Annonce
forside

Viborg vil gøres vandfast med Randers

<p>Nørreåen her ved Vejrumbro bliver en vigtig del af en eventuel ny vandvej mellem Viborg og Randers. Arkivfoto</p>

To af politikerne i miljøudvalget i Viborg kommune vil have undersøgt, om det kan lade sig gøre at genåbne Mølleåen. Det vil åbne mulighed for at sejle fra Viborg til Randers.

Viborg kan gøres vandfast med Randers, hvis man genåbner Mølleåen på strækningen fra Søndersø over Søndermølle og Bruunshåb til Nørreåen, som løber ud i Gudenåen tæt på Fladbro.

Det gjorde Søren Lundsager, der bor på Nørremøllevej forleden opmærksom på i et læserbrev i Viborg Folkeblad og det synes de to medlemmer af klima- og miljøudvalget i Viborg, Mads Panny (S) og den konservative Anna Margrethe Engbæk Schmidt er så god en idé, at de nu vil have undersøgt muligheden nærmere.

På udvalgets næste møde vil de to stille forslag om, at forvaltningen nærmere skal afklare, hvad en genåbning af Mølleåen vil indebære både med hensyn til miljøet og økonomien.

Annonce

»Vi skal naturligvis have afklaret, om det har negative indvirkninger på miljøet - og hvis det har det, hvor omfattende er det så,« siger Mads Panny, der er formand for klima- og miljøudvalget.

Han er meget bevidst om at sejlads på strækningen vil støde mod nogle naturinteresser. Men overfor det står, at kanosejlads kan give naturoplevelser med marker, enge, skove og naturområder.

»Det vil være en unik måde at bruge søerne og deres omgivelser på for borgere og turister, der gerne vil opleve naturen i kano og måske vil sejle helt til Randers med overnatning i shelters undervejs,« siger Anna Margrethe Engbæk Schmidt.

Mads Panny ser også en genåbning af Mølleåen som første led i det overordnede forslag om at forbinde flere af søerne i Viborg Kommune for at styrke turismen.

Søren Lundsager skriver i sit læserbrev, at en spærring ved Amtmandsbroen i dag gør sejlads umulig, men at den spærring kan ophæves, fordi man for mange år siden har opgivet en plan om at oparbejde en laksebestand i Viborgøserne, hvor åen var tænkt som gydeplads.

Den billigste løsning vil indebære, at der kun kan sejles én vej - fra Viborg mod Randers. For flere steder på strækningen er åløbet så smalt, at sejlads i begge retninger vil kræve et mere omfattende arbejde med at grave åen bredere - eksempelvis på strækningen fra Bruunshåb og ud mod Nørreå.

»Men hvis ellers det miljømæssigt er forsvarligt, kunne det jo være første etape, og så kan man måske senere udvide, så der kan sejles i begge retninger,« siger Mads Panny.

Han forventer, at udvalgets medlemmer er med på, at muligheden i første omgang skal undersøges nærmere.

Annonce
Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Virksomhedsejer rødglødende over gammel sne og is på vejene: - Det virker som om, kommunen bare lader stå til

Østjylland For abonnenter

Hash og kokain overhaler øl og vin:  Sprit er yt i trafikken - men narkoen breder sig

Randers

Brandvæsen er rykket ud til udslip: Gylle er løbet ud af tank

Sport

Ny alvorsuge venter Randers HK: Klubtoppen mødes til en ekstraordinær snak – plan A eller B?

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

Larmende tavshed fra Randers Kommune efter kritik af snerydning: Her er spørgsmålene, vi gerne ville have haft svar på

Randers

Gasregningen tog Gittes sidste penge til at gøre julen særlig: - Måske kan vi låne et juletræ af nogen, når det er dagen før?

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Randers

Ufrivilligt skøjteløb på gangstier: Fodgængere falder på stribe

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Fem dage efter snestormen er flere veje og stier stadig spejlglatte: Nu kræver politikerne indsatsen set efter i sømmene

Annonce