Annonce
Randers

Vi vil forkæle os selv i en coronatid: Julehandlen eksploderer

Julehandlen går forrygende, Hos Plantorama i Paderup køber vi juletræer, julepynt, men også planter og brugsting. Her ses centerchef Martin Sørensen. Foto Annelene Petersen
Ekstra godt kød, flere gode vine, mere julepynt og flere lyskæder, ekstra knas og godter. Det kan godt være, at det bliver en anderledes jul i år, men vi skal have en god jul, og vi er i færd med selvforkælelse, der vil noget. Der meldes om rekordhandel.

Randers: At coronavirussens ankomst gør, at vi får en anderledes jul, betyder ikke, at julen bliver mindre god. I hvert fald ikke, hvis vi kigger på forbruget. For vi har lyst til at forkæle os selv lidt ekstra i denne på alle måder mørke tid. Julehandlen eksploderer, viser en lille rundringning, hvor avisen har taget pulsen på købelysten.

Det er både fysisk, selv om færre handler, for de fleste følger reglerne med kun at handle én person og ikke en hel familie, så køber vi mere ind. Varekøbets størrelse er vokset, og vi handler også for hinanden. Men også vareudbringning hitter, ligesom onlinesalget melder om rekorder i år.

Hos Dagligbrugsen i Harridslev er der travlt. Rigtig travlt:

Annonce

- Kan du høre personalet i baggrunden? De råber, at de har tabt sig, fordi der er så meget at lave, joker uddeler Søren Habekost og tilføjer, at væksten i salget ligger omkring de 15 procent i december i år i forhold til december sidste år.

Travlt i brugsen

- Det skyldes dels, at folk har flere penge mellem hænderne, fordi de ikke skal ud at rejse eller ud at spise. Og så køber de mere til sig selv. Men det skyldes også, at der er kommet fokus på at støtte op lokalt, synes jeg. Folk vil helst ikke langt ud at køre, men bakker op om den lokale handel, siger Søren Habekost.

Han fortæller, at vareudbringningen er steget med 50 procent. Man ringer eller mailer, så pakker personalet, og så er der én ansat til kun at køre ud med varer. Der er cirka 200 ture om ugen.

- Og så er vores næste træk, at man kan komme til at bestille online. Det håber jeg på, at vi i samarbejde med Coop får op at køre næste år, siger Søren Habekost.

Annonce

Formidabelt i Rema

I Rema 1000 i Dronningborg går det med købmand Jesper Stenbergs ord helt formidabelt. Og det på trods af, at der jo er åbnet en ny Rema 1000 ret tæt på.

- Vi vækster og ligger lige lidt over indeks 120 generelt. Det går sindssygt godt. Vi skal da være de sidste til at klage her i coronatiden. Og vareudbringningen er steget nærmest flere 1000 procent. Det er jo nyt med app'en Vigo, som så kører ud med det, siger Jesper Stenberg.

Han fortæller, at der er færre kunder i butikken, men at de handler for mere og for flere andre.

- Og de køber bedre kød og bedre vine, siger han.

I takt med, at vi sidder mere hjemme, vil vi også gerne have det hyggeligt omkring os. Det mærker Plantorama i Paderup, hvor centerchef Martin Sørensen kan notere sig en stigning i salget på 45 procent på juletræer og julepynt i forhold til sidste år.

- Og det er faktisk ikke kun juleting, det er også stueplanter, og i sommer var det krukker og havemøbler, siger han.

Vi hygger mere i hjemmet, og vi forkæler os med forbrugsvarer i denne mørke tid,  Foto Annelene Petersen

Han fortæller, at der også er kommet godt gang i Plantoramas nye klik og hent-mulighed.

- Så sidder konen og bestiller på nettet derhjemme, og så henter manden varerne, når han kører hjem fra arbejde, siger centerchefen.

Han mærker også, at folk ikke længere kommer som familie for at få en oplevelse i Plantorama.

- Det går jo ikke rigtig i denne tid. Vi har godt nok juleudstilling, men lavet gangene bredere med ensretning og spritdispensere på hvert et hjørne. Jeg plejer også at have en julemor til at stå og lave æbleskiver og sælge gløgg. Det har vi ikke i år, og vi tilbyder heller ikke gratis kaffe, netop for ikke at få folk til at samle sig her, siger Martin Sørensen og tilføjer:

- I lighed med byggemarkeder har vores største udfordring her i coronatiden faktisk været at sørge for, at der ikke kommer for mange kunder ind ad gangen.

Annonce

Onlinesalg fordoblet

På onlinesalget melder Nemlig.com sig ind med sit  hidtil største julesalg. Omsætningen forventes at blive dobbelt så stor som sidste år. Andesteg, juleknas, glasur og julepynt. I år vælger mange danskere at lægge de klassiske julevarer i kurven på nettet.

Det mærkes tydeligt hos Nemlig.com, der melder om rekordhøjt antal ordrer op til jul.

- Denne jul kommer vi til at levere rekordmange julevarer til danskerne. I år falder julen i en arbejdsuge, og med den delvise nedlukning af Danmark ser vi ganske enkelt flere danskere, der vælger at handle julevarer på nettet i år, siger Mikkel Pilemand, kommerciel direktør i Nemlig.com.

- Vi ser allerede et betydeligt antal kunder, der nu lægger ordrer til dagene 21. til 24. december. Faktisk kan vi allerede nu se, at halvdelen af vores estimerede ordrer på de travleste juledage er blevet reserveret. Heldigvis har vi i takt med den stigende efterspørgsel øget vores ordrekapacitet betragteligt Vi leverer blandt andet nu også om natten. Dermed kan vi imødekomme den store efterspørgsel på julemiddagen, siger Mikkel Pilemand.

Normalt plejer familier at tage ud i Plantorama og få en oplevelse ud af det. Men der er ingen gløgg, ingen æbleskiver og ingen gratis kaffe for at holde antallet af kunder nede. Foto Annelene Petersen
I Plantorama er der andet end juletræer og julepynt, der går godt, også stueplanter og brugsting ryger over disken. Foto Annelene Petersen
 Plantorama har sørget for bredere gange og ensretning i butikken. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kaotisk optakt før Cimbria-nedtur i semifinalen: - Han har svigtet klubben og sine holdkammerater for egen vindings skyld

Annonce