x
Annonce
Læserbrev

Viden er nøglen til en bedre psykiatri

Læserbrev: Flere og flere mennesker får brug for hjælp i psykiatrien. På syv år er der sket en fordobling af børn med psykiske diagnoser som ADHD, autisme, depression eller angst. Også antallet af patienter i voksenpsykiatrien er steget markant.

Viden er helt afgørende, når patienter med psykiske lidelser skal udredes og behandles, og vi skal hele tiden undersøge, hvordan vi kan sætte endnu bedre ind. Derfor er det enormt positivt, at Danske Regioner byder ind i debatten med en række anbefalinger, der skal styrke forskning i psykisk sygdom.

Anbefalingerne har fem overordnede budskaber:

- Nuværende forskning skal fastholdes og udvikles.

- Muligheden for forskning skal styrkes.

- Patienter og pårørende skal involveres mere.

- Viden skal hurtigere nå patienterne.

- Kræfterne skal forenes og koordineres.

Alt sammen for at sikre mere og bedre forskning på psykiatriområdet.

Helt konkret anbefaler Danske Regioner blandt andet at gøre det mere attraktivt at forske, for eksempel ved at tilbyde medarbejderne flere stipendier, talentspor og deltidsstillinger. Samtidig vil man undersøge muligheden for et mere landsdækkende samarbejde på forskning- og psykiatriområdet.

Psykiske lidelser er alvorlige folkesygdomme helt på linje med kræft og hjerteproblemer. Derfor skal vi naturligvis også have de samme høje ambitioner for vores samarbejde om psykiatrisk forskning, som vi har på eksempelvis kræftområdet.

Vi kan ikke løse alle udfordringer i psykiatrien med et snuptag fra den ene dag til den anden, men Danske Regioners nye anbefalinger er et godt initiativ og et skridt i den rigtige retning.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Vi lærer at stå sammen, og det er godt for verden, selv om prisen er for høj.

Sandsynligvis var der mange, der følte en vis lettelse, da statsminister Mette Frederiksen mandag aften meddelte, at landets vuggestuer og børnehaver samt skolernes yngste klassetrin kan genåbne onsdag efter påske, hvis ellers vi fortsat kan opføre os fornuftigt. Mange småbørnsfamilier har været hårdt spændt for på det seneste, og mange hjemmearbejdende forældre har brug for den arbejdsro, der følger med regeringens beslutning om at befri dem for at drive hjemmeskole og passe egne arbejdsopgaver samtidig. Det giver god mening at genåbne Danmark på den måde, regeringen har valgt, men indbygget i regeringens valg ligger også fravalg af genåbning på mange andre måder. Selv om vuggestuer og børnehaver samt skolernes yngste klassetrin genåbner lige om lidt, vil vi fortsat leve i et samfund, der er mere lukket, end vi har oplevet det i generationer, og det vil fortsat sætte os alle på prøve. Store dele af detailleddet i dansk erhvervsliv vil fortsat være lukket i mindst en måned. De ældste elever i skolerne vil fortsat være hjemsendt og får aflyst deres afgangseksamen og overført deres årskarakter som eksamenskarakter. Danmarks grænser vil fortsat være lukkede. Sommerferien og hele sommeren vil sandsynligvis blive anderledes, end vi havde forestillet os. Der vil fortsat være forbud mod større forsamlinger - såsom folkemøder, festivaler og festuger a la den i Randers. Coronakrisen er ikke lige ved at være forbi. Om ikke før gik det måske op for mange af os, da statsministeren mandag aften forlængede forbuddet mod større forsamlinger sommeren over. Horisonten hedder ikke længere 2. påskedag - hvis vi da ellers havde håbet på det. Nu hedder den 1. september, måske. Sandsynligvis hedder den en dato, der ligger langt senere. Det bliver en lang sej kamp at komme fri af coronaens kløer, og vi får som lokalbefolkning, nation og verdenssamfund brug at stå sammen og blive ved med at følge vores nye og fornuftige leveregler i mange måneder endnu. Vi lærer at stå sammen, og det er godt for verden, selv om prisen er for høj.

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Randers

31-årig havde hash i underbukserne

Annonce