Annonce
Østjylland

Video: De synger Giro 413-klassikere for helbredets skyld

I alt 27 borgere er tilknyttet lungekoret i Hobro. Og de skåner ikke sig selv, når de synger af deres fulde lungers kraft. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Mariagerfjord Kulturskole i Hobro lægger lokaler til et af kommunens to populære kor for lungesyge borgere. Her kommer en række sangglade uforpligtende en gang om ugen og synger for at styrke deres vejrtrækning.

Hobro: - Lad dem lege i livstræets krone, lad dem føle, at livet er stort. Lad dem skue de blå horisonter og himmelhvælvingens port.

Tonerne fra Erik Lindebergs tekst og Hans Holms musik fra 1988 vælter ud på gangen, som ellers er ganske tyst. Inde på den anden side af døren, hvor musikken kommer fra, står 18 seniorer i rundkreds og synger, mens korleder Maj-Lis Hoffer Henriksen akkompagnerer dem fra sin plads ved tangenterne.

Da sangen slutter, giver omkring en tredjedel af koret sig kortvarigt til at hoste, inden de igen er klar.

Vi befinder os på anden sal på Mariagerfjord Kulturskole i Hobro. Her er der én gang om ugen to timers sang for lungesyge borgere i kommunen. Hver gang, koret mødes, synger medlemmerne et bredt udvalg af sange - lige fra Giro 413-klassikere som "Tørresnoren", henover Kim Larsens "Jutlandia" og til salmer som "Glade jul, dejlige jul". Og hver gang er der inkluderet en kort opvarmning af krop og stemmer, inden festen går i gang - for i sidste ende er det dét, hele arrangementet handler om.

Lungekor i Mariagerfjord Kommune

Der er i dag to lungekor i Mariagerfjord Kommune, som henvender sig til kommunens lungesyge borgere.Lungekorene er blevet til i et samarbejde mellem Mariagerfjord Kulturskole og Lungeforeningen som følge af økonomisk opbakning fra Mariagerfjord Kommune.

Det første kor blev oprettet i Hobro i marts 2016, og seks måneder senere startede endnu et kor i Hadsund.

Lungekorene giver borgere i Mariagerfjord Kommune mulighed for at vedligeholde den positive udvikling, de eksempelvis har opnået gennem kommunens KOL-rehabiliteringsforløb - i trygge rammer og sammen med ligestillede.

Begge lungekor i Marigerfjord Kommune øver én gang om ugen. Det sker om torsdagen.

Annonce

Musklerne bliver styrket

- Husk at tænke, at I fylder hele brystkassen med luft - men ikke skuldrene. Træk vejret ind. Og pust ud, lyder de efterhånden sædvanlige instrukser fra Maj-Lis Hoffer Henriksen til dagens 18 deltagere.

Lungekoret i Hobro har eksisteret siden foråret 2016. Men det lille projekt under Mariagerfjord Kulturskole har vist sig at være så stor en succes, at man i begyndelsen af efteråret også startede et kor i Hadsund.

Undersøgelser viser nemlig, at korsang har en utrolig god indvirkning på borgere, der har problemer med forskellige lungesygdomme.

- Når man synger, så styrker man alle musklerne, der ligger omkring lungerne og inde mellem ribbenene. Det gør, at lungerne bliver stærkere, og på den måde kan man altså øge sin lungekapacitet, selv om man eksempelvis er KOL-patient, forklarer Maj-Lis Hoffer Henriksen.

Annonce

Sang forebygger lidelsen

I begyndelsen hed koret "KOL-koret". Men det har Mariagerfjord Kulturskole valgt at ændre til "Lungekoret", fordi det i højere grad omfavner det faktum, at det er alle lungesyge, der er velkomne til at deltage i fællesskabet. Og de har alle gavn af det.

Det mener i hvert fald 73-årige Richard Gregersen. For omkring to år siden fik han konstateret KOL, og i den seneste måneds tid har han været tilknyttet lungekoret i Hobro. På det seneste er det endog lykkedes at lokke hustruen Jytte, der lider af astma, med til sangundervisningen.

- Det er ikke fordi, jeg mærker så meget til min sygdom endnu. På den måde er jeg sluppet forholdsvis billigt. Men for mig handler det ligeså meget om forebyggelse, og så får man jo ikke mange chancer for at synge for fuld kraft i det daglige, smiler Richard Gregersen.

Men så heldig er det langt fra alle i koret, der har været.

Annonce

Mellemgulvet er kommet med

En af dem, der tidligere har døjet meget med sin vejrtrækning, er 62-årige Søren Daugaard. Han har i de sidste ti år måttet finde ud af at leve med diagnosen KOL. Men efter et halvt års deltagelse i byens lokale lungekor har han kunnet mærke en klar forbedring af sit iltoptag.

- Før jeg startede med at synge, kunne jeg næsten ikke trække vejret. Jeg trak det kun med den øverste del af brystkassen, forklarer Søren Daugaard og sætter hænderne i brystkassen 20 centimeter under sin hals for at illustrere.

- Men i dag har jeg fået mellemgulvet med, og det har givet mig mulighed for at gøre mange flere ting, end jeg kunne før. Nu kan jeg for eksempel gå fra kulturskolen og hele vejen hjem oppe ved stationen i et rask tempo uden at blive særlig forpustet. Det giver en helt anden livskvalitet, siger han.

Annonce

Et særligt fællesskab

Udover de helbredsmæssige fordele ved at synge peger korets deltagere også på, at der altid er en god og jovial tone i fællesskabet. Det gælder blandt andet, da korets gamle sømand Hans efter en kort siddepause konstaterer, at det tilsyneladende kun er mandfolk, der er kommet op at stå til dagsprogrammets næste sang.

- Ahr, det ved jeg da ikke. Du står da også op, lyder det kækt fra en af korets kvindelige deltagere - til stor moro for resten af flokken.

Mariagerfjord Kulturskoles lungekor er for alle borgere, der har en lungesygdom eller -lidelse.

Koret øver hver torsdag i Hadsund Kulturcenter fra klokken 10 til 12 og i Mariagerfjord Kulturskoles lokaler i Hobro fra klokken 13 til 15. Deltagelse kræver ingen tilmelding.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce