjarne Overmark og Kasper Fuhr er isolerede og resten er blevet opfordret til test

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Randers

Meget fuld, råbende mand anholdt: Nægtede at forlade 7-Eleven

Randers For abonnenter

Sådan lyder dommen over Hvidsten-to'eren: Fantastisk flot film, men hvor er den dybere psykologiske vinkel?

Randers

Politiet søger vidner til cykelbrand ved Randers Station: - Undersøgelser tyder på påsat brand

Annonce